logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wirus rozsyłający się przez wiadomości na Gadu-Gadu – ostrzeżenie i opis działania

xawerypotocki 18 Lis 2006 00:33 8838 32
REKLAMA
  • #1 3235795
    xawerypotocki
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witam :!:
    Jeśli otrzymacie od kogoś(nawet od znajomego) taką wiadomość:

warto przeczytać
    http://www.acbouquets.com/jak_to_bylo_10536.txt

to nie wchodźcie tam :!::!::!:
    Nie wiem co ten wirus robi, ale oprócz tego wysyła taką wiadomość do wszystkich znajomych z listy kontaktów. W załączniku bezpieczny plik txt ze skryptem(nie otwierać w przeglądarce :!::!:)

Pozdrawiam i uważajcie na to.
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 3238664
    RodneyXYZ
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Potwierdzam-napewno rozsyła do innych z listy gg,ale nie do wszystkich,na 12 kontaktów wysłało tylko do 10.Nie zmnienia też ustawień komunikatora, nie zauważyłem pozatym czegoś niepokojącego.
  • #3 3239098
    xawerypotocki
    Poziom 15  
    Załączam logi z firewalla. oprócz skryptu do gg, próbował jeszcze coś otworzyć.
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #4 3239734
    airnox
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Teraz inna wiadomosc jest ! Oto tresc:
    [code:1:807fc19d60]"wybuch w niemczechAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Link prowadzi tez do takiej strony. W operze pod slackiem nie zauwazylem zadnych niepokojacych oznak. Uzywam kadu.
    Pozdrowienia
    Airnox
  • #5 3239819
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3818
    :arrow: Komunikaty są różne ja dostałem takie dwa na raz: :idea:

warto przeczytać
    http://www.acbouquets.com/jak_to_bylo_22154.txt

warto przeczytać 
    http://www.acbouquets.com/jak_to_bylo_16712.txt
  • #6 3239900
    Bartosh116
    Poziom 12  
    Ja miałem linka o jakiejs galerii czy czyms podobnym i niestety kliknąłem i zawiesiła się mozilla, a teraz wystarczy ze na 5 minut wyłącze firewall`a i tak jakby ktoś kradnie mój transfer neta!! próbowałem coś znależc i nic pewnie formacik mnie czeka...!!
  • REKLAMA
  • #7 3239969
    airnox
    Poziom 24  
    Jesli ktos umie na tyle java script to moze niech zdekoduje dokladna tresc tego skryptu? na stronie
     http://www.acbouquets.com/frx.html 
    macie algorytm deszyfrujacy (?) ale zalezy na tym by wyswietlil dokladniej kod...
    Pozdrowienia
    Airnox
    aaaa, uwaga na tego linka co dalem, nalezy go otwierac tak jak powyzsze pliki z wirusami (TJT)
  • #8 3240002
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3240499
    wow
    Poziom 27  
    Ocena: 182
    Ja miałem coś z końcówką jpg gdy kliknołem firefox zamknął i numer gg mam na tlenie :P
  • #10 3240540
    airnox
    Poziom 24  
    Proponuje wpisywac tu wszystkie linki prowadzace do tego wira. Teraz dostalem dwa kolejne:
    [code:1:3a9b867216]www.andrewmills.org/news_listopad_2006_artukyl_13864.php
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #11 3241539
    Matizz
    Poziom 18  
    mnie wyskoczyło coś takiego

mój album http://album.e-designweb.com/album16734.php
    mój album http://album.e-designweb.com/album16700.php

i jak kliknąłem to od tego czasu przy uruchomieniu kompa pikał mi głośniczek systemowy :)

programik nie był za bardzo zaawansowany bo żeby sie uruchamiał za każdym razem to sie wpakował do menu start/autostart :D
  • #12 3241706
    tomekflak
    Poziom 13  
    cholera... Powinniscie nad linkiem umiescic info "nie wchodzić". Odruchowo wlazlem na te stronke z czystej ciekawości. Używam AQQ i nic takie mnie nie dotknęło. Pozdrawiam
  • #13 3241831
    daniel93
    Poziom 29  
    Ocena: 94
    A wystarczy dać niedostępny dla nieznajomych...
    Ja nie klikam w żaden link, który nie pochodzi od znajomego...
  • #14 3242178
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Witam

Dostałem dziś z rana troche tego syfu. Otworzyłem, lecz nie miało to dla mnie negatywnych skutków. Mam pakiet NOD32 który chyba to zablokował. Skanowanie antywirusem nic nie wskazało. Próba uruchomienia któregoś z tych linków kończyła się błedem IE i zamknięciem okna. Łącze nic nie wysyłało i nie odbierało gdy było formalnie nie obciążone. Do ciekawostek moge doliczyć fakt, że na pulpicie utworzyły mi się pliki gg.dll oraz jakiś wykonywalny na S którego nazwy już nie pamiętam (wywaliłem). Nic ciekawego także nie pokazało skanowanie komputera przy pomocy skryptu Silent Runners. Generalnie już nie dostaje sygnałów, że coś sie dzieje na GG więc chyba administracja sobie z tym poradziła.
  • #15 3245230
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 3246023
    xawerypotocki
    Poziom 15  
    daniel93 napisał:

Niestety od znajomych też się dostaje tą wiadomość :cry:

Zobaczcie, że niektóre główne strony działają. Np. znalazłem takiego maila kontaktowego: e-design(_at_)e-designweb.com :D Widocznie twórca wirusa lubi dostawać pocztę od ofiar :D:D:D
  • #17 3246086
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Witam Ponownie.

Dla NOD'a 32 pojawiły się przed chwilą nowe sygnatury wirusów. W moim systemie został znaleziony i usunięty trojan Tiny.D. będący skutkiem tegoż skryptu na GG. Jedynym rozwiązaniem jest chyba wysyłane linki oprawiać własnym indywidualnym komentarzem tak by odbiorca wiedział, że my to słaliśmy. Znam już drugi taki przypadek, kiedytaki syf sam się rozsyła poprzez GG. Pierwszym razem skończyło się to dla mnie niesłusznie banem na GG automatycznie zdjętym po ok 24h (formalnie za Spamowanie).
  • REKLAMA
  • #18 3246137
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    O ile teraz na Firefox nic poważnego się nie dzieje, wystarczy tylko format, ew. troszkę posprzątać system i było OK, ale stare wirusy, w czasach gdy linki z GG otwierało tylko w IE to miałem takiego wirusa, który wyżerał wszystkie zasoby sprzętowe i po paru minutach na radiatorze miałem z 90stopni mimo chłodzenia wentylatorem. To raczej proste śmieci. Jest jeszcze odmiana tego wirusa z opcją przycinania systemu przez bufor drukarki.
    najlepiej jesli dostanie się linka: blefować i udawać papugęL czy czasem nie wyslałeś mi linka (tylko zmodyfikujcie adres, żeby czasem ofiara nie kliknęła jeszcze raz).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 3247864
    BabyAngel
    Poziom 12  
    xawerypotocki napisał:
    daniel93 napisał:

Niestety od znajomych też się dostaje tą wiadomość :cry:

Więc najlepiej jest nie klikać na linki od nieznajomych ;)
    Ja też od znajomych dostałam te głupie linki, ale na szczęście nic u mnie nie zdziałały (choć kliknęłam).
    Nie ma to jak Kadu i Linux ;)
  • #20 3248727
    DJ MHz
    Poziom 26  
    Ocena: 247
    mi takie :
    wybuch w niemczech<span class="copyright">Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany</span>

mój album http://album.e-designweb.com/album19949.php

Ja jak otwieram Operą te linki jak ktoś wysyła mi to nic się nie dzieje. Arca Vir nie raportuje przez IE tak samo nic. ? :D
  • REKLAMA
  • #21 3248863
    djbolo
    Poziom 31  
    Ocena: 33
    Też takie coś dostałem, ale od razu pokapowałem się, że coś nie tak. Nawet w czasie rozmowy z jedną osobą wyglądało to tak, jakby ta osoba mi to wysłała, podczas gdy w jej archiwum nic takiego nie było... :?

Nie wiem, może zbyt duża agresja mi się zapala jak widzę nowe wieści o nowych śmieciach na gg, ale tych co takie coś tworzą, powinni traktować kołyską Judasza...
  • #22 3382742
    fetka_87
    Poziom 2  
    xawerypotocki napisał:
    Witam :!:
    Jeśli otrzymacie od kogoś(nawet od znajomego) taką wiadomość:

warto przeczytać
    http://www.acbouquets.com/jak_to_bylo_10536.txt

to nie wchodźcie tam :!::!::!:
    Nie wiem co ten wirus robi, ale oprócz tego wysyła taką wiadomość do wszystkich znajomych z listy kontaktów. W załączniku bezpieczny plik txt ze skryptem(nie otwierać w przeglądarce :!::!:)

Pozdrawiam i uważajcie na to.

Witam:),mam pytanko,czy wie ktos jak usunąc takiego wirusa??,bo moj chlopak otwarl podbny link i rozeslalo to sie do kazdego kogo ma na liscie,doszlo to do mojego brata i on kliknal na ten link;/,zamula strasznie neta,a boje sie ze moze mi niezle namieszac w kompie;/,jesli ktos wie jak go usunąc to prosze niech napisze 738949 ,albo tutaj na forum,pozdrawiam:)
  • #23 3382794
    Elektronick
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    Ja tez mam taki przypadek, tyle ze zamiast tej strony co podajecie wysyla mi strone google.pl tak samo "ja" do innych wysylam ta stronke czy to tez powoduje ten wirus??
  • #24 3382812
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    mama mi mówiła żeby nie klikać w linki z gg :)
  • #25 3383029
    Daniel_Piątek
    Poziom 11  
    ja również otrzymałem od kolegi linka z rozszerzeniem *.jpg. Było to od dobrego kolegi, więc kliknąlem bez wahania. Otworzyła się przeglądarka WWW z pustą stroną. Następnego dnia chce napisać do kolegi wiadomość na gg, a okazuję się że on nie widzi tego co piszę. Odinstalowałem GG i zainstalowałem na nowo - nic to nie dało. Wyczyścilem rejestr systemu i tez nic. No i chyba najgorsze. Sformatowałem dysk systemowy. Też nic nie dało. Wirus blokował sam numer GG. Nie robił nic z komputerem. Założylem nowy numer GG i wszystko było OK. Ostatnio wirus wysyła takze link do Google.pl
    Pozdrawiam
  • #26 3383417
    djbolo
    Poziom 31  
    To nie wirus blokował, tylko serwer odgórnie blokował numery, z których takie wiadomości wychodzą po zauważeniu nowych "intruzów". Sam wielokrotnie przesyłałem i przesyłam do TechGG tego typu informacje, wiedzą o co chodzi, ale samo GG sobie nie poradzi. Zapewne współpracują z producentami oprogramowania antywirusowego. Według mojej wiedzy, wirusy te najczęściej wykorzystują świeżo odkryte luki (np. w ActiveX) w IE.
  • #27 3383422
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #28 3383477
    djbolo
    Poziom 31  
    Z tym 24h to nie jest do końca prawda. U mnie zdarzała się też taka mimowolna blokada. Po tym od razu poszedł mail do TechGG i po 8h miałem już aktywny numer. Czyli ten czas może być różny.
  • #29 3383637
    Narty_cepra
    Poziom 11  
    tu jest caly problem opisany: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #30 3384639
    fetka_87
    Poziom 2  
    Witam!!Nio aj od dwoch dni dostaje z google od kolegi na gg,ale nie otwieram bo to jest wir,wec nie otwieraj,Pozdrawiam!!

Podsumowanie tematu

✨ Wirus rozprzestrzeniający się poprzez wiadomości na komunikatorze Gadu-Gadu wysyła zainfekowane linki do kontaktów z listy znajomych, często podszywając się pod znajomych użytkownika. Linki prowadzą do stron zawierających skrypty JavaScript, które mogą powodować zawieszanie przeglądarek (głównie Firefox i Internet Explorer), spowolnienie łącza internetowego, a także instalację trojanów takich jak Trojan.PWS.Gadu.l czy Tiny.D. Wirus nie zmienia ustawień komunikatora, ale może umieszczać pliki wykonywalne w autostarcie systemu, powodując automatyczne uruchamianie przy starcie komputera. Niektóre linki mają końcówki .txt, .php lub .jpg i mogą wywoływać różne reakcje systemu. Użytkownicy zalecają nieklikanie w podejrzane linki, szczególnie od nieznajomych, oraz stosowanie aktualnych programów antywirusowych, takich jak NOD32 czy Arca Vir. Blokady numerów GG wynikają często z automatycznych zabezpieczeń sieci GG po wykryciu masowego rozsyłania wiadomości, a nie z działania samego wirusa. Wskazane jest również opatrzenie wysyłanych linków własnym komentarzem, aby odbiorca wiedział, że wiadomość pochodzi od znajomego. Wirus wykorzystuje luki w przeglądarkach, zwłaszcza w ActiveX w Internet Explorerze. Użytkownicy korzystający z alternatywnych komunikatorów (np. Kadu) lub systemów Linux zgłaszają mniejsze ryzyko infekcji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA