logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przedwzmacniacz do gitary basowej – polecane schematy i sprawdzone projekty DIY

konst 25 Paź 2006 17:24 3218 10
REKLAMA
  • #1 3152246
    konst
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    macie jakieś ciekawe projekty odnośnie przedwzmacniaczy do gitary basowej?? możecie coś polecic?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3152614
    konst
    Poziom 15  
    a jak wrażenia odsłuchowe? demanufacture słyszałeś może to cudo?
  • REKLAMA
  • #5 3155175
    konst
    Poziom 15  
    to są wiekszości lampy? vox to tylko do basu?
  • #6 3155376
    simoneus1
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Nie koniecznie widziałem parę piecyków do elektryka. Ale do elektryka polecałbym Marshall'a albo Mesa, jeśli chodzi o ciężki przester albo Fendera do czystego. Chociaż nie powiem że te piecyki Vox'a nie były dobre ale jakoś zawsze kojarzyły mi się z basem :D. Pozdrawiam.
  • #7 3155558
    Marek2006
    Poziom 29  
    Ocena: 58
    simoneus1,

Kolega szuka przedwzmacniacza do basu a nie do gitary z przesterem. Mam nadzieję, że odróżniasz bas od czegoś co się określa mianem "elektryk". Wzmacniacze VOX-a to w większości gitarowe i w zasadzie nie nadają się do basu - przy basie bardzo rzadko używa się przesterowania. Jeśli chcesz coś lampowego do basu, to raczej poszukaj schematów do Ampega albo SVR-a. Jest tego mnóstwo w sieci (chyba nawet na powyżej wymienionych witrynach). Ale broń Boże nie do VOX-a. A jak chcesz coś prostego, to zrób sobie ten przedwzmacniacz Kreutzera.

Marek
  • #8 3157057
    simoneus1
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Wiem, że do gitar basowych nie robi sie przesterów, nie rób ze mnie takiego laika. Do basu urzywa się innych efektów, ale autor nie wypowiedział się czy takowe potrzebuje. Myślę, że standardowy czysty kanał z mostkowym tda7294 by go zadowolił. Co Ty na to ?? Pozdrawiam.

P.S.:Kiedyś też chciałem robić wiec mam jakis schemat.
    http://www.sugardas.lt/~igoramps/article30/bp_v.1.3.gif
  • REKLAMA
  • #9 3158048
    Marek2006
    Poziom 29  
    To nie zmienia faktu, że przedwzmacniacz lampowy od gitary nie nadaje się jako przedwzmacniacz do basu. Problem jest w tym, że takie przedwzmacniacze się łatwo przesterowują i przesterowana gitara fajnie brzmi, a przesterowany bas brzmi bardzo kiepsko (chociaż niektórzy używają dodatkowych przesterów a nawet niektóre wzwmacniacze basowe mają dodatkowy stopień wzmocnienia by "przybrudzić" lekko dźwięk).
    Też uważam, że standardowy czysty kanał (np. od Fendera) by wystarczył. Zresztą Konst nie twierdzi, że chce koniecznie lampowy przedwzmacniacz (znacznie trudniejszy do złożenia niż na tranzystorach, czy układach scalonych). Odnoszę wrażenie, że wystarczy mu coś dość prostego.

Marek
  • #10 3158466
    konst
    Poziom 15  
    potrzebuje czegoś co ma ładny głeboki dzwięk nie taki znowu twardy zdaje sobie sprawe z tego ze lampa to dość spore wyzwanie i dlatego wolałbym coś tranzystorowego a co do tego Kreutzera jak panowie myślą łądnie brzmi?;]
  • #11 3158577
    Marek2006
    Poziom 29  
    Autor pisze, że ma ładne lampowe brzmienie. Ja tego nie sprawdzałem ale może niedługo to zrobię. Jedyne co jest tam problemem, to konieczność dobierania tranzystorów (ale to nie jest zbyt trudne).

Marek

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy polecanych schematów i projektów DIY przedwzmacniaczy do gitary basowej. Wskazano na projekt przedwzmacniacza Kreutzera jako prosty i godny uwagi, dostępny pod adresem http://www.albertkreuzer.com/preamp.htm. Zwrócono uwagę, że przedwzmacniacze lampowe gitarowe, takie jak VOX, nie są optymalne dla basu ze względu na łatwe przesterowanie, które w przypadku basu brzmi niekorzystnie. Zamiast tego rekomendowane są schematy lampowe dedykowane basowi, np. Ampeg lub SVR, lub proste układy tranzystorowe i scalone, które zapewniają czyste, głębokie brzmienie bez twardości. Podano linki do stron z schematami: http://www.drtube.com/guitamp.htm oraz http://www.schematicheaven.com/. Wskazano, że standardowy czysty kanał, np. od Fendera, może być wystarczający. Autor preferuje rozwiązania tranzystorowe ze względu na łatwość wykonania i oczekuje ładnego, głębokiego brzmienia. Jeden z użytkowników zaproponował schemat z mostkowym układem TDA7294 jako przykład prostego przedwzmacniacza basowego. Podkreślono, że dobór tranzystorów w projektach Kreutzera wymaga uwagi, ale nie jest trudny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA