logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć diodę LED jako atrapę alarmu w samochodzie?

waldus1984 25 Paź 2006 22:06 7072 6
REKLAMA
  • #1 3153528
    waldus1984
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Zakupiłem migającą diodę LED wraz z rezystorkiem ograniczającym prad diody. Komplet ten przystosowany jest do zasilania +12V. Chcę użyc tej diody jako atrapy alarmu czyli po wyjęciu kluczyków ze stacyjki ma migać a podczas normalnej jazdy nie. Jak to zrobić, wiem że przy zasilaniu radia jeden przewód (memory) ma cały czas +12V, a czerwony ma +12V po włożeniu kluczyków i przekręceniu do pozycji podswietlenia deski rozdzielczej. Chce to podłączyc miedzy masę a ten czerwony (+12V). Prosze o poradę.
  • REKLAMA
  • #2 3153543
    leeonP.H.U
    Poziom 19  
    Najlepiej zastosować przekaźnik który po pojawieniu się plusa rozłączy zasilanie diody a po wyjęciu kluczyka czyli zniknięci (+) załączy zasilanie. Możesz to zrobić uzywając np zasilania od radia na którym pojawia się (+) po kluczyku.
  • REKLAMA
  • #3 3153616
    kooperator
    Poziom 20  
    Ocena: 33
    Podaj proszę jakie to auto. Auta koncernu VW Audi mają przewód z kostki stacyjki na którym pojawia się +12V po wyjęciu kluczyka, wykorzystywany to włączania jednostronnych (lewych lub prawych) świateł postojowych przełącznikiem kierunkowskazów. Można też wykorzystać mikroprzekaźnik przełączający. Pomysł podsunięty przez leeonP.H.U i przezemnie rozwinięty. Schemat poniżej.
    Jak podłączyć diodę LED jako atrapę alarmu w samochodzie?
  • REKLAMA
  • #4 3154655
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 3155616
    waldus1984
    Poziom 18  
    Nad przekażnikiem myślałem, ale to komplikuje połączenia. Nad tym że po wyjeciu kluczyka na zmiennym +12V tez się zastanawiałem ale nie jestem pewien czy tam na pewno bedzie masa(po wyjeciu kluczyka) czy juz ktoś tak robił.
  • #6 3155696
    kooperator
    Poziom 20  
    Ocena: 33
    Wypali jeśli takie przewody masz. Led pobiera kilka mA więc spokojnie będzie działać. Masa dla diody bedzie przez odbiorniki zasilane po kluczyku.
  • #7 3155943
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 479
    A po co przekażnik, a może tranzystorem będzie ładniej.

Plus >> Rezystor >> (Anoda) dioda migająca (katoda) >> masa.

Tranzystor n-p-n, dowolny

Kolektor - podłączyć do (Anoda) diody migającej
    Emiter - masa
    Baza przez rezystor 4k7 do plusa po stacyjce.

A jaki na wartość ten rezystor do diody migającej?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia migającej diody LED z rezystorem do zasilania +12V jako atrapy alarmu samochodowego, która ma migać po wyjęciu kluczyków ze stacyjki, a podczas jazdy pozostawać wyłączona. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie przekaźnika, który rozłącza zasilanie diody po włożeniu kluczyka i załącza je po jego wyjęciu, lub zastosowanie mikroprzekaźnika sterowanego sygnałem z instalacji samochodowej. Wskazano, że w niektórych autach koncernu VW/Audi istnieje przewód z kostki stacyjki, na którym pojawia się +12V po wyjęciu kluczyka, co można wykorzystać do sterowania diodą. Alternatywnie, diodę można podłączyć między stały plus a plus po stacyjce, gdzie po zaniku napięcia pojawia się masa, powodując miganie diody. Zasugerowano także użycie tranzystora NPN jako przełącznika, gdzie baza jest sterowana przez rezystor do plusa po stacyjce, kolektor do anody diody, a emiter do masy, co umożliwia prostą i estetyczną kontrolę migania diody. Dioda LED pobiera niewielki prąd (kilka mA), więc takie rozwiązania są bezpieczne i efektywne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA