logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak programować układy scalone programatorem Willem Pro2 do korekty chipów w autach?

kowak45 26 Paź 2006 20:44 4242 11
REKLAMA
  • #1 3156545
    kowak45
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    witam jak w temacie ,czy może mi ktos mądry wyjaśnic jak sie tym programatorem programuje układy.Kupłem ten programator do korekty czipów w samochodzie , lubie sie troche pobawić i coś ulepszyć.
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3156812
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6157
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Mikrokontrolery
  • REKLAMA
  • #3 3156838
    Balu
    Poziom 38  
    Ocena: 48
    Zależy od układu ogólnie wkładasz układ w programator, odpalasz programik, skazujesz na pliczek do wgrania i robisz wgraj...

Może napisz coś konkretniej?
  • #4 3156894
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    a stosowny program do tego programatora dostałeś?
    Tam strona Organizacji Willem:
    http://www.willem.org/
    Tyle tylko, że wersja 2 to już staroć i nie wiem czy tam coś jeszcze na temat tego wydania tego bardzo popularnego programatora znajdziesz...
    Pozdrawiam
  • #5 3157638
    kowak45
    Poziom 11  
    Tak oprogramowanie dostałem na płytce nawet jest prztłumaczony na polski jezyk.Jak wkładam zapisany eprom z komputera od BMW to go odczytuje i zapisuje do pliku.Ale jak na czysty chce wgrać to zapisuje tylko coś takiego na samym poczatku jest 85 00 00 dfalej same F-ki.Co z tym zrobić.Chodzi o eprom 27C256.

Dodano po 3 [minuty]:

[quote="kowak45"]Tak oprogramowanie dostałem na płytce nawet jest prztłumaczony na polski jezyk.Jak wkładam zapisany eprom z komputera od BMW to go odczytuje i zapisuje do pliku.Ale jak na czysty chce wgrać to zapisuje tylko coś takiego na samym poczatku jest 85 00 00 dalej same F-ki.Co z tym zrobić.Chodzi o eprom 27C256.
    Na dole programu wyskakuje taki komunikat:
    Błąd w 0x000001 układ = 0x00 bufor = 0z0A

Dodano po 26 [minuty]:

[quote="kowak45"]Tak oprogramowanie dostałem na płytce nawet jest prztłumaczony na polski jezyk.Jak wkładam zapisany eprom z komputera od BMW to go odczytuje i zapisuje do pliku.Ale jak na czysty chce wgrać to zapisuje tylko coś takiego na samym poczatku jest 85 00 00 dfalej same F-ki.Co z tym zrobić.Chodzi o eprom 27C256.

Dodano po 3 [minuty]:

kowak45 napisał:
    Tak oprogramowanie dostałem na płytce nawet jest prztłumaczony na polski jezyk.Jak wkładam zapisany eprom z komputera od BMW to go odczytuje i zapisuje do pliku.Ale jak na czysty chce wgrać to zapisuje tylko coś takiego na samym poczatku jest 85 00 00 dalej same F-ki.Co z tym zrobić.Chodzi o eprom 27C256.
    Na dole programu wyskakuje taki komunikat:
    Błąd w 0x000001 układ = 0x00 bufor = 0z0A

I jeszcze jedno pytanie? czy jest mozliwość skasowania wcześniej zapisanej pamięci.
    Jak to sie robi bo kombinuję i nic mi nie wychodzi.
  • #6 3158450
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 479
    Żeby zaprogramować 27Cxxx to trzeba skasować, kasuje się promieniowaniem UV-C , które przedostaje się przez kwarcowe okienko tej pamięci.

Kasowanie UV-C trzeba robić z należytą ostrożnością o oczy/skóre, do tego służą kasowarki

Dlatego pojawiają się takie błędy przy programowaniu.
  • REKLAMA
  • #7 3159006
    kowak45
    Poziom 11  
    Dzieki , to juz wiem jak się kasuje pamięć,ale pozostaje odpowiednie zapisanie do pamieci , bo mi cały czas wyskakują błędy.Potrafie odczytać dane z pamięci ale w momencie zapisywania wyskakuje błąd.
    A dla zainteresowanych zamieściłem niezbędne pliki do tego programatora.
  • #8 3159078
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 479
    A kasujesz te pamięci UV czy nie.

Zrób weryfikacje czy jest czysta pamięć przed zapisem "Test czystości układu" / "Blank Check"
  • #9 3159511
    kowak45
    Poziom 11  
    Tak robię to przed wczytaniem ale narazie nie mam czym skasować pamieci i tylko w nowych kościach mi dopisuje na początku 85 reszta F-ki
  • REKLAMA
  • #10 3159687
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    zamieść tu (jako załacznik) plik binarny który chcesz zapisać do tego EPROMu.
    Normalną rzeczą jest, iż niezapisane komórki pamięci mają zawartość bajtu F (szestnastkowo), czyli piętnaście dziesiętnie, co odpowiada binarnie: 11111111.
    Pozdrawiam
  • #11 3159843
    kowak45
    Poziom 11  
    załączam plik który chcę wgrać jest to z czipu BMW
    Załączniki:
    • 325jcchip.bin (32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 3160002
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    teraz dla kompletu poproszę to co odczytasz i zapiszesz po zaprogramowaniu (tylko nie zapomnij zmienić nazwy).
    Zamieszczony plik jest zapisany do komórki o adresie 7BE9(hex) - szestnastkowo, ale są również zapisane ostatnie dwa bajty (7FFE i 7FFF) ==> A0(hex).
    Po drodze są "dziury", czyli niezapisane fragmenty (widoczne jako FF), ale to normalne przy tego typu plikach.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy programowania układów scalonych za pomocą programatora Willem Pro2, wykorzystywanego do korekty chipów w samochodach. Użytkownik posiada oprogramowanie do programatora, które umożliwia odczyt i zapis EPROM-ów, np. 27C256, jednak napotyka problemy z zapisem na czystych kościach, gdzie pojawia się początkowy bajt 0x85, a reszta to 0xFF. Wskazano, że pamięci EPROM 27Cxxx wymagają kasowania promieniowaniem UV-C przez kwarcowe okienko, co usuwa poprzednie dane i umożliwia poprawne zaprogramowanie. Zalecane jest stosowanie kasowarki UV oraz wykonanie testu czystości pamięci ("Blank Check") przed zapisem. W dyskusji pojawiła się także analiza plików binarnych z danymi do zapisu, gdzie niezapisane komórki pamięci mają wartość 0xFF, co jest normalne. Problemy z zapisem wynikają najczęściej z braku wcześniejszego kasowania pamięci. Użytkownik udostępnił pliki binarne do analizy, a uczestnicy forum podkreślili konieczność prawidłowego przygotowania pamięci przed programowaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA