logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnetofon JVC dwukasetowy - jedna kieszeń nie działa, druga gra cicho

pawlo_1 17 Lip 2003 15:50 1740 9
REKLAMA
  • #1 290710
    pawlo_1
    Poziom 17  
    Ocena: 60
    Przeprazam za pizmo ale nie działaja mi niektóre litery na klafiaturze.

magnetofonie JVC dfukazetofym nie działa jedna kiezeń, natomiazt ta działajaca gra bardzo cicho prafie nie złychac (potencjometr na makz, EQ na makz i ledofo co złychac), fzmacniacz mocy jet napeno zprafny bo radio i CD działa popranie. Co to moze być.
  • REKLAMA
  • #2 290769
    janwaw
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    Witam,
    w pierwszej kolejności sprawdź w obu kieszeniach czy elementy współpracujące z taśmą (głowice, rolki przesuwu) nie są zabrudzone. Jeżeli tak, to należy je oczyścić - najlepiej przy pomocy wacików na patyczkach z tworzyw i alkoholu (najlepszy jest izpropanol, w przypadku jego braku czysty spirytus, w najgorszym wypadku denaturat). Jeżeli ten zabieg nie pomoże - sprawa się komplikuje, bo dalsze postępowanie wymaga kontroli układów elektronicznych magnetofonów. W większości wypadków opisany powyżej zabieg czyszczenia pomaga.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 290808
    pawlo_1
    Poziom 17  
    Tak zprafdziłem i przeczyzciłem fzytko ale ciągle jezt bardzo cicho. Co mam robić? Co zpradzić?
  • #4 290859
    Piquś
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    A może masz rozregulowaną głowicę? Spróbuj ją ustawić, może pomoże ;)

Powodzenia!
    Piquś
  • #5 291707
    pawlo_1
    Poziom 17  
    nic nie pomogło z tym że teraz gra cicho jednej i drugiej kiezeni
  • REKLAMA
  • #6 298727
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Sprawdzic musisz wszystko po kolei...zacznij od glowicy - potem kable ...moze cos tez byc ze wzmacniaczem...dla proby przepnij kable z dzialajacej kieszeni (od glowicy) do miejsca wpiecia tych z niedzialajacej - to ewentualnie wykluczy problemy z glowica i doprowadzeniem sygnalu...wtedy na 100-we bedziesz wiedzial, ze to elektronika siadla,....
  • REKLAMA
  • #7 302444
    slawek123
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Taki efekt jest wtedy gdy głowica jest wytarta. MOżna to łatwo stwierdzić- na powierzchni głowicy widać ślad po taśmie. Należy wtedy wymienić głowicę na nową. Chociaż w twoim przypadku niekoniecznie musi być to przyczyną.
  • #8 303032
    pepe9
    Poziom 11  
    Witjacie. Mam rowniez problem chyba wlasnie z glowica. Posiadam magn. DIORA MDS442. Przy odtwarzaniu wszystko jest ok. Problem pojawia sie przy nagrywaniu: losowo wybrany kanal nagrywany jest ciszej a w tej chwili wogole nie zapisuje prawego. Glowica jest przeczyszczona. Ruszalem kabelki przy glowicy juz po tym jak przestala zapisywac prawy-ale to nie kable. Tasma jest pewna, zewnetrzne okablowanie tez. Bylbym wdzieczny, gdyby ktos udostepnil mi schemat tego sprzeta. Za wszelkie uwagi i sugestie wielkie dzieki :)
  • #10 303820
    pepe9
    Poziom 11  
    Dzieki. Kurna, jak to sie stało, że sam nie znalazłem? ;)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy magnetofonu JVC dwukasetowego, w którym jedna kieszeń nie działa, a druga odtwarza dźwięk bardzo cicho mimo maksymalnego ustawienia potencjometru i korektora. Radio i CD działają poprawnie, co wskazuje na sprawność wzmacniacza mocy. Zalecane jest najpierw dokładne oczyszczenie głowic i rolek przesuwu taśmy za pomocą izopropanolu lub spirytusu. Jeśli to nie pomoże, należy sprawdzić ustawienie głowicy, gdyż jej rozregulowanie lub wytarcie może powodować cichy dźwięk lub brak sygnału. Wskazane jest także testowe przełączenie kabli sygnałowych między kieszeniami, aby wykluczyć uszkodzenie głowicy lub przewodów. W przypadku uszkodzenia głowicy konieczna jest jej wymiana. W dyskusji pojawił się również przykład problemu z głowicą w magnetofonie DIORA MDS442, gdzie schemat urządzenia został udostępniony do dalszej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA