logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problemy z wieżą JVC MX-D302T: kieszenie kaset, potencjometr, odczyt płyt

kosciuszek 14 Sty 2004 21:29 3962 6
REKLAMA
  • #1 475559
    kosciuszek
    Poziom 1  
    Pozdrawiam!
    Jak w temacie - multum problemów.
    Pierwszy problem jest z kieszeniami na kasety. Czasami nie można wyciągnąć kaset, przez co cała wieża się blokuje i nie można nic zrobić. Wygląda to tak, że wieża próbuje wyłączyć odtwarzanie, ale nie może bo coś blokuje kasete, tak że powtarza tę czynność(wyłanczanie) bez końca.
    Drugi problem to potencjometr. Mimo kręcenia w kierunku zwiększenia głośności wieża albo nie reaguje, albo nawet ścisza dzwięk. Kiedy podkręca się glośność pilotem, takie objawy nie wystepują.
    Trzeci problem jest z czytaniem płyt, ale wydaje mi się że przeczyszczenie
    soczewki może rozwiązać problem.
  • REKLAMA
  • #2 476064
    makrel
    Poziom 13  
    Wypowiem sie co do potencjometru , mam wieze JVC MX-J35R i w niej potencjometr tez sie czasami nie slucha , on jest cyfrowy , i jak sie podkreci glosnosc to podglosni sie o pare stopni i zciszy o jakis 1 lub 2 . Poprostu tzreba go przseczyscic ale jak to juz nie wiem bo sie nei zabieralem do niego.

Lasery w tychwiezach sa bardzo słabe , no chyba ze 2 lata urzytkowania to za duzo.
  • REKLAMA
  • #3 476747
    gorzyga
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Coz,robilem tego troche. W magnetofonie wymien paski na nowe - mechanika sie nie moze wyzerowac,bo nie ma sily ciagnac. Potencjometr,a wlasciwie impulsator mozna przeczyscic. Trzerba rozebrac caly front,wyjac impulsator,wyczyscic w srodku,przetrysnac jakims "kontaktem" i dogiac blaszki kontaktowe. A jezeli chodzi o laser,to pewnie jest brudny,ale moze tez byc do wymiany. Pozdrawiam.
  • #4 477222
    Majger
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Zgadzam się z kolegą gorzyga w 100% a te mechanizmy to upierdliwe ustrojstwa, mogliby je zrobić na zębate paski.Pozdrawiam! :lol:
  • REKLAMA
  • #5 1113821
    kokos607
    Poziom 11  
    odnosnie magnetofonu to na pewno paski. mialem praktyki w serwisie i wymienilem mase takich paskow bo wierze mialy identyczne objawy. pozdro
  • REKLAMA
  • #6 2617985
    makaroff
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    witam!
    Mam takie same problemy więc nie tworzę nowego tematu.

Jeszcze sie za to nie zabrałem i mam pytanie: czy łatwo sobie poradzić z tą usterką potencjometru?
    Czy warto od razu wymienić czy próbować reanimować tą część?
    Czy części(potencjometry) do tych modeli są łatwo dostępne na rynku?

PS Czy naprawa/wymiana potencjometru w MX-J30 jest podobna?
  • #7 15424301
    kalach_pl
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam!
    Trafiła mi się ta sama wieża (MX-D302T) i jedyne co jej dolega to zużyte paski. Service manual wskazuje numer części VKB3000-174 / LV42764-001A, niestety nigdzie nie udało mi się znaleźć parametrów. Widzę że trochę kolegów rozwiązywało ten problem, poratuje ktoś może rozmiarami pasków? :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z wieżą JVC MX-D302T, obejmujących zacinające się kieszenie na kasety, nieprawidłowe działanie potencjometru głośności oraz problemy z odczytem płyt CD. Zacięcia kaset blokują mechanizm, uniemożliwiając wyłączenie odtwarzania. Potencjometr, będący impulsatorem cyfrowym, reaguje nieprawidłowo na regulację ręczną, co może wymagać rozebrania frontu urządzenia, oczyszczenia i wyregulowania blaszek kontaktowych. Problemy z odczytem płyt najprawdopodobniej wynikają z zabrudzonej soczewki lasera, którą należy przetrzeć lub wymienić. W przypadku magnetofonu wskazywana jest konieczność wymiany zużytych pasków napędowych, które odpowiadają za prawidłową pracę mechanizmu kasetowego. Numer części pasków według serwisu to VKB3000-174 / LV42764-001A, jednak brak jest dostępnych parametrów i wymiarów pasków. Wskazano, że lasery w tych wieżach są słabe i mogą wymagać wymiany po kilku latach użytkowania. Pytania pojawiły się również o dostępność i wymianę potencjometrów w modelach pokrewnych, takich jak MX-J30 i MX-J35R.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA