logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KX-TA308 – brumienie w słuchawce przy braku uziemienia w starej instalacji 230V

michal49 27 Paź 2006 18:07 1366 12
REKLAMA
  • #1 3159329
    michal49
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Witam,

Może ktoś miał już ten problem. Podłączyłem w/w centralnę, ale w budynku jest stara instalacja 230V (bez uziemienia). I niestety - słychać w telefonach charakterystyczne brumienie.

Co można zrobić?

Michał
  • REKLAMA
  • #2 3160417
    mxs
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    Jak jest stara instalacja to pewnie i wodociąg też metalowy,jeżeli tak to uziom podłącz do niego.
  • #3 3169393
    snejk
    Poziom 15  
    albo w gnieździe zrób mostek na bolec
    ale wtedy nie podłączaj dodatkowego uziemienia
  • REKLAMA
  • #4 3171071
    ati
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    A moze to problem z zasilaczem?
  • REKLAMA
  • #5 3171595
    mxs
    Poziom 26  
    Jak jest stara instalacja to pewnie i wodociąg też metalowy,jeżeli tak to uziom podłącz do niego.
    Na 99% działa.
  • #6 3171999
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 309
    snejk napisał:
    albo w gnieździe zrób mostek na bolec
    ale wtedy nie podłączaj dodatkowego uziemienia

Wyjątkowo zła rada.!!!
    W praktyce spotkałem sie ze w wyniku takiego podłaczenia centrala spaliła się. Jesli w inastalacji 230V nastąpi jakas awaria, elektryk pomyli sie w podłaczeniu kabla albo ktos w budynku podkrada prąd to uszkodzenie centralki murowane.
    trzeba zrobic cybant na rurze wodociagowej i podłączyć do śruby uziemiającej z boku centralki.
    Sprawdz czy w czasie instalacji nie pojawiła sie ziemia na linii telefonicznej..
  • REKLAMA
  • #7 3172898
    michal49
    Poziom 15  
    Cytat:
    trzeba zrobic cybant na rurze wodociagowej i podłączyć do śruby uziemiającej z boku centralki.

A jeśli rura jest oddalona trochę od centrali, można pociągnąć kablem?

Cytat:
    Sprawdz czy w czasie instalacji nie pojawiła sie ziemia na linii telefonicznej..

Jak?
  • #8 3176607
    mxs
    Poziom 26  
    Ja używam linki 2,5 kwadrat w izolacji.
    Do kupienia w każym sklepie elektrycznym.
    Pamiętaj że połączenie z rurą musi być dobrze oczyszczone do surowego metalu.Doświaczalnie łączyłem na odl.25mb.
  • #9 3176989
    michal49
    Poziom 15  
    Cytat:
    Ja używam linki 2,5 kwadrat w izolacji.
    Do kupienia w każym sklepie elektrycznym.
    Pamiętaj że połączenie z rurą musi być dobrze oczyszczone do surowego metalu.Doświaczalnie łączyłem na odl.25mb

OK, ale na ile jest to, o ile jest "niezgodne ze sztuką", bo zgodne ze sztuką byłoby wtedy, gdyby było to autonomiczne uziemienie. A tutaj do rury może podłączyć się także sąsiad z jakimś urządzeniem. I co wtedy?
  • #10 3177718
    mxs
    Poziom 26  
    To będzie uziemienie, tak że dla wszystkich nim będzie.
  • #11 3180173
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    "michal49"
    Podłącz na próbę (prowizorycznie) centralkę z "rurą" i zobacz czy to coś pomoże. Możliwe że przyczyna "brumienia" leży zupełnie gdzie indziej.

ps

co do wykorzystania rur (zaznaczam) metalowych jako uziemienie to jest to dopuszczalne pod warunkiem że zakład wodociągów i kanalizacji wyrazi na to zgodę (praktyka mówi inaczej).

Rury ciepłownicze,wodne powinny być podłączone razem do tzw. listwy wyrównawczej w budynku i jeśli nie chcesz wydawać kosmicznej kasy na wykonanie osobnego uziemienia to jest to chyba jedyny sposób zabezpieczenia centrali.

Pozdrawiam
  • #12 3189595
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 3190692
    michal49
    Poziom 15  
    Problem został rozwiązany, gdy do bolca w gniazdku dołączyłem - mówiąc potocznie - niebieski kabelek 230V.

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi,
    Michał

Podsumowanie tematu

✨ Problem brumienia w słuchawce telefonicznej podłączonej do centrali KX-TA308 w budynku ze starą instalacją 230V bez uziemienia wynika najczęściej z braku odpowiedniego uziemienia technicznego lub uszkodzonego zasilacza. Rozwiązaniem jest podłączenie uziomu do metalowej instalacji wodociągowej, jednak wymaga to dobrego oczyszczenia połączenia i zgody zakładu wodociągowego. Alternatywnie można wykonać uziemienie autonomiczne, np. poprzez cybant na rurze wodociągowej i podłączenie do śruby uziemiającej centrali. Należy unikać prowizorycznych mostków na bolec w gniazdku bez odpowiedniego uziemienia, gdyż może to prowadzić do uszkodzenia centrali. Ostatecznie problem został rozwiązany przez dołączenie przewodu ochronnego (bolca) w gniazdku 230V, co wyeliminowało brumienie. Ważne jest rozróżnienie uziemienia technicznego (wyrównanie potencjałów i zabezpieczenie linii) od uziemienia przeciwporażeniowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA