logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tani Coler do Bartona 2600? Arctic Cooling Copper Silent 2?

przemovp 29 Paź 2006 12:20 1986 7
REKLAMA
  • #1 3164895
    przemovp
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam
    Wysiadło mi standardowe chłodzenie na procesorze, tzn chałasuje juz bardzo i się zastanawiam nad zmianą...
    Co mi możece polecić nie interesuje mnie podkręcanie procesora tylko w miare wydajne i ciche chłodzenie, na allegro upatrzyłem:
    ARCTIC COOLING COPPER SILENT 2 TC Rev 2+CZ.TEMP
    Tani Coler do Bartona 2600? Arctic Cooling Copper Silent 2?

http://www.allegro.pl/item137257892_arctic_cooling_copper_silent_2_tc_rev_2_cz_temp.html
    co o tym myślicie??
    Czekam na sugetie i propozycje pozdrawiam przemovp
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę nie podawać linków do Allegro tylko zamieszczać fotki!
    Akcja się z kończy czy coś w tym stylu i już nic nie zostaje dla potomnych....
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich.

• REKLAMA
  • #2 3165186
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Jest to dobry wybór, sam posiadam tego typu chłodzenie, wentylator jest niesłyszalny a temperatura utrzymuje się w normie. Tylko trzeba uważać przy zakładaniu, miedziany rdzeń jest troche wysoki i łatwo ukruszyć procesor.
  • REKLAMA
  • #3 3165259
    daniel93
    Poziom 29  
    Ocena: 94
    przemovp: Ten wentyltor nie bardzo się nadaje :/
    Ja ja kupiłem Artic Cooling copper silent 3 za 25zł z przesyłką...
    Silent 3 różni się od silent 2 tym, że silent 3 ma większy przepływ powietrza niż silent 2 i co najważniejsze silent 3 jest żeberkowany poziomo, wiec nie poddgrzewa mostka pólnocnego i pamieci grafiki(jeśli masz po dwóch stronach płytki. Ale niestety podgrzewa RAM :/

Kup AC copper silent 3...
  • #4 3165391
    DarekBytom
    Poziom 18  
    Ocena: 71
    Witam .
    Mam na swoim Bartonie 2500@3200+ taki właśnie wentylatorek AC2 i nie narzekam . Płyta główna to MSI K7N2Delta FLSR-2 i temperaturka w stanie spoczynku to około 49~52oC w stresie podchodzi do około 63~65oC stym że odczyty temperatury są z diody w CPU ,a nie z czujnika pod socketem , które są niższe w tym przypadku o około 12~15oC.
    Wentylatorek jest cichy , więc polecam ,poprzednio używałem Spire FalconRock 2 i też byłem zadowolony .
    Pozdrawiam
    DarekBytom
  • REKLAMA
  • #5 3165714
    Dygnitarz
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Damnian napisał:
    wentylator jest niesłyszalny a temperatura utrzymuje się w normie.

Ten wentylator jest niesłyszalny? Chyba tylko wtedy, kiedy jest wyłączony. Nawet skręcony do ~1500 RPM jest słyszalny, lecz nie jest to zbyt dokuczliwy szum, choć w nocy może irytować co wrażliwszych ludzi.

Damnian napisał:
    trzeba uważać przy zakładaniu, miedziany rdzeń jest troche wysoki i łatwo ukruszyć procesor.

Trzeba być naprawdę zdolną istotą, aby ukruszyć procesor.

Czy jest wydajny? Przy najwyższych obrotach, procesorze Athlon XP @2,33GHz wydzielającym blisko 100W ciepła utrzymywał temperaturę procesora na poziomie 58-63°C. Obudowa oczywiście dobrze wentylowana (2*120mm - Noiseblocker XL1 oraz Xilence).
  • REKLAMA
  • #6 3165872
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Dygnitarz napisał:
    Trzeba być naprawdę zdolną istotą, aby ukruszyć procesor.
    Klamra zaciskowa powoduje duży nacisk na rdzeń procesora, jeśli nie masz podkładek na rogach to wystarczy chwila nie uwagi. Mam Athlona T-b który niestety nie posiada zabezpieczenia wokół rdzenia w postaci czarnej mazi i jeszcze bardziej to naraża na uszkodzenie, dlatego otrzegam by być strożnym.

Dygnitarz napisał:
    Czy jest wydajny? Przy najwyższych obrotach, procesorze Athlon XP @2,33GHz wydzielającym blisko 100W ciepła utrzymywał temperaturę procesora na poziomie 58-63°C. Obudowa oczywiście dobrze wentylowana
    Za 30 zł masz cisze i dobrą temperature na optymalnym zegarze procesora, start wentylatora to około 600-700 rpm, później oscyluje w granicach 1300-1400 obrotach, bez wibracji i bez zbędnych szumów.

No nic, twój wybór ;)
  • #7 3167430
    Dygnitarz
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Ja także mam AXP na rdzeniu Thoroughbred. Po prostu uważam, że każdy kto nie ma dwóch lewych rąk i parkinsona bez problemu poradzi sobie z założeniem tego coolerka. Z zachowaniem całego rdzenia oczywiście.

Owszem procesor na normalnym taktowaniu i napięciu nie będzie problemem dla tego AC. Po prostu zasugerowałem się tym, że kolega ma bartona, a tego mało kto trzyma na standardowym napięciu :)

Zauważyłem, że mówimy o dwóch modelach. Ja o 2M, Ty o 2TC. Stąd wynikło to drobne nieporozumienie. Mea culpa.

Podsumowując - za 30 zł raczej nie dostaniesz nic lepszego.
    Pozdrawiam.
  • #8 3203552
    przemovp
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam
    Kupiłem jednak chłodzenie Katana Cu na allegro za 109zł i jestem bardzo zadowolony temperatura 38stopni normalnie w stresie 42:]
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wymiany standardowego chłodzenia procesora na cichsze i wydajne rozwiązanie, bez potrzeby podkręcania. Polecane jest chłodzenie Arctic Cooling Copper Silent 2 TC Rev 2, które cechuje się cichą pracą i utrzymaniem temperatur w normie, choć wymaga ostrożności przy montażu ze względu na wysoki, miedziany rdzeń mogący uszkodzić procesor. Alternatywnie sugerowano model Arctic Cooling Copper Silent 3, który ma większy przepływ powietrza i poziome ułożenie żeberek, co zapobiega przegrzewaniu mostka północnego i pamięci grafiki, choć może podgrzewać RAM. Użytkownicy podają przykłady pracy chłodzenia na procesorach Barton 2500@3200+ i Athlon XP, wskazując na temperatury w spoczynku około 49-52°C i w stresie do 63-65°C, przy cichej pracy wentylatora. Zwrócono uwagę na ryzyko uszkodzenia rdzenia procesora przy montażu z klamrą zaciskową bez odpowiednich podkładek. Na koniec autor poinformował o zakupie chłodzenia Katana Cu za 109 zł, które zapewnia niższe temperatury (38°C w spoczynku, 42°C w stresie) i jest zadowolony z efektów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA