logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana chłodzenia na procesorze z Athlon 2400 @2000

Adaś Ciekawski 09 Mar 2006 10:28 1215 11
REKLAMA
  • #1 2393014
    Adaś Ciekawski
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Adaś musi zmienić chłodzenie na procku, temperatury sa średniawe:( a boxowy cooler to przeżytek bo athlon 2400+@2000 i to powodem tak duzej emisjii ciepła
    ale problem tego typu ze jest socket A a w przyszłosci planuje zmienic mobo z np. socket 939 i chciałbym zatrzymac ewentualnie chłodznie
    doradźcie prosze co zakupić
    czytałem ze pentagramy po pewnym czasie robią sie hałaśliwe...:(
    a zalmany sa bardzo dobre, ale także drogie:(

------------------------
    pzdr Adaś Ciekawski
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2393049
    qutrit
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Witam.
    Ja posiadam taki cooler http://www.allegro.pl/item89848451_legendarny_thermaltake_silenttower_4in1_21dba_.html
    Mam procka Athlon 2500Xp podkreconego do Athlona 3000 (zegar 2GHz)
    Przy minumalnych obrotach coolera (1200obr/min.) temperatura procka wynosi 41*C. Coolera na takich obrotach woogole nie slychac.Ponadto mozna zamontowac go na 99% plyt.Ogolnie jestem z niego bardzo zadowolony.
    Podalem ten model bo nie wiem do jakiej ceny chcesz kupic chlodzenie.
    Pozdrawiam.
  • #3 2393205
    Adaś Ciekawski
    Poziom 14  
    fajny ten cooler ale czy nie za duży/ciężki, nic mi sie nie urwie...?
    wiem ze specyfikacja przewiduje montowanie na płycie
    to nie ma takiej opcji,ale obawa zawsze jest:)
    teraz problem z zamontowaniem, bo nie robiłem tego wcześniej, juz widziałem jakies sreeny z ilościa pasty nakładanej na proca i tez roznie
    za duzo nie dobrze za mało jeszcze gorzej, choc można by postawic znak równosci... ale kto nie próbuje nie jedzie hehe
    pozdrawiam
    czekam na inne propozycje a cena max do 125PLN
    [/url]
  • REKLAMA
  • #4 2393685
    qutrit
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Witam.
    Szczerze mowiac jak kupilem ten cooler to mialem obawy czy sie zmiesci,Zmiescil sie tylko odleglosc miedzy nim a zasilaczem wynosi 10mm,ale jak widac to wystarcza aby skutecznie chlodzic nawet na niskich obrotach.Natomiast chcac w moim przypaduk zamontowac 2 wiatraczek od gory(zeby wyciagal powietrze z coolera), to sie nieda bo przeszkadza zasilacz :(. O paste sie nie martw jak jest jej za duzo to jak montujesz cooler to on ja wypchnie.Chyba ze pasty sa takie co przewodza tez prad ,wtenczas nalezy zachowac ostroznosc.Jesli chodzi o wage,to producent zadbal oto zeby nie "wyrwalo"calego socketu z plyty,ten cooler ma solidne mocowanie.
    Pozdrawiam.
  • #5 2393735
    p@vlo
    Poziom 17  
    witam
    moze najpierw okresl czym sa sredniawe temp.
    jezeli chcesz sie przesiadac to mysle ze jakos sie przemeczysz (pytanie tylko czy chcesz sie przesiadac za 2 miechy czy za 2 lata...) na tym co masz a potem moze cos w klimacie ARCTIC COOLING FREEZER 64 PRO
    tani i wydajny...
  • #6 2393859
    Adaś Ciekawski
    Poziom 14  
    moje temperatury ktore de facto przeraziły mnie to
    w pracy nie obciążającej proca 50*C
    i w przypadku stresu (krótkotrwałego bo się bałem zeby sie nie zjarał) 61*C
    podejrzewam ze gdyby pochodził około godziny na 100% obciażeniu to mogło by dojść do 65*C
    moze przesadzam ale 63 pewnie tak
    temp mierzyłem SpeedFan'em
    pozdro
  • REKLAMA
  • #7 2394045
    Oktanek
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Adaś Ciekawski napisał:
    moje temperatury ktore de facto przeraziły mnie to
    w pracy nie obciążającej proca 50*C
    i w przypadku stresu (krótkotrwałego bo się bałem zeby sie nie zjarał) 61*C
    podejrzewam ze gdyby pochodził około godziny na 100% obciażeniu to mogło by dojść do 65*C
    moze przesadzam ale 63 pewnie tak
    temp mierzyłem SpeedFan'em
    pozdrawiam

Temperatury nie są najniższe ale nie ma jeszcze tragedii
  • REKLAMA
  • #8 2394103
    Adaś Ciekawski
    Poziom 14  
    czyli ostatecznie nie mam co zmieniac coolera...?
    bo jak niekoniecznie to jak za kilka miesiecy bede zmieniał kompa to zakupie lepsze smigło ateraz poobczyszczam stare....

Dodano po 1 [minuty]:

i dlaczego wpisujac komput er wyswietla sie komputera... to jest irytujace
  • Pomocny post
    #10 2394325
    Oktanek
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    jak za kilka miesiecy zmieniasz komputer to wyczyść z kurzu radiator i wentylator wtedy temp powinna spac kilka stopni i uważam ze bez problemu możesz go dalej eksploatować! a za kilka miesiecy jak bedziesz zmieniał komputer kupisz sobie dobry wentylator!
    pozdrawiam[/quote]
  • Pomocny post
    #11 2396718
    p@vlo
    Poziom 17  
    jasne ze tak ! zgadzam sie z OKTANEK'iem w 100%
    jak masz troszke czasu to zdejmij jeszce coolera, usun stara paste i zapakuj nowej ... to tez powinno dac jakiegos *C albo 2 :] pozdrawiam
  • #12 2396776
    Adaś Ciekawski
    Poziom 14  
    oki dzieki za rady pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada procesor Athlon 2400+ podkręcony do 2000 MHz i doświadcza wysokich temperatur (ok. 50°C w spoczynku, do 61°C przy krótkotrwałym obciążeniu, potencjalnie do 65°C przy długim obciążeniu). Aktualne chłodzenie boxowe jest niewystarczające. Rozważane jest zakupienie nowego coolera kompatybilnego z socketem A, z możliwością późniejszej zmiany płyty głównej na socket 939, co wymaga uniwersalnego montażu chłodzenia. Propozycje obejmują modele Thermaltake Silent Tower 4in1, Zalman CNPS 7000B AlCu oraz Arctic Cooling Freezer 64 Pro. Zalecane jest także czyszczenie radiatora i wentylatora oraz wymiana pasty termoprzewodzącej, co może obniżyć temperaturę o kilka stopni. Wskazano, że Thermaltake ma solidne mocowanie i jest cichy przy niskich obrotach, Zalman jest droższy, a Pentagramy mogą być hałaśliwe. Ostatecznie, jeśli planowana jest wymiana komputera w niedalekiej przyszłości, można na razie wyczyścić obecne chłodzenie i wymienić pastę, a nowy cooler kupić później.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA