logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tuner 1330 - brak kanałów C+ i EDUSAT po strojeniu, co sprawdzić?

kiksik 11 Lip 2007 21:10 1933 9
REKLAMA
  • #1 4072942
    kiksik
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam!

Mam problem z wyszukiwaniem kanałow na 1330.
    1.W środku oryginalny PROM PDK039A
    2.Resetuje K2501.
    3.Po resecie wyszukiwanie kanałów (próbowałem wybierając CYFRA+ oraz Wszystkie) - znajduje 463 kanały (żadnego z C+ - a szukam EDUSAT)
    4.Znalezione kanały dają dźwięk i obraz(te niezakodowane), lecz nie ma wśród nich EDUSATa ani żadnych z C+.
    5.Antena + konwerter sprawdzone i przestrojone na drugim egzemplarzu 1330, który chodzi bez zarzutu (instalacja antenowa OK)

Podejrzewam że coś jest z głowicą,choć nie jest zupełnie trefna, bo obrazek dekoduje na znalezionych kanałach. Tuner zapamiętuje tylko 463 kanały gdy pasek postępu strojenia jest poniżej 50% - później nic nie znajduje.
    Podkreślam że na 2gim egzemplarzu 1330 to samo strojenie śmiga bez zarzutu.
  • REKLAMA
  • #2 4073137
    Wiech54
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Najpierw włącz wyszukiwanie bez podłączonej anteny.Jak pasek postępu dojdzie do około 50% to podłącz antenę.Powinien znaleźć kilka programów - w tym edusat.Po skończeniu wyszukiwania zostaw na edusacie - powinien ściągnąć nowy soft.Jak to zrobi to masz wtedy funkcję szybkiego wyszukiwania.Jeszcze raz skan i masz nową pełną listę cyfry.
  • REKLAMA
  • #3 4073213
    kiksik
    Poziom 14  
    To ja wiem ( ze względu na małą pamięć = 999 i zawsze tak robie), ale niestety po podłączeniu anteny dopiero przy 50% tuner nie znajduje nic (Pisze na koniec NIC nie znaleziono). Zawsze wszystko co znajduje to < 50%.
    Na tych programach które mam wstrojone jest cały czas obecne 22KHz na LNB.
  • REKLAMA
  • #4 4073948
    Wiech54
    Poziom 20  
    Miałeś wymieniany eprom na flash z "edukacyjnym" oprogramowaniem ?.Jeżeli tak to powinieneś wgrać do eeproma 24c16 oryginalny wsad.Jeżeli nie pomoże , to masz raczej uszkodzoną głowicę , co w tym tunerku często się zdarzało.Naprawiałem kilka 1330 z objawem "brak sygnału" ale głowicę tylko jedną udało się naprawić (zimne luty).W trzech przypadkach pomogło zamontowanie wentylatorka od PC dmuchającego na tylną część głowicy.Wentylatorek pomaga gdy tuner gubi sygnał po nagrzaniu.Zrobiłem automatyczny wyłącznik wentylatora po wyłączeniu tunka na czuwanie i żeby hałasu nie było zasilałem go napięciem około 7-8 V
  • REKLAMA
  • #5 4074337
    kiksik
    Poziom 14  
    Ponieważ to nie mój egzemplarz to nie wiem , czy był "edukowany". Wydaje mi się że po RESET K2501 wszystko powinno wrócić do stanu fabrycznego i eeprom 24c16 też - chyba że sie myle?
    Skad wziac oryginalny wsad do 24c16 dla Pionka 1330 i czym go najlepiej wgrać?
    Czy da się wgrać portami szeregowym/równoległym z tyłu i jakim softem?
  • #6 4074635
    remos
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    orginał 1330 z opisem
    Załączniki:
    • orginal1330.rar (65.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 4074710
    Wiech54
    Poziom 20  
    Da się wgrać oryginał bez podłączania do kompa.Opis jest dziale o Pionku 1330 na forum DVHK.Robiłem to w zeszłym roku więc nie pamiętam procedury ale ten wsad oryginalny jest przepisywany z pamięci procka do eepromu .Jest do tego opisana na forum procedura.
  • #8 4075137
    kiksik
    Poziom 14  
    Nie jest to wina eeproma 24LC16. Wyczytałem jego zawartość używając Pionero z egzemplarza niestrojącego i z egzemplarza Dobrego. Są identyczne.
    Czyli raczej głowica? Jakieś sugestie, co trzeba sprawdzić koło głowicy, która stroi cześć kanałów?
  • #9 4075620
    Wiech54
    Poziom 20  
    To rzeczywiście masz problem.Ja bym w takim przypadku najpierw spróbował głowiczkę z dobrego tunka podstawić i dopiero jak okaże się że na 100% masz twoją uszkodzoną to spróbowałbym obejrzeć pod mikroskopem (albo silna lupa) wnętrze tej uszkodzonej pod kątem zimnych lutów.Żeby coś więcej sprawdzić to potrzebny byłby schemat głowiczki , który raczej jest niedostępny.Przynajmniej ja nie znalazłem .
  • #10 4075755
    kiksik
    Poziom 14  
    Wgrałem soft podany przez kolegę "remos";).
    Tuner wstał i pobrał listę z satelity. Niestety ponieważ po tym zabiegu tuner budzi się na TVP1, to są ładowane tylko te patche które są z listą kanałów(czyli brak polskich fontów w napisach itd.). Przełączenie późniejsze na EDUSAT nie ładuje już pełnego oprogramownaia, bo po wgraniu patchy z listą tuner uznaje ze soft jest aktualny-co nie jest do końca zgodne z prawdą;)

Problem z głowicą który występuje jest związany z temperaturą. Głowica wstaje po ostygnięciu sprzetu i tuner dekoduje bez problemu. Wyłączenie tunera i włączenie po czasie,np 10 minutowego dekodowania nie pozwala na "powstanie" głowicy. Jesli tuner chodzi bez wyłączania non stop to dekoduje.

Problem z jego własnym strojeniem po resecie jest prawdopodobnie pośrednio związany z problemem termicznym głowicy. Głowica w związku z nagrzaniem w trakcie pierwszej fazy strojenia (pasek postępu <50%) przestaje stroić poprawnie "górną połówkę" paska. Pewnie coś trzeba będzie oblutować,albo głowica jest do wyrzucenia ze względu na "rozspawanie w strukturze scalaka".

[EDIT]:
    Pada układ S2186 16pin.Oblutowanie nie pomogło. Czy można to gdzieś dostać?

Dodatkowy problem to napisy drżą po ich włączeniu na filmach z CAN_AL PLUS. Czy wie ktoś jaki fragment układu jest odpowiedzialny za lokowanie synchronizacji pionowej dla napisów do filmów?
    [EDIT]:
    Czy nikt nie orientuje się, co może szarpać napisami i EPG w poziomie?
    Poza tym obraz dekodowany jest zawsze stabilny.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy tunera Pionek 1330, który po resecie K2501 i próbie strojenia nie znajduje kanałów Cyfry+ ani EDUSAT, mimo że antena i konwerter są sprawne i działają na innym egzemplarzu tego samego modelu. Tuner znajduje około 463 kanałów, ale tylko te niekodowane. Strojenie zatrzymuje się poniżej 50% paska postępu i po podłączeniu anteny nie wykrywa dalszych programów. Podejrzenia padają na uszkodzenie głowicy, która może mieć problem termiczny – działa poprawnie po ostygnięciu, ale po nagrzaniu przestaje stroić wyższy zakres częstotliwości. Wymiana oprogramowania (softu) i oryginalnego wsadu EEPROM 24c16 nie rozwiązała problemu. Zalecane jest sprawdzenie głowicy poprzez podmianę na sprawną z innego tunera lub kontrolę zimnych lutów pod mikroskopem. Wentylator chłodzący głowicę może poprawić stabilność sygnału. Procedura wgrywania oryginalnego softu odbywa się automatycznie z pamięci procesora do EEPROM, bez konieczności podłączania do komputera. Problem termiczny głowicy wpływa na niepełne strojenie i brak wykrywania kanałów kodowanych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA