logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnetofon MDS-432 - brak dźwięku, wymiana tranzystorów i diody, nagrzewanie rezystorów

zimix 09 Gru 2011 14:24 4936 21
REKLAMA
  • #1 10237773
    zimix
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam, sprawa wygląda tak: koło 2 tygodni temu magnetofon działał bez problemów niestety wczoraj po włączeniu wszystkie mechanizmy załączają się, taśma się obraca, dioda RUN świeci podczas odtwarzania i mruga podczas pauzy natomiast wszystkie ledy od wysterowania świecą cały czas przy jednoczesnym braku jakiegokolwiek dźwięku. Na płytce wskaźników wymieniłem 2 sztuki BC307 na BC337 ponieważ akurat takie miałem oraz 4 sztuki BC237 na BC548. Wymieniłem również diodę D602 gdyż zauważyłem że miała przebicie. Dioda w obudowie tranzystorowej o symbolu 811 jest sprawna natomiast po tych zabiegach nadal nagrzewają się rezystory R520 oraz R516. Dodam że wszystkie diody oprócz D602 nie miały przebicia. Na żółtym grubym kablu numer 9 dochodzącym do płytki obok rezystora R520 jest 0V względem masy.
    Czy ktoś z Kolegów miałby koncepcję naprawy? Mi skończyły się już pomysły.
  • REKLAMA
  • #3 10239901
    zimix
    Poziom 11  
    Sprawdziłem linię 25V. Napięcie na niej wynosi 0V natomiast na kondensatorach filtrujących 1000uF zaraz za mostkiem jest 35V a nie 31V tak jak na schemacie. Wnioskując ze schematu na emiterze tranzystora T107 (BD136) powinno występować 31V a na kolektorze wspomniane 25V. Niestety na obu końcówkach napięcie wynosi 0V.

Proszę zastosować właściwy symbol jednostki napięcia elektrycznego.
    GM
  • REKLAMA
  • #5 10240790
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Ocena: 435
    Jeśli masz 35V na C143/144,a na emiterze T107 0V to wskazywałoby to na przerwę (dlatego nieobciążone napięcie jest większe).Pomiędzy 1000mikro,a E T107 jest bezpośrednie połączenia (popatrz na schemat).
  • #6 10244328
    zimix
    Poziom 11  
    Magnetofon działa. W międzyczasie postanowiłem wymienić pasek napędowy oraz przelutować okolice zasilania, po uruchomieniu sprzęt ożył. Zostały jeszcze wskaźniki wysterowania. Lewa strona działa bez zarzutu natomiast z prawej cały czas świecą się trzy pierwsze diody. Rezystory wspomniane przeze mnie w pierwszym poście nadal nagrzewają się znacząco a wraz z nimi dwie sztuki tranzystorów BC307 (u mnie bc337).
    Czy ktoś z Szanownych Panów wie co może być przyczyną ?
  • REKLAMA
  • #8 10244665
    zimix
    Poziom 11  
    W takim razie chyba coś przeoczyłem. W poniedziałek dokupię oryginalne BC307. Czy można powiedzieć, że wlutowanie BC337 może być przyczyną wadliwego działania wskaźników ?
  • #9 10244689
    andy127
    Poziom 30  
    Ocena: 193
    Najprawdopodobniej tak. Tranzystory NPN nie mogą pracować w miejscu PNP.
    Jeśli masz te oryginalne (wylutowane) to je sprawdź czy są dobre i wlutuj ponownie. Wskaźniki chyba były sprawne a Ty pochopnie się na nie rzuciłeś.
    Andrzej
  • #10 10244712
    zimix
    Poziom 11  
    Zrobiłem tak jak Kolega radził. Diody lewego kanału działają natomiast prawego już nie. Regulowanie peerkiem nic nie daje. Zastanawiam się czy nie nastąpiła gdzieś przerwa w sygnale dochodzącym do układu.
  • #11 10244742
    andy127
    Poziom 30  
    zimix napisał:
    Zrobiłem tak jak Kolega radził. Diody lewego kanału działają natomiast prawego już nie. Regulowanie peerkiem nic nie daje. Zastanawiam się czy nie nastąpiła gdzieś przerwa w sygnale dochodzącym do układu.

Diody prawego kanału nie działają tzn. nie świecą, czy świecą nadal tak jak pisałeś poprzednio?
    zimix napisał:
    Magnetofon działa. W międzyczasie postanowiłem wymienić pasek napędowy oraz przelutować okolice zasilania, po uruchomieniu sprzęt ożył. Zostały jeszcze wskaźniki wysterowania. Lewa strona działa bez zarzutu natomiast z prawej cały czas świecą się trzy pierwsze diody. Rezystory wspomniane przeze mnie w pierwszym poście nadal nagrzewają się znacząco a wraz z nimi dwie sztuki tranzystorów BC307 (u mnie bc337).
    Czy ktoś z Szanownych Panów wie co może być przyczyną ?

Opisz dokładnie zachowanie tych diod prawego kanału.
    Te tranzystory BC307 T503 i T603 "robią" za źródło prądowe i ustalają jasność świecenia diod. Jeśli była usterka w układzie wygaszania poszczególnych diod to po wymianie T503 i T603 mogło pozostać.
    Czy zapamiętałeś ustawienie PR-ka którym kręciłeś? Na ogół po usunięciu usterki trzeba wrócić do poprzedniego położenia.
    Wygląda na to, że magnetofon przestał działać z powodu "zimnego lutu" w zasilaczu - linia 25V, a pozostałe usterki wprowadziłeś sam podczas wymiany elementów we wskaźnikach.
    Andrzej
  • #12 10247371
    zimix
    Poziom 11  
    Od kiedy sięgam pamięcią prawy kanał niedomagał, przeważnie słupek "skakał" słabiej niż lewy ale zbytnio mi to nie przeszkadzało. Z tego co zaobserwowałem wspomniane PR-ki służą do kalibracji linijek i mają one za zadanie ustalać jak daleko linijka ma "skakać" w rytm muzyki. Część lewego kanału tak wyskalowałem aby przy zatrzymanej kasecie świeciła się tylko środkowa czerwona dioda ON (domniemam że tak powinno być). Część prawego kanału natomiast również da się tak skalibrować czyli sprawić, że przy zatrzymanej kasecie będzie się świecić dioda pierwsza lub druga itd. ale to mija się z celem gdyż i tak nie reagują na sygnał audio.
  • #13 10248865
    andy127
    Poziom 30  
    Czyli przy pomocy PR-ka możesz rozwinąć lub zwinąć całą linijkę prawego kanału, ale nie reaguje ona na sygnał audio?
    Andrzej
  • REKLAMA
  • #14 10248945
    zimix
    Poziom 11  
    Dokładnie tak się dzieje.
  • #15 10249152
    andy127
    Poziom 30  
    A zamień te dwa przewody.
    Magnetofon MDS-432 - brak dźwięku, wymiana tranzystorów i diody, nagrzewanie rezystorów
    Andrzej
  • #16 10249412
    zimix
    Poziom 11  
    Sytuacja się odwróciła. Z tego wnioskuję, że płytka wskaźników jest sprawna a przyczyny należy szukać w tranzystorze T204 lub T205 ? Sprawdzę jeszcze kondensator C225 aby wykluczyć go z listy "podejrzanych".
  • #17 10249429
    andy127
    Poziom 30  
    Nie ruszaj na razie tranzystorów. Sprawdź, czy działają obie słuchawki.
    Andrzej
  • #18 10249436
    zimix
    Poziom 11  
    Sprawdziłem, działa tylko jedna.
  • #19 10249447
    andy127
    Poziom 30  
    Jeśli na wyjściu Linia są oba kanały, to faktycznie usterka będzie we wzmacniaczu słuchawkowym.
    Ale zamiast od razu wywalać tranzystory można zmierzyć napięcia. Może to dać odpowiedź o miejscu usterki.
    Mierzysz napięcie na C, E, B względem masy (oba tranzystory). Dla ułatwienia masz drugi sprawny kanał.
    Andrzej
  • #20 10249455
    zimix
    Poziom 11  
    Porównując oba kanały napięcia na tranzystorach lewego i prawego kanału są takie same.
  • Pomocny post
    #21 10250987
    andy127
    Poziom 30  
    To jest wielkie prawdopodobieństwo, że są dobre i nie warto ich wymieniać. Mogłeś dla ciekawości napisać jakie były na B, E, C poszczególnych tranzystorów w obu kanałach. Ale usterka wygląda na przerwę w torze sygnałowym.
    Nie odpowiedziałeś, czy na wyjściu line są oba kanały. Jeśli są to usterka może być tylko w tym wzmacniaczu słuchawkowym (z niego jest brany sygnał na wysterowanie wskaźnika). Mogą być zimne luty, przerwa ścieżki, uszkodzony kondensator itp.
    Najlepiej podłącz sobie słuchawki jednym końcem do masy, a drugi przez dodatkowy kondensator dotykaj zgodnie z przebiegiem sygnału w kolejne miejsca na przemian lewego i prawego kanału. Znajdziesz miejsce w którym sygnał zanika.
    Andrzej
  • #22 10252808
    zimix
    Poziom 11  
    Witam. Przyczyna okazała się tak banalna, że nawet bym na to nie wpadł. Otóż niedziałający jeden kanał linii oraz wskaźnika to skutek zwarcia bazy z kolektorem tranzystora T201 (BC413) poprzez zetknięcie nóżek elementu. Po wyprostowaniu wszystko działa jak należy.
    Dziękuję koledze andy127 za wsparcie i pomoc w rozwiązaniu problemu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z magnetofonem MDS-432, który po wymianie tranzystorów i diody nie wydaje dźwięku, mimo że mechanizmy działają. Po sprawdzeniu napięcia na linii zasilania 25V, które wynosiło 0V, oraz po wymianie kilku komponentów, magnetofon ożył, ale nadal występowały problemy z wskaźnikami wysterowania. Użytkownik wymienił tranzystory BC307 na BC337, co okazało się błędem, ponieważ są to różne typy tranzystorów (PNP vs NPN). Po przywróceniu oryginalnych tranzystorów, problem z wskaźnikami częściowo ustąpił, ale nadal występowały trudności z prawym kanałem. Ostatecznie, przyczyna problemu okazała się być zwarciem bazy z kolektorem tranzystora T201 (BC413), co zostało naprawione, przywracając pełną funkcjonalność urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA