logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak oglądać różne kanały Cyfrowego Polsatu na TV i laptopie?

rasco 29 Paź 2006 23:38 2030 6
REKLAMA
  • #1 3167671
    rasco
    Poziom 11  
    Panowie! Mam wielki problem!

Przynajmniej dla mnie on jest wielki dla niejednegto wyda sie banalnie prosty.

Mam zamiar kupic sobie cyfrowy polsat (zadna rewelacja ale mozna sobie poogladac). I chce zeby mozna bylo ogladac na TV i na laptopie. Problemem jest to ze chcialbym zeby mozna bylo na kazdym ogladac inne kanaly. Czytalem o roznego rodzaju spliterach ale niestety nie za wiele mi to mowi bo nie jestem profesjonalista w tej dziedzinie.

Do laptopa mam karte TV, telewizja naziemna odbierac calkiem dobrze.

Moja prozbe to czy moglibyscie doradzic jaki sprzet do tego kupic? Jakie rozwiazanie jest najprostsze i nie kosztuje majatek (zeby sie nei okazalo ze musze sprzedac samochod podzielic telewize w domu :)) )

Dziekuje i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3167716
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    No tak...
    Ale przecież tuner stroi na jednej częstotliwości i nawet jeśli posiada dwa wyjścia to na nich jest ten sam sygnał...
    Problem rozwiązują dwa tunery...
  • REKLAMA
  • #3 3182963
    rasco
    Poziom 11  
    any56 napisał:
    No tak...
    Ale przecież tuner stroi na jednej częstotliwości i nawet jeśli posiada dwa wyjścia to na nich jest ten sam sygnał...
    Problem rozwiązują dwa tunery...

WIec z tego co rozumiem mozna 2 tunery podlaczyc pod jedna antene satelitarna tylko trzeba rozdzielic kabel, tak?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3183288
    konradzki
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    dwa tunery mozna podlaczyc pod jedna antene tylko przy zastosowaniu konwertera twin (ma dwa niezalezne wyjscia) wtedy prowadzimy dwa kabelki w do dwoch dekoderow i ogladamy ;-)
  • REKLAMA
  • #5 3186262
    cysiek005
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    moze ss2( sky star 2 ) pod usb to sprzetowy dekoder sat wiec zamiast dekodera oryginalnego jakos podpinasz karte z kluczami do laptopika karte ss2 i drobna konfiguracja i dziala:)
  • #6 3188207
    Roman_5000
    Poziom 19  
    Ocena: 81
    Nie ma możliwości podzielenia sygnału Cyfrowego Polsatu na 2 TV (bez względu na to czy jest to TV i PC), nawet mając twina.
    1 dekoder polsatu - jeden TV - konwerter single.
    2 dekodery polsatu - 2 TV - konwerter twin.

Aby móc oglądać różne kanały z płatnej platformy należy zakupić kartę Cyfry+. Tylko Cyfrę+ można dzielić między kilka TV, a służy do tego spliter. Oczywiście tyle ile TV tyle tunerów z wejściem na kartę.
  • #7 3188513
    meloch
    Poziom 29  
    Ocena: 61
    cysiek005 napisał:
    moze ss2( sky star 2 ) pod usb to sprzetowy dekoder sat wiec zamiast dekodera oryginalnego jakos podpinasz karte z kluczami do laptopika karte ss2 i drobna konfiguracja i dziala:)

Jakoś głupoty pleciesz. Karta jest sparowana z dekoderem i z żadnym ss2 pracowac nie będzie.

Chcąć oglądać 2 różne programy potrzebne są 2 dekodery i 2 karty!

Podsumowanie tematu

✨ Aby oglądać różne kanały Cyfrowego Polsatu na TV i laptopie jednocześnie, konieczne jest posiadanie dwóch niezależnych tunerów, ponieważ pojedynczy tuner stroi na jedną częstotliwość i nawet przy dwóch wyjściach sygnał jest ten sam. Można podłączyć dwa tunery do jednej anteny satelitarnej, ale wymaga to zastosowania konwertera typu twin, który posiada dwa niezależne wyjścia, umożliwiające prowadzenie dwóch kabli do dwóch dekoderów. W przypadku Cyfrowego Polsatu nie ma możliwości dzielenia sygnału na dwa odbiorniki z jednym dekoderem i jedną kartą. Aby oglądać różne kanały na dwóch urządzeniach, potrzebne są dwa dekodery i dwie karty. Alternatywnie, dla platformy Cyfra+ istnieje możliwość dzielenia sygnału za pomocą splitera, ale również wymaga to tylu tunerów, ile jest odbiorników. Próby użycia kart zewnętrznych, takich jak karta TV Sky Star 2 (SS2) pod USB, nie działają z kartami Cyfrowego Polsatu, ponieważ karta jest sparowana z konkretnym dekoderem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA