logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozdzielić sygnał Cyfrowego Polsatu na dwa telewizory?

mastergsm1 20 Lis 2007 21:05 3834 7
REKLAMA
  • #1 4502818
    mastergsm1
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Zanim mnie zjedziecie od gory do dolu wiem ze temat walkowany juz tysiace razy ale moze cos juz sie z tym ruszylo. Pytanie czy da sie juz jakos rozdzielic sygnal na 2 tv??
  • REKLAMA
  • #2 4502845
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    Można, ale na obu pójdzie to samo, więc czy jest sens?
  • REKLAMA
  • #3 4503006
    mastergsm1
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Czyli jeszcze nie ma sposobu zeby rodzielic to tak zeby na 2 tv lecialy inne kanaly ?? :(
  • REKLAMA
  • #4 4503048
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    Video wspólne, a kanał lewy i prawy możesz podać na osobne telewizory. Odpowiedź głupia, ale innych możliwości nie widzę - pech. Kanał odbierany jest już zasadniczo ustalony na etapie polaryzatora.
  • REKLAMA
  • #5 4503068
    telesat1
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 258
    Nie jestem pewny ale AzBox rozdziela też i polsat. Tylko jakim kosztem?. Dwa tunery plus moduł
  • #6 4503989
    meloch
    Poziom 29  
    Ocena: 61
    telesat1 napisał:
    Nie jestem pewny ale AzBox rozdziela też i polsat. Tylko jakim kosztem?. Dwa tunery plus moduł

I słusznie, że nie jesteś pewny, bo chodzi o LinBoxa.
  • #7 4506812
    azr
    Poziom 11  
    witam,
    Nie jestem w najmniejszym stopniu specjalistą, ale słyszałem,ze podział Polsatu jest o tyle trudny, ze (podobno) identyfikator karty(?) jest przypisany do dekodera i ten nie będzie współpracował z inną, wiec jakiś na przykład serwer kart nic tu nie pomoże.

Chyba ze można to obejść stosując inne niż polsatowskie dekodery( jest jeszcze szansa, ze również karta ma przypisany dekoder (co chyba jednak jest mniej prawdopodobne), czy ktoś coś wie na ten temat?
  • #8 4508213
    meloch
    Poziom 29  
    Ocena: 61
    Tak jest - karta jest sparowana z dekoderem. Do podziału musiałbyś wyciągnąć pewne dane z tunera z którym jest sparowana. Następnie kupujesz dwa tunery z linuksem, do serwera wpisujesz wyciągnięte dane z dekodera, a drugi tuner ustawiasz jako klient. Wszystko robisz w obrębie jednego pomieszczenia, bo tylko tak jest legalnie. Możliwe ale raczej dość kosztowne.

Podsumowanie tematu

✨ Rozdzielenie sygnału Cyfrowego Polsatu na dwa telewizory jest możliwe jedynie w ograniczonym zakresie – oba odbiorniki mogą wyświetlać ten sam kanał, ponieważ sygnał jest ustalany na etapie polaryzatora i karta jest sparowana z jednym dekoderem. Nie ma obecnie prostego sposobu na niezależne oglądanie różnych kanałów na dwóch telewizorach z jednej karty Polsatu. Rozwiązaniem może być użycie dwóch tunerów z systemem Linux (np. LinBox), gdzie jeden tuner działa jako serwer, a drugi jako klient, jednak wymaga to wyciągnięcia danych z oryginalnego dekodera i jest kosztowne. Karta Polsatu jest przypisana do konkretnego dekodera, co uniemożliwia legalne i proste dzielenie sygnału na różne kanały. Wspomniano także o urządzeniach AzBox, jednak prawidłowość ich działania w tym zakresie jest wątpliwa.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA