logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor LCD vs kineskopowy: który lepszy do długiego użytkowania i jakości obrazu?

piotrek power 27 Sie 2006 20:59 12214 30
REKLAMA
  • #1 2959881
    piotrek power
    Poziom 27  
    Ocena: 195
    Witam wszystkich.

Mam takie pytanie. Mianowicie, jak to jest z tymi monitorami LCD.

Który z monitorów LCD czy kineskopowy - jest lepszy ? (nie biorąc pod uwagę tego że LCD mało zajmuje miejsca)
    Który jest bezpieczniejszy dla bardzo długiego przesiadywania przed komputerem ?

Przeglądając monitory LCD nie znalazłem tam parametrów - jakie mają odświeżanie.

Który z monitorów LCD czy kineskopowy ma lepszy obraz, lepsze kolory itp.

Pozdrawiam
    Z góry dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2959964
    kysn
    Poziom 18  
    Ocena: 27
    monitory lcd są bardzo delikatne i łatwo je uszkodzić (matryca) jakimiś śtodkami czyszczącymi panele lcd są podświetlane z tyłu świetlówką a mnie na pszykład to przeszkadza bo cały dzień mnie oczy bolą a od kineskopowego nie . kineskopowy wiadomo wiele miejsca zajmują ale są bardziej żywotne
    ale najmniej szkodliwym dla oczu rozwiązaniem jest projektor multimedialny
  • #3 2960065
    dłubacz
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    W wielkim skrócie jest tak:
    Cytat:
    Który z monitorów LCD czy kineskopowy - jest lepszy ?

zależy do czego- do szybkich gier , filmów, zaawansowaych prac graficznych lepsze są kineskopowe(chyba że kogoś stać na profesjonal LCD za kilkadziesiąt tys.PLN.
    Cytat:
    Który jest bezpieczniejszy dla bardzo długiego przesiadywania przed komputerem ?

zdecydowanie LCD - brak migotania, idealna ostrość, b. niski poziom promieniowania elektromagnetycznego
    Cytat:
    Przeglądając monitory LCD nie znalazłem tam parametrów - jakie mają odświeżanie.

problem odświeżania w monitorach LCD praktycznie nie istnieje
    Cytat:
    Który z monitorów LCD czy kineskopowy ma lepszy obraz, lepsze kolory itp.

na to nie można jednoznacznie odpowiedzieć - zależy co z czym porównamy i na jakich parametrach nam zależy, jedno jest pewne: monitory LCD o parametrach obrazu porównywalnych z dobrym monitorem CRT są od niego kilkukrotnie droższe.
    Polecam www.egielda.com.pl - prowadzili wielkie testy monitorów
  • #4 2960071
    Łukasz R
    Poziom 11  
    Kilka miesięcy temu zakupiłem monitor LCD samsung SyncMaster913V, do tego czasu pracowałem na flatronie f700b firmy lg, na którym pracuje do dzisiaj tyle ze w firmie. Porównując: LCD - wyrażniejszy obraz, ładniejsze kolory i ogólnie przyjaźniejszy dla wzroku;
    CRT - ... no wlasnie, nie dostrzegam żadnych zalet, duży, wyciskający łzy z oczu niczym cebula, dodatkowo nawet najbardziej płaski CRT jest w rzeczywistości kulą oblaną szkłem, przez co dochodzi do zniekształcenia obrazu. Obraz zniekształca także np podczas przesuwania bądz otwierania okienek czego w LCD nie spotkasz. Co do odświeżania to mój LCD jedzie na 75 przy rozdzielczości 1280 na 1240, CRT nie poradzi sobie z tym. Podsumowując, zmieniłem monitor CRT na LCD i nie żałuję tego naprawde opłaca się dodać parę złotych i kupić LCD
    Pozdrawiam
  • #5 2960093
    VaM VampirE
    Poziom 22  
    Ocena: 88
    Jakiś czas temu zmienilem monitor z 17 calowego 100Hz, na LCD samsunga.
    Warto było czasami siedzę przed komputerem nawet po 10h, nie w grach tylko internet ewentualnie konsola linuxowa (tradycja), zwykle siedzę w godzinach wieczornych do wczesno rannych więc kiedy się zwykle jest zmęczonym, na CRT to rano wstawalem i ludzi wzrokiem straszyłem, oczy piekły mimo tego że kontrast niski ustawiałem, okulary do kompa itd. Na cyfrowym idę spać oczy normalne, nie pieką w czasie przesiadywania. A mity o sladach po szybkich ruchach to przeszłość. Większość monitorów LCD jakie
    sprawdzałem nic takiego nie ukazywały. Sprawdzałem na grach 3D, pogramach graficznych i filmach. Odnosi się to do wmiarę nowych LCD bo te stare mogą postraszyć. A propos odświe. to LCD wszystko jedno bo one działają na innej zasadzie. Niema wiązki elektronów malujących obraz kilkanście razy na sekundę :D , więc niema w zasadzie znaczenia jaką czestotliwość ustawisz, aczkolwiek widziałem LCD które reagowały na zmianę tego parametru, np: Samsung SyncMaster 570S tft na 60 Hz miał lekko falujący obraz, a na 75 Hz jest git. Ale niewiem czy to nie wina sterów. Bo na Slacku jechałem na domyślnych. Przy niektórych modelach czasami mogą się pojawić zakłucenia z powodu tandetnego kabla sygnałowego , najlepiej ekranowany (ja preferuję taki od starych monitów gróby, sztywny na nim nigdy nie miałem problemów). No to wyniki moich dośw. z LCD-kami, jest to moja opinia i jak się ktoś z nią nie zgadza to niema problemu. Osobiście polecam LCD, ale najlepiej samemu sprawdzić co bardziej pasuje. Wadą LCD jest cena, zaletą brak promieniowania ( choć CRT to nie rendgen, ale :) ), mała waga ( o rozmiarach było). Pozdrawiam
  • #6 2960245
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    dłubacz napisał:

zdecydowanie LCD - brak migotania, idealna ostrość, b. niski poziom promieniowania elektromagnetycznego

Sorry, ale chyba nie sadzisz, ze te setki tysięcy tranzystorów w matrycy nie promieniują EM?
    Polecam nieco już stary tekst z chipa

Łukasz R napisał:

dodatkowo nawet najbardziej płaski CRT jest w rzeczywistości kulą oblaną szkłem, przez co dochodzi do zniekształcenia obrazu.

Widziałes może trynitrona - juz nie taka młoda technologia? To walec. Nie mówiąc o nowszych monitorach, gdzie plaski ekran to nic niezwykłego. Jednak chyba nie widziałes.
    Łukasz R napisał:
    Obraz zniekształca także np podczas przesuwania bądz otwierania okienek czego w LCD nie spotkasz.

Widziałes dobry monitor CRT?? Takie pompowanie wysępuje tylko w bardzo słabych monitorach.
    Łukasz R napisał:
    Co do odświeżania to mój LCD jedzie na 75 przy rozdzielczości 1280 na 1240, CRT nie poradzi sobie z tym.

I kolejny błąd wynikający jak sądze z porównania do posiadanego wczesniej marnej jakosci monitora w okolicach 14 cali. Pomijając inną technike wyświetlania obrazu w CRT i LCD i bezsensownosc takiego porównania np mój CRT w rozdzielczosci 1600x1200 pracuje z odświeżaniem 100Hz, czy w 2048x1536 80Hz - więc niby wciąga nosem ten twój LCD ;)
    Rozumiem, że miałes wczesniej monitor 14", i nowy monitor LCD sie podoba, i musisz sobie powtarzac, ze to był dobry zakup, ale po co wypisywac od razu jakies legendy, podania i basnie o monitorach CRT???

piotrek power - zależy co lubisz i do czego chcesz tego monitora użyc. Generlanie technologia CRT wychodzi z użycia mimo przewagi w wielu spektach wyswietlania obrazu (szybkość wyświetlania, jakośc kolorów -zwłaszcza czerni, kąt widzenia, cena).
    Co do męczenia oczu - gapienie sie cały czas w tak samo oddalony CRT (ale bez domyślnych windowsowych 60Hz), LCD czy w scianę będzie męczyć oczy. Nie tyle problemem jest technologia, co zmęczenie gałki ocznej. Tu pomagają "cwiczenia" - czyli co jakis czas popatrzenie w drzewka za oknem.
  • #7 2960406
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1669
    Z mojego punktu widzenia jako grafika w drukarni: LCD odpada.
    W domu też wolę CRT. Dobre CRT.
    Zalety LCD: lekki, niski pobór prądu.
    Wady CRT: duży, ciężki, większy pobór mocy niż LCD.
    Reasumując:
    Grasz, ważne są dla ciebie kolory, brak smużenia - CRT.
    Biuro, internet, nie grasz - LCD.
    Owszem są LCD na których gra się komfortowo i odwzorowanie barw mają dobre, ale to są kwoty rzędu 4-6k+ PLN za monitor LCD. Jakość kosztuje.
    Michał
  • REKLAMA
  • #8 2960563
    jasek2
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    Ja polecam LCD, oczy się tak nie męcza. Uważa się, że lepsze kolory ma CRT, ale jeśli nie potrzebujesz komputera do profesjonalnej grafiki to nie zauważysz różnicy. Odświeżanie LCD nie musi być tak duże, bo nie ma migotania, tutaj liczy sie czas reakcji plamki - najlepiej 8ms. Jedyną przewagę jaką mają dla mojego użytkowania monitory CRT, to to że sie lepiej filmy ogląda, dają wiecej światła i nie trzeba kierowac monitora dokladnie na swoją twarz. Ja siadam na fotelu dośc niskim jak oglądam i musze podkladac coś pod tył monitora tak żeby był przechylony do przodu. Ale mimo wszystko nie oddam mojej e-yamy za nawet najlepszy CRT :).

Do pana jankolo: Dziękuję, za zwrócenie uwagi, dowiedziałem się, że "odświeżanie" piszemy przez "ż". Swoją drogą to dziwne, że nie zna Pan najlepszego producenta monitorów jakim jest e-yama. Dlatego właśnie polecam konstrukcje tej firmy.
  • #9 2961123
    piotrek power
    Poziom 27  
    Czasami lubię oglądnąć jakiś film, czasami telewizję.
    Obecnie pracuje na dość starym monitorze CRT - CTX VL-500, 15"
    I podczas oglądania zwykłego telewizora a na minitorze - to muszę prawie na max. rozświetlić aby była wystarczająca jasność, podobnie u sąsiada nie tak dawno kupił monitor CRT Hyunda (nie pamiętam modelu) ale w 2005 roku dał 750 zł.

Wracając do tych LCD to jak to jest z tymi kątami widzenia, bo piszą np. kąt widzenia 170 st albo 178 st. - to jak to jest, tak samo widać pod kątem 90 st jak przy tym 178 st ?

Aha, jeszcze jedno, na którym monitorzee lepiej widać pod światło ?
    28 Sie 2006 17:15
    PS. Czytając testy monitorów LCD - większość z nich ma podświetlenie krawędzi ekranu mniejsze o 30% w stosunku do podświetlenia środka ekranu. Czyli jak to jest ? Jak np. ustawię białe tło, to krawędzie będą ciemniej świecić ?
  • #11 2962801
    McSqeeb
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    JA mam CRT i duzo korzystam z kompa( po kilka godzi.) Oczy mnie na nim nie bolą, a jak ide do siostry na LCD to 2-3 godziny o gały mi wychodzą. Uwazam ze LCD to jakiś szpan. Moze za kilka miesiecy zmienie ze wzgledu na jakiś moze duch czasu ale CRT według mnie jest duzo lepsze
  • #12 2963470
    piotrek power
    Poziom 27  
    Obecnie na moim monitorze ustawiam sobie odświeżanie: 100,8 HZ przy rozdzielczości 800X600 - monitor ten mam już 6 lat, swego czasu kosztował 2000 zł i do dzisiaj nie mam z nim problemu.

Ale za niedługo pasowałoby coś zmienić, tylko teraz te zwykłe CRT 17" mają trochę kiepskie odświeżania, jak mój na 1024X768 ma odświeżanie max 85 HZ, to te nowsze powinny mieć dużo więcej, tylko bardzo mało tych monitorów po sklepach u mnie jest, same LCD.

Czasami siedzę całą noc i przy tym odświeżaniu jest ok, ale zawsze mogło by być lepiej, a te LCD - nie miałem jeszce okazji na nim pracować :) Tak się skłąda że nikt ze znajomych nie ma LCD :)
  • #13 2963919
    tzok
    Ocena: 6460
    Ekran LCD do domu/biura to idealna sprawa, co do zmęczenia oczu - jesność na minimum i po kłopocie, ekran jest podświetlany świetlówką (lampą z zimną katodą), więc biel jest raczej zimna i ostra a jasność i kontrast wysoka - to męczy wzrok, zwłaszcza w ciemnym pomieszczeniu ale zawsze można zredukować jasność (raczej ustawienie powyżej 20% jest bez sensu) i kontrast (70-80%).

Dla ścisłości - w LCD żródłem promieniowania sąnie tyle tranzystory TFT co lampa CCL i jej układ zasilania (tzw. inwerter).
  • #14 2964260
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Mnie jednak nawet męczy przy LCD minimalne ustawienie jaskrawości - mam tak w pracy i za długo nie mogę przy nim wysiedzieć. W domu mam na G550 SyncMastera 757DFX i przy odświeżaniu 120 Hz (1024x768x32bit) zmęczenia nie odczuwam.
    :arrow: piotrek power
    Przy 85Hz to można oszaleć. Skąd wytrzasnąłeś w monitorze 17" tylko 85Hz? Przyłóż się porządnie do ustawień.
    Rozpakuj i skopiuj plik monitor0.inf do katalogu \INF\ i wybierz sobie ręcznie lepszy monitor z "Common Monitor Types". Będziesz miał do 120Hz. Odznacz opcję "Ukryj tryby nie obsługiwane przez monitor". No chyba że karta słaba.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic212282.html#1039418
    Jednak wolę CRT (jak na razie) :)
  • REKLAMA
  • #15 2964299
    tatakuby
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    -> Robert B Czy pokryje Pan koszty związane z naprawą monitora, a wynikające z zastosowaniem się do Pańskich wskazówek?
  • #16 2964300
    Robert B
    Poziom 43  
    Nawet nie odpowiem na głupie pytanie, bo o tym było już setki razy.
    Dla mnie cenniejsze są moje oczy. Pracuję na tych ustawieniach początku czyli od 4 lat. Według specyfikacji ten monitor ma OBOWIĄZEK pracować przy tej rozdzielczości i głębi koloru na 109Hz. Przekroczyłem to jedynie o 11Hz. Wystarczy CZYTAĆ specyfikację producenta - tylko że nikomu się tego nie chce, ale jęczeć i wymyślać bzdury to chce każdy bo to łatwiej.
    Załączniki:
    • Monitor LCD vs kineskopowy: który lepszy do długiego użytkowania i jakości obrazu? iviewcapture_date_29_08_2006_time_02_11_49.jpg (154.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 2964313
    tatakuby
    Poziom 20  
    Głupia jest raczej odpowiedź.
    Dopuszczalna, maksymalna częstotliwość odświeżania w monitorach CRT zależy wyłącznie od konstrukcji danego monitora i zastosowanych w nim rozwiązań układowych, a nie od sterowników.

Ale to już temat prądów, a nie bitów i na tym nie musi Pan się znać.
    Niech Pan nie wprowadza ludzi w błąd.

Ps. Całe szczęście, że dopisał Pan w międzyczasie coś o specyfikacji monitora
  • #18 2964315
    Robert B
    Poziom 43  
    Kolego. Z zawodu jestem elektronikiem z 30-letnim stażem
  • #19 2964319
    tatakuby
    Poziom 20  
    Ja też.
    A więc nasze nieporozumienie tłumaczę późna porą.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #20 2964353
    adamjk
    Poziom 28  
    Ocena: 149
    Robert B napisał:
    Kolego. Z zawodu jestem elektronikiem z 30-letnim stażem

Robercie B, 30-letni staż zobowiązuje!
  • #21 2964580
    piotrek power
    Poziom 27  
    Ja mam monitor 15" CTX VL-500

A tak chciałbym zapytać, np ten monitor: 17" Samsung SyncMaster 797 MB, cena 525 zł i w cechach produktu pisze że: maks. rozdzielczość przy 85 Hz to 1024 x 768 pikseli. Uważam, że jeżeli to prawda to bardzo kiepskie do odświeżanie jest, a wiadomo na monitorze 17 calowym nie ustawi rozdzielczości 800X600, tylko 1024X768 - i przy takiej rozdzielczości i przy tym monitorze max. to 85 Hz ?

Link:
    http://sklep.benchmark.pl/pelny_11670.html
  • #22 2964651
    SP5IT
    85Hz jest wystarczające. Problem, gdy odpalasz większą rozdzielczość, wtedy odświerzanie spada. Tylko na 17 calach więcej jak 1024x768 to mordęga. Ma sens przy większych monitorach.
    Ja u siebie w pracy mogę wyświetlić obraz 2304×1440@80 Hz, max to 160Hz, monitor 24 cale panorama.
    Michał
  • #23 2964971
    tzok
    Ocena: 6460
    Ja miałem 15" w 1024x768 ;) w 85Hz, bo przy 100Hz to już OSD wyświetlało się gdzieś z boku a obraz był blady i nieostry (przekroczone pasmo przenoszenia wzmacniacza toru wizji). Teraz mam 15" LCD i jestem zadowolony, 17" LCD moim zdaniem nie warto kupować, wszystko jest na nim małe (albo trzeba przeskalować, ale np. przeskalowane ikonki wyglądają paskudnie).
  • #24 2965893
    jasek2
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    Cytat:
    JA mam CRT i duzo korzystam z komputera( po kilka godzi.) Oczy mnie na nim nie bolą, a jak ide do siostry na LCD to 2-3 godziny o gały mi wychodzą.

Bo z LCD jest tak, że oczyu musza sie przywyczaić. 5 dni po zakupie to myslalelm ze mi oczy wyplyną.. Teraz tak mam przy CRT.
  • #25 2966024
    tomkozak
    Poziom 11  
    nie wiem po co jest rozmowa na temat odświeżania
    wszytko co jest powyżej 75 Hz i tak nie widać różnicy (przy dobrych CRT) chyba zę się jest cyborgiem :P
    co do jakości obrazu i ceną to zdecydowanie górą są monitory CRT
    dobrej jakości CRT jest teńszy zdecydowanie od dobrej jakości LCD
  • #26 2966146
    jarem2
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    temat rzeka ;)

Generalnie w LCD nie jest ważne odświeżanie, gdyż czas reakcji jest znacznie dłuższy (obraz nie migocze).

Mnie tam oczy nie bolą przy przesiadce z LCD na CRT i vice versa, ten problem jak widać nie dotyczy wszystkich ;) mnie tylko bolą jak siedze przy CRT 15" Daewoo w szkole :P

Jak LCD to na pewno nie 17" (tam jest obraz mały w 1280*1024), znacznie lepiej jest w 19". Jak masz dużo kasy to kup panoramiczne LCD

Dodatkowa zaleta LCD - energooszczędność
  • #27 2966652
    ruff22
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    A ja tylko dodam że głupotą jest porównywanie monitora CRT np 19" do panela lcd 19" , proszę zmierzyć sobie miareczką i wyjdzie że crt nie ma 19" a maxymalnie 17-17,5" .Odpowiednik panela lcd 19" to monitor CRT 21-22" (mierzony kineskop a nie rzeczywiste pole wyświetlania).Dlatego panele 15" wyswietlaja obraz 1024x768 a monitory crt 15" 800x600
    CRT to badziew osoby które pieją zachwyty nie widziały nigdy LCD albo widziały stare konstrukjce .Gry chodzą płynnie 3D itp też .
    Grafici wczesniej nie używali paneli ponieważ tworzone były maxymalnie 17" i nie można było odtworzyć wszystkich rozdzielczości .Ja posiadam 26" rozdzielczość 2048x1536 bez problemu mogę ustawić 1024x768 i obraz wygląda ładnie .Podświetlanie matrycy (niektórzy piszą że z tyłu ) jest od dołu boków i góry obraz biały jest biały a czarny czarny .A pozatym zawsze monitory lcd miały lepsze podświetlanie i kontrast od crt - no chyba że piszemy o starych panelach wykonanych w technologii dual scan .Proponuje przejśc się do sklepu i zobaczyć co teraz sprzedaja i porownać , a wnioski nasuna się same bo bazując na opiniach innych wiele nie zdziałacie . Nie wspomnę o zuzycie energii 4 razy mniej od podosbych modeli crt , tanie części (matryce dostępne są od 200 do 300złotych) , zasilacz może sobie każdy sam zrobić a inverter i katoda to juz groszowe sparwy .Jedyny minus to bad pixle a plus to taki że jak działa to się nie wypala tak jak crt.
  • #28 2967000
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    ruff22 - a ustawisz 1280x1024, albo inna pośrednia i dalej uważasz, ze będzie ładnie?
  • #29 2967474
    SP5IT
    ruff22 napisał:
    Grafici wczesniej nie używali paneli ponieważ tworzone były maxymalnie 17" i nie można było odtworzyć wszystkich rozdzielczości

Guzik prawda. Chodzi o wyświetlanie barw. Owszem, są LCD wyświetlające poprawnie, ale kosztują ponad 7k PLN netto za najtańszy.
    I nie mów, że twój poprawnie wyświetla :) Miałem pod kalibratorem trochę tych "monitorów" dla sekretarek. Odpadają w przedbiegach.
    Michał.
    P.s. Jestem grafikiem w drukarni.
    M.
  • #30 2967502
    PitD

Ocena: 233
    Ten monitor nadaje się do drukarni, tylko ta cena ! 18 i pół tysiąca ! :shocked!: :shocked!: :shocked!:

http://1klik.pl/sklep/Monitor_LCD_EIZO_ColorEdge_CG221K_22_dvi_czarny/p1002318/

Monitor CRT o takich parametrach będzie o wiele tańszy.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja porównuje monitory LCD i kineskopowe (CRT) pod kątem długotrwałego użytkowania i jakości obrazu. Monitory LCD cechują się brakiem migotania, lepszą ostrością, mniejszym promieniowaniem elektromagnetycznym oraz niższym poborem energii, co przekłada się na mniejsze zmęczenie oczu podczas długiej pracy, zwłaszcza przy odpowiednim ustawieniu jasności i kontrastu. Jednak LCD są bardziej delikatne, mają dłuższy czas reakcji plamki i często wyższą cenę, szczególnie modele o profesjonalnej jakości kolorów. Kineskopowe monitory CRT oferują lepsze odwzorowanie barw, wyższą jakość obrazu w grach i filmach, większą jasność oraz możliwość pracy przy wysokich częstotliwościach odświeżania (np. 85-100 Hz i więcej), co jest ważne dla komfortu wzroku. Wadą CRT jest większy rozmiar, ciężar, wyższy pobór mocy oraz potencjalne migotanie obrazu, które może męczyć oczy. W kwestii odświeżania, LCD nie wymagają wysokich wartości ze względu na inną technologię wyświetlania, natomiast CRT potrzebują wysokich częstotliwości, aby uniknąć migotania. Kąty widzenia w LCD są szerokie (np. 170-178 stopni), ale pod światło obraz może być mniej czytelny niż na CRT. Profesjonaliści z branży graficznej często preferują wysokiej klasy CRT ze względu na lepsze odwzorowanie kolorów, choć koszt takich monitorów LCD jest znacznie wyższy. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące podświetlenia LCD (lampy CCFL) i jego wpływu na jasność ekranu, a także różnice w rozmiarach rzeczywistych ekranów CRT i LCD o nominalnej przekątnej. Podsumowując, wybór między LCD a CRT zależy od zastosowania, budżetu oraz indywidualnych preferencji dotyczących komfortu pracy i jakości obrazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA