logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AT89C8252 - Problemy z uruchomieniem programów napisanych w Bascomie

Wnekus 18 Lip 2003 12:29 1752 13
REKLAMA
  • #1 291849
    Wnekus
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam. mam taki procek ale strasznie duzo problemow mi sprawia.

Przez ISP programuje sie bezlebnie . Nie wystepuja zadne kompliakcje. Natpomiast zadengo programu napisanego w bascomie nie da sie uruchomic. Po zaprogramowaniu procesor jest gluchy ?/? Wyjscie 31 podlaczone jest do VCC (korzystam z wewnetrznej pamieci). Jakies wskazowki
  • REKLAMA
  • #2 291926
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    Moze zle piszesz program?
  • REKLAMA
  • #3 291954
    Wnekus
    Poziom 12  
    tzn ?? W ustawieniach kompilatora wybrany 89S8252
    program wygkada mniejwiecej tak
    do
    set p0.0
    wait 2
    reset p0.0
    loop
    end

???

stan portu p0.0 nie ulega zmianie ???
    Ustawieniea kwarca sa OK
  • #4 291964
    al555
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    Przez ISP się zaprogramowywuje pamięć układu - domyślalam się że program był napisany w asemblerze? W Bascom-ie piszesz program i musisz go wgrać też np. przez ISP do pamięci. Rzeczywiście może być problem programu !
    Przejrzyj jeszcze raz !
    Któego interfejsu i jakiego programu używasz do programowania układu ?
    Pozdrawiam !
  • #5 291971
    al555
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    1:do
    2:set p0.0
    3:wait 2
    4:reset p0.0
    5:loop
    6:end

stan portu p0.0 nie ulega zmianie ???

==========

A jak ma się zmieniać - przepraszam - zmienia się - tylko jak ty masz go zobaczyć jeśli nie używasz oscyloskopu ???
    popatrz linijka 2: ustawiasz, linie 3 czekasz ( ok ), linia 4 resetujesz po czasie 2, przeskakujesz do lini 2 i co robi program od razu ustawia linie p0.0 - PO CZASIE NA PEWNO KRÓTSZYM NIŻ 2 !!!! Nawet w Bascomie będzie to kilkadziesiąt cykli !! Dobra koniec przemądrzania : po lini4: dodaj wait 2

Pozdrawiam !!

PS. Nie martw się - efektem ubocznym programowania są poprawnie działające programy - frajdą jest w szukaniu błędów !! 8O
  • #6 291975
    Wnekus
    Poziom 12  
    Do
    Set P0.0
    Wait 5
    Reset P0.0
    Wait 2
    Writeeeprom 55 , 5
    Loop

Efekt jest taki ze dioda led podalczona do tego portu wogle sie nie zapala.

Writeeeprom 55 , 5 w 5 komurce pamieci zamiast 55 pojawia mi sie 37
  • #7 291980
    Wnekus
    Poziom 12  
    al555 napisał:
    Przez ISP się zaprogramowywuje pamięć układu - domyślalam się że program był napisany w asemblerze? W Bascom-ie piszesz program i musisz go wgrać też np. przez ISP do pamięci. Rzeczywiście może być problem programu !
    Przejrzyj jeszcze raz !
    Któego interfejsu i jakiego programu używasz do programowania układu ?
    Pozdrawiam !

uzywam SAMPLE ELEKTRONIC ISP Programer. Po zapisie weryfiklacja jest OK . Moze cos mam nie tak z zerowaniem ukladu ?? (chwilowo na czas pracy podaczam do resetu mase (po ustabilizowaniu sie napiecia)
  • REKLAMA
  • #8 292019
    Wnekus
    Poziom 12  
    Juz wszytsko OK. Uszkodzony byl uklad zerowania CPU :-( kondziol ktory zalozylem zamiast 3,3uf mial ponad 400uf :-( a ja takiej cierpliwosci nie mam :-)
  • REKLAMA
  • #9 292251
    Wnekus
    Poziom 12  
    to znowu ja :D Procek nadal nie dziala :-( jzu dostaje roztroju nerwowego !!!!. Prosze o dalsza pomoc
  • #10 292392
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 292415
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Sprawdziłeś pin ~EA ?
  • #12 292418
    Wnekus
    Poziom 12  
    podalczony do +5v (vcc) . Niestety nadal brak reakcji z ukladu natomiast programowanie przez ISP wypada pomyslnie za kazdym razem. CZy to wogle mozliwe aby procek sie programowal przez ISP a jednoczesnie byl uszkodzony ??
  • #13 292789
    Bromak
    Poziom 11  
    Ja programuje tego procka przez ISP programem ISP Programmer by Adam Dybkowski '1999 i poczatkowo wgrywalem program chyba z 300 razy i nic nie dzialalo- dopiero pozniej wpadlem przypadkiem na to, ze trzeba nacisnac po wgraniu programu jeszcze "Pgm lock bits" i od tego czasu wszystko dziala OK! :)
    Moze u Ciebie tez w tym tkwi problem...
    Pozdrawiam
  • #14 294074
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył uruchomienia programów napisanych w Bascomie na mikrokontrolerze AT89C8252 programowanym przez ISP. Programowanie przebiegało bez błędów, jednak po zaprogramowaniu procesor nie reagował, a stan portu P0.0 nie zmieniał się zgodnie z oczekiwaniami. Dyskusja wskazała na kilka potencjalnych przyczyn: niewłaściwe użycie poleceń SET i RESET w Bascomie, brak odpowiednich opóźnień w kodzie, nieprawidłowe podłączenie diody LED do portu (należy podłączać LED z plusa do portu, nie odwrotnie, ze względu na charakterystykę wyjść otwartego kolektora i brak rezystorów podciągających na porcie 0), a także problem z układem resetowania CPU, gdzie zastosowano kondensator o zbyt dużej pojemności (400 µF zamiast 3,3 µF), co powodowało nieprawidłowe działanie układu. Dodatkowo zwrócono uwagę na konieczność ustawienia bitów zabezpieczeń ("Pgm lock bits") po programowaniu, co może być wymagane do poprawnego działania programu. Sprawdzono również poprawne podłączenie pinu ~EA do VCC. Ostatecznie problem okazał się związany z hardwarem (układ resetowania), a także z poprawnym przygotowaniem i wgraniem programu w Bascomie z uwzględnieniem specyfiki mikrokontrolera AT89C8252.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA