logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba 6560 - komunikat o otwartej klapie, podejrzenie uszkodzenia płyty

pdw 30 Paź 2006 17:53 2157 20
REKLAMA
  • #1 3169540
    pdw
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 30
    Witam
    zabrałem sie dzis za taka maszynke.
    klient zgłosił stale swiecący sie komunikat o otwarciu frontowej klapy.
    Polączenia sprawdzone same wyłaczniki ok, napiecie do nich równiez dochodzi.
    Gdy rusze wył lewej pokrywy słysze przekaźnik gdy to samo robie z prawa przednia - cisza.
    Nic nie moge sprawdzic w teście
    Podejrzewam że problem tkwi w płycie, kiedys bawiłem sie z podobna usterka w 2060 lecz za bardzo nie pametam co i gdzie wymieniałem :)
    Prosze o pomoc kolegów orientujacych sie w temacie
  • REKLAMA
  • #2 3169617
    cefram
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Witam
    Sprawdz bezpieczniki na zasilaczu.
    Pozdrawiam
  • #3 3169766
    BoBa
    Ocena: 95
    Sprawdź bezpiecznik w zespole utrwalania, w przypadku gdy ma przerwe pojawia się taki komunikat
  • #4 3170974
    scorrpio1
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    witam.
    W 2060 problem tkwil w plycie zasilacza , padal sterownik 24V, nie pamietam teraz ale jest to zwiazane chyba ze zwarciem silnika dozowania toneru. ale nie wiem jak w 6560
  • #5 3171878
    jakubg_1
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Sprawdzenie bezpiecznika zespołu utrwalania jest bardzo słuszne, z tego co pamiętam jest on szeregowo połączony z włącznikiem drzwi co powoduje wyświetlanie głupich komunikatów, sprawdziłbym też podłączenie termistora bębna bo też się zdarzało że w przypadku jego uszkodzenia kopiarka świeci głupie komunikaty. Kolejna rzecz to właśnie ten sterownik 24V podobnie jak w 2060. Nie wiem dokładnie czy o tym samym sterowniku ale mi chodzi o ten sterownik do którego jest podłączony zespół utrwalania, a dokładnie lampa grzejna.
  • REKLAMA
  • #6 3174033
    pdw
    Dziś byłem na moment przy tej kopiarce.
    Przejrzałem zasilacz wizualnie ok bezpieczniki również.
    Co do bezpiecznika utrwalania - chodzi o termistor (ok)czy moze fuser jest zabezpieczony innym bezpiecznikiem (gdzie sie znajduje).
    Co do termistora czym moge go zastąpić na chwile?

Moze sprecyzuje objawy:
    W momencie wlączenia kopiarki na wysw komunikat warm-up , w tym czasie grzałki nawet nie zaświecą, absolutna cisza po chwili slychac sorter (nie wykonuje zadnego ruchu) i pojawia sie komunikat o pokrywie.
    próbowałem odlaczać sorter lecz wtedy maszyna stoi z komunikatem warm-up i tak moze stac i godzine wiecej nic nie wyskakuje.
    Przy próbie wejścia w 03 nie moge nic zrobic wciskam np 1 i cisza gdy wyjde przez 09 na wywietlaczu zamknij ......
    ręce opadaja
    może jakieś sugestie
  • #7 3174311
    BoBa
    Chodzi o bezpiecznik termiczny jak na rysunku
    Załączniki:
    • ED6560.JPG (21.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 3174335
    AndrewK
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    witam
    odnsnie tych wypowiedzi wszystkie moga byc słuszne,najlepiej sprawdz jaki jest to bład wciskajac jednoczesnie przycisk C i 8,wtedy moze cos Ci to podpowie. Czasami si tak zadarza ze ten komunikat mozna skasowac w kodach juz nie pamietam ale chyba 08 kodem 89.
    pozdrawaiam
  • #9 3174366
    BoBa
    Jak ma "uwalony " bezpiecznik termiczny, to może sobie kasować do "us...ej" śmierci
  • #10 3177370
    pdw
    Termistor i termowyłącznik sprawdzone w 1 kolejności....
    Naciśniecie klawiszy w celu wyśw. kodu błedu nie skutkuje (nic nie wyświetla)
    Kasowanie z 08 nic nie daje.....
  • #11 3178106
    biurart
    Poziom 11  
    Witam
    każda klapa ma regulowany bolec(góra dół) który powoduje zamknięcie obwodu zasilacza sprawdź je. Jeśli bolec jest za bardzo w górze to tak jak byś miał otwartą klapę i stąd komunikat. Częsty przypadek w serii 2550 i tym podobnych.
  • #12 3178456
    insane
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    W obwodzie są podłączone termobezpiecznik (musi mieć przejście), i włączniki zamknięcia przednich drzwi oraz czujnik zamknięcia całej maszyny. Podłączone są szeregowo więc po kolei sprawdziłbym każdy z nich miernikiem. Pewnie, można na próbę zewrzeć każdy włącznik spinaczem ale ostrożnie bo na każdym jest napięcie sieciowe. [/img]
  • #13 3179572
    pdw
    Mam pytanie do autorów 2 ostatnicj postów:
    Koledzy czy czytaliście dokładnie moje zapytanie, mam dziwne wrażenie, że nie bardzo.
    Skoro piszę że zwierałem i podstawiałem wył to rady typu "sprawdż bolce klapy oraz miernikiem wyłączniki" można nazwac jedynie próba zbierania punktów za posty nic nie wnoszące do sprawy.
    Bez urazy ale rzeczach oczywistych sie nie pisze..........
  • REKLAMA
  • #14 3179694
    jaro76
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    WITAM ! nie wiem czy sprawdzałeś, ale jeśli to nie bezpiecznik termiczny to często pod wpływem temperatury przepala się kabelek lub druciki w tej białej wtyczce którą widać nawet bez ściągania modułu z wałkami olejowymi. Mogę spytać jak sprawdziłeś bezpiecznik ?? Z jakiego jesteś miasta bo najlepiej byłoby włożyć inny piec i sprawdzić czy odpali.

Dodano po 19 [minuty]:

Mam jeszcze inne pytanie: czy ta maszyna dotąd chodziła w tej konfiguracji czy Pan ją gdzieś kupił i teraz próbuje uruchomić bo może być jeszcze jedna możliwa usterka ale jeśli maszyna dotąd chodziła ok to nie.

Dodano po 3 [minuty]:

Ok doczytałem i rozumiem że ta maszyna chodziła dobrze u klienta. Więc prawdopodobne że padł taki czarny przekaźnik znajdujący się z tyłu maszyny widoczny po prawej stronie po odkręceniu tylnej klapy. To standardowa rzecz w tych Toshibach.
  • #15 3181198
    pdw
    gdy ruszam wył lewej pokrywy przekaźnik reaguje, natomiast wył prawej pokrywy nie "ożywia " przekaźnika. Naturalnie wy podstawiane oraz łączone na krótko.
    Czy jest jakaś metoda aby zblokować owy przekaźnik lub inna metoda szybkiego uruchomienia maszyny?
    Dziwi mnie bardzo niemożność wejścia w kody 03 wybranie w tym menu kodu nic i naciśniecie startu nic nie powoduje
  • #16 3182042
    jaro76
    Poziom 14  
    Przekaźnik (a właściwie ten czarny guzik na nim) można przyblokować np. kawałkiem złożonej w kostkę kartki, ale to rozwiązanie tymczasowe. Jeśli maszyna jest bardzo potrzebna to można go przyblokować na parę dni. na dłuższą metę nie polecam gdyż blokując przekaźnik maszyna nie reaguje np. na otwarcie przednich drzwi, po prostu chodzi dalej gdy je otworzymy. I jeśli utknie kartka to maszyna pokazuje utknięcie ale nie wykasujemy go po wyciągnięciu kartki. Maszyna nie reaguje. Trzeba wyłączyć i włączyć z powrotem. Nic tylko kombinować taki przekaźnik z jakiegoś złomu. Bo nowy nie do zdobycia. Ale wcześniej sprawdziłbym czy bezpiecznik jest ok bo żeby być w 100% pewnym trzeba włożyć pewny piec i sprawdzić czy maszyna odpali. Nie wiem jak Pan go sprawdzał ale mierzenie miernikiem jest nie pewne, gdyż bez napięcia może być ok, z napięciem może go kaszanić. 90%-bezpiecznik, 10%-przekaźnik. Pozdr
  • #17 3195052
    pdw
    blokada przekaźnika powoduje jego buczenie tak jakby miał zwarcie.....
    jutro będąc prz kopiarce wywale na chwlę bezpiecznik i na zlżcze przewody to powinno ew. wyeliminować bezpiecznik[/b]
  • #18 3197565
    pdw
    udało sie choć nie do końca.........
    znalazłem dwa tranzystory Q10 i Q15 na płycie zasilającej silnik bębna.
    Po wstawieniu nowych komuniakat znikł, lecz pojawił sie problem stukania w momencie obrotu bębna . Dokładne czyszcenie samego modułu jak silnika nie daje dobrego rezultatu. Silnik jestem w stanie zatrzymać palcami.
    Wnioskuje że porzebna wymiana.
    Może ktoś z kolegów posiada taki motorek z demobilu.
    Aha Parts Catalog mile widziany
  • #19 3198365
    jaro76
    Poziom 14  
    Jeśli to ten silnik krokowy o którym myślę to jest to sprawa nie do naprawienia. Mam takie maszyny na części. Niech pan poda nr tel i symbol tego silnika to porównam i oddzwonię . Miałem taki problem z maszyną 6550 kiedyś i musiałem wsadzić inny.
  • #20 3202979
    pdw
    potrzebny nr katalogowy silnika krokowego napedu bebna
    moze ktos z Kolegów posiada taki sprawny do odsprzedaży?
    PC mile widziany.....
  • #21 3203515
    jaro76
    Poziom 14  
    Napisałem że mam takie części. Podaj nr tel lub maila

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy kopiarki Toshiba 6560, która wyświetla stały komunikat o otwartej przedniej klapie mimo sprawdzenia wyłączników i napięcia. Po poruszeniu wyłącznika lewej pokrywy słychać pracę przekaźnika, natomiast przy prawej pokrywie przekaźnik nie reaguje. Próby wejścia w testy i kody serwisowe (03, 08) nie przynoszą efektu. Wskazano na możliwe uszkodzenia bezpiecznika termicznego w zespole utrwalania, termistora bębna, sterownika 24V na płycie zasilacza oraz przekaźnika sterującego zespołem utrwalania. Sprawdzono bezpieczniki wizualnie i miernikiem, jednak bez pewności ich stanu pod napięciem. Sugerowano regulację bolców wyłączników klap, ale autor potwierdził ich poprawne działanie i zwieranie wyłączników. Wskazano na możliwość uszkodzenia przekaźnika, który można tymczasowo zablokować mechanicznie, choć jest to rozwiązanie doraźne i nieskuteczne na dłuższą metę. Po wymianie tranzystorów Q10 i Q15 na płycie zasilającej silnik bębna komunikat zniknął, ale pojawił się problem stukania i zatrzymywania się silnika krokowego napędu bębna, co sugeruje konieczność wymiany silnika. W dyskusji pojawiły się propozycje wymiany silnika krokowego z części używanych oraz prośby o katalogowe numery części.
REKLAMA