Jaką markę multicora 30 m 12/4 wybrać do półprofesjonalnego nagłośnienia i czy potrzebuję DI-boxów na każdym kanale?
Do takiego zastosowania z forum najmocniej polecano Cordiala jako najpewniejszą jakościowo opcję, a Adam Hall i Music-Town uznano za tę samą klasę sprzętową, tylko z przeciętnymi złączami i zwykle niższą ceną [#3171619][#3172001][#3170937] DI-boxy są potrzebne tylko dla kanałów liniowych, nie dla mikrofonowych [#3171020] Przy długości około 30 m kilka osób pisało, że DI-boxy są praktycznie konieczne, żeby ograniczyć brumy i przydźwięki [#3170937] Jako tani i wystarczający wybór wskazano Behringer DI-20, czyli podwójny aktywny DI-box, zasilany z phantom albo z baterii [#3170937][#3174844] Padła też uwaga, że DI-box pasywny jest tańszy i prostszy, ale aktywny bywa lepszy, zwłaszcza gdy masz zasilanie i źródła typu keyboard, laptop, bas czy przetwornik piezo [#3172575][#3175137]
Wiem że temat był już poruszany na elektrodzie, ale teraz chciałem bardziej konkretnie zapytać. Potrzebuje multicora raczej 30 metrów 12/4 jakiej firmy wybrać żeby był niezadrogi i dobry. I czy koniecznością jest montowanie di-boxów, bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Przez płytę będą szły większości kanały mikrofonowe, no max 2 lliniowe. Co polecacie? Ewentualnie jakie di-boxy? Zaznaczam, że jest to do nagłośnienia pół profesjonalnego i wszystko idzie z własnej kasy, a tego nigdy nie jest dużo
jak nie bedziesz jej za bardzo powniewieral (bo wtyki i gniazda chinskie pokroju redd'sa) to kup najtansza pyte firmowana adam hall okolo 700zł za taka 16+4 12+4 wychodzi czesto nawet drozej diboxy owszem przy tycg dlugosciach kabli juz koniecznosc inaczej przydzwieki brumienia.
Co do diboxow mysle ze najtansze sie sprawsza chyba najtanszym aktywnym diboxem jest behrinder okolo 120zł i jest podwojny mialem w lapach dziala jak nalezy.
sam zastanawialem sie nad mala pyta typu 12+4 jakies 15-20m ale ciezko znalezc cos taniego
taka spokojnie do normalnego urzytkowania na kilka lat ci wystarczy mialem z nia doczynienia nie jest zla gniazda i wtyki przecietnej jakosci (nie sa to neutriki) ujdzie znajomy ma od roku taka narazie zero problemow urzywa sredniio raz w tygodniu
no tak ale czy warto najtańszą? może jednak ja ma to starczyć na jakiś czas to tego Cordiala wziąć. Jak widzisz trochę gotówki przybyło i się zastanawiam jak z głową ją wydać. W pierwszej kolejności chciałem zkompletować mikrofony i do tego statywy i multicora.
wiesz.... dużo zależy od tego jak będziesz tą pytkę traktował. Nawet jeśli bedzie to najlepszy sprzęt, to podczas transportu,obsługi, upadku może się cos stać. Po pierwsze zrób lub kup na multcora casea.Kup 30 metrowego i nawiń go na obrotowy bęben. Np taki MULTICORE WHIRLWIND/BELDEN 75m 56 kanałów (48 inputs +8 returns) bęben 75m. Właśnie takiego używam. Bardzo wygodne i praktyczne. Jeśli bedziesz dbał o to urządzonko, to wszystko będzie ok.
Dodano po 2 [minuty]:
A mówiąc nawiasem... do kabli sygnałowych, mikrofonowych itd. używałem ostatnio kabli firmy SOMMER CABLE... Sprawdziły się... A wtyki oczywiście neutrika...OBOWIĄZEK
Ropniak co ty mówisz?
dibox lepszy jest aktywny !!! i podwójny aktywny behringer jest naprawde tani.
Co do pyty. Nie oszczedza sie na kablach. cordial jest produkowany w niemcach a nie jest jakimś niepewnym chinczykiem.
Zastanawiają mnie twoje propozycje. Jako osoba używająca whirlwinda 75m (masz nazwisko fotis???) czyli sprzet z najwyższej pólki proponujesz komuś tak marne produkty jak pasivdibox monacora? jak jakiś podejrzanie tani kabel? czy tobie sie cos nie pomyliło??? a tak swoja drogą to ciekawe kto w Opolu uzywa whirlwindów??
Tak swoją drogą to to, że jestem z Opola nie świadczy o tym, że pracuję w Opolu. Rusz czasem główką!!! Ten człowiek składa nagłośnienie do jakieś małej kapelki w domu kultury i napewno nie potrzebuje cordiala!!!! On ma mikser Behringera, które jak wiadomo, same psują dźwięk, więc po co mu taki multicore???? On nawet własnego korektora nie ma!!!! Przeczytaj sobie najpierw inne posty zanim coś napiszesz!!!! Di-box pasywny jest tańszy i dla człowieka który zaczyna nagłaśniać jest bardziej przyjazny w obsłudze.... Np. człowiek który nie ma o tym pojęcia nie wie, że przed każdą imprezą musi sprawdzić baterię... Nie proponowałem mu żadnego drogiego multicorea tylko proponowałem mu, zeby kupił do niego bęben i case!!!! CZYTAJ UWAżNIE!!!
Dodano po 3 [minuty]:
Poppin napisał:
Ropniak co ty mówisz?
dibox lepszy jest aktywny !!! i podwójny aktywny behringer jest naprawde tani.
Super!!!! A co Ty piszesz???? Behringer???? Już ten Stage Line jest lepszy!!!!
dibox to dibox pasywny czy aktywny to akurat taki kawalek sprzetu gdzie najmniej ludzie wybrzydzaja pasywny jest lepszy/ prostszy bo nie wymaga dodatkowego zasilania (phntom czy 9v)
dibox to dibox pasywny czy aktywny to akurat taki kawalek sprzetu gdzie najmniej ludzie wybrzydzaja pasywny jest lepszy/ prostszy bo nie wymaga dodatkowego zasilania (phntom czy 9v)
I ten człowiek myśli logicznie i ekonomicznie!!! Brawo!!!
hehe widzę że ostra wymiana słów nastąpiła, prostując troszeczke wyjaśniam że nie pracuje u nikogo w żadnym domu kultury. Mam 18 lat od jakiegoś czasu zajmuje sie prowadzeniem dyskotek, bali, ostatnio przeszedłem na małe koncerty. Nie mam bogatego tatusia ani wujka z ameryki:/ na wszystko zbieram sam( z kolega)wiec i tak już duzo udalo mi sie osiagnac moim zdaniem. Teraz poprostu musze troche zainwestować ale z głową. Multicor jest mi w tej chwili bardzo potrzebny zdecyduje się pewnie na Cordiala, bo wszyscy mówią że z tych tutaj jest najlepszy a mieści się w granicach 700zł
Nie mam bogatego tatusia ani wujka z ameryki:/ na wszystko zbieram sam( z kolega)wiec i tak już duzo udalo mi sie osiagnac moim zdaniem. Teraz po prostu musze troche zainwestować ale z głową.
I to jest najlepsze, bo uczy Cię szacunku do posiadanego sprzętu.
Mikser masz z Phantomem, więc Dibox może być aktywny - zasilisz go z miksera. Poza tym ma on jedynie za zadanie usymetryzować sygnał. Do tego Behringer DI 20 w zupełności wystarczy (możesz go zasilić zarówno z miksera jak i z baterii). :boss:
no to fakt jak ktoś wydaje wszystko na nagłośnienie i na nic innego czasem nie starcza, to się to wszystko szanuje, bo nikt mi nie kupi nowego jak się zepsuje. Chciałem ściągać tego Cordiala z Niemiec, ale mają mi sprowadzić jak cena bedzie w miare przystępna to będe miał z lepszymi warunkami gwarancji, bo jakby coś się działo to nie musze wysyłać do Niemiec.
Do momentu, kiedy nie będziesz akurat potrzebował aktywnego bo np. masz do nagłośnienia skrzypce z piezakiem. Pasywny di-box wystarczy do klawiszy, laptopa, basu.
dzięki za te wszystkie uwagi, dla osoby takiej jak ja:) to wszystko jest bardzo ważne, w sklepie też mi mówili że ten Behringer DI 20 napewno mi wystarczy i jak już będę miał multicora to napewno się w niego zaopatrze:)
Jeszcze kawałek informacji - di box pasywny jest jakims wyjsciem ...ale aktywny jest po prostu lepszy .Jezeli masz mozliwośc zasilania phantomem to nie ma co sie zastanawiac. Tym bardziej że proponowany IMG to jest mozliwa najniższa półka - nikt z profesjonalnych użytkowników sceny nie używa produktów IMG - za to bardzo czesto spotykam sie na duzych scenach z diboxami behringera czy samsona .
I kwestia cenowa PODWÓJNY behringer aktywny kosztuje 129 zł http://muzyczny.pl/sklep/szczegoly.php?gid=19&id=2897&id_towaru=BEH-DI20
Proponpowany pasywny dibox IMG kosztuje 119 i jest pojedynczy .....
Co do kabla - wspominałem już wczesniej - jest to newralgiczna sprawa przktycznie kazdego systemu. A cordial z całego proponowanego pakietu to niemieckie rozwiazanie i daje przypuszczenie że bedzie solidnym produktem (ja osobiscie ze wzgledu na bliska komitywe z polskim dystrybutorem cordiala (konbud-audio) mam bardzo duzo kabla mikrofonowego i nie widze róznicy jakosciowej miedzy tym a klotzem czy beldenem)
I jeszcze pytanie do kolegi Ropniaka - wiesz ciekawi mnie ciagle kwestai wspomnianego whirlwinda. Ja duzo gram w kraju i spotkałem sie z wielpoma firrmami. Wiem kto ma pyty whirlwinda 50 m, wiem kto ma pyty beldena (hand made) 75 m....ale 75m whirlwindy (czyli absolutnie najwyzsza półka sprzetowa)....z ciekawości odpowiedz kto poza fotisem ma takie pyty.
masz słabe obeznanie rynku... Np. J&J Music art, Music Land itp... To prężnie rozwjające się firmy i inwestują, inwestują, inwestują.... Np. J&J... Kupili ostatni Zestaw EV i nową Cobrę Dynacorda....
Dodano po 1 [minuty]:
Acha. J&J jest np. współautorem Eska Music Award dla Twojej wiadomości... Pewnie tego nie wiedziałeś...
Dodano po 4 [minuty]:
Wszystcy tlko fotis, fotis.... Co wy ludzie??? Myślicie, że jest tylko 1 prządna firma nagłaśniajaca koncerty w Polsce??? Owszem... Fotis jest pionierem, zawsze mają to co najlepsze pierwsi... Inne firmy też kupują taki sprzęt ale późniaj od fotisa...Fotis kupi coś jutro, inne firmy też to kupią tylko za np.2 lata....
czyli mniejwiecej wiem to co chcialem
W przyszlym tygodniu zamawiam Cordiala no i tego Di-boxa behringera, alo samsona jeszcze nie wiem. Dzieki za pomoc.
to do pana Ropniaka
słuchaj ja sie pytam bo mówisz ze na tym pracujesz.... dlatego pytam sie kto dokładnie ma dokładnie takiego pytona jak fotis?
Ja jak mówie że mam liniówke d&b to mam pełne błogosławienstwo Bogdana Dmochowskiego do oferowania tego sprzetu.... Tak samo jak składałem oferte (niestety nie wygrałem) na nagłosnienie na systemie liniowym NEXO to miałem na to pełne błogosławienstwo Sławka Łosowskiego - Rzecz w tym ze na forach pojawia sie stado ludzi którzy słyszeli od kolegi jak wyglada sprzet i im sie wydaje ze sa mądrzy.... Nie pracuje z Fotisem ale wiem jakie ma sprzet....a ten python to praktycznie prepisany opis z jego strony. Pytam wiec czy to jego? czy pracujesz u fotisa ???? bo konkretnie wymieniłes parametry...a z mojej wiedzy TAKIEGO dokładnie ma tylko on.... bo splitery whirwinda czy pyty ma duzo osób.... ale takiego potwora to ma chyba tylko fotis...i nie mydlij mi oczu kto co kupił...ja osobiscie nacodzien używam 75m pytona na kablu beldena - pyton klasy hand made + beben tez hand made. od kilku lat uzywam róznych liniówek....
I pragne otrzymac jasna odpowiedz...czy pracujesz na takim whirlwindzie i u kogo czy tylko snujesz senne marzenia o pracy...a hasła o tym co kto kupił.... wiesz co znam wiele firm ...z wieloma jako biały człowiek współpracuje.... sam mam swoja...i co? i nie opowiadam nikomu informacji z rękawa...
Chodzi mi o czystośc forum....realne widomosci...pomoc dla potrzebujacych
Forum z tego (co sobie przypominam) jest anonimowe... ale jeśli tak bardzo chcesz to napiszę Ci... Ten opis jest ściągnięty ze strony fotisa i miałem przyjemność na nim pracować... Dokładnie na tym z opisu... Jeżdżę dla 2 firm i 1 zespołu... A u fotisów częssssto bywam, chociaż nie jestem ich pracownikiem. Grałem już na tej pycie koncer. Mam nadzieję, że jeszcze zapytasz o nr mojego dowodu osobistego i imiona rodziców....
co do anonimowosci forum to jak najbardziej - ale chodzi równiez o uczciwośc...wiesz nie znam nikogo kto urodził sie z wiedzą i umiejetnosciami - a chodzi o to ze tutaj forum nazywa sie akustyka. I dlatego ja wkurzam sie na tych którzy podają sie z wiedzacych.... nie zabieram głosu w tematach o których nie mam pojecia (rózne stx-y alphardy konstrukcje itp). Ja siedze w tej działce od 11 lat i w swoim zywocie obiłem sie o wiele poziomów sprzetów itp. Tez był czas kedy podniecałem sie ze ktoś cos ma zbierałem katalogi od dystrybutorów itp....I nie kwestionuje takich zachowań. Kwestionuje zasade przekazywania wiedzy. To forum ma słuzyc takiemu celowi i wkurzają mnie i dobijaja ludzie którzy zajmuja sie tutaj gadaniem dla gadania.... Jest tu rzeczywiscie kilka osób mocno siedzacych w branzy. Wiedzących co mówia. I.... to nie jest tak ze któs jest w tej bajce "omnibusem". Posród setek postów ja wyczytuje takze wiadomosci które mi osobiscie sie przydaja. I chodzi mi o zasade - forme użyta "Właśnie takiego używam".... A ja nie mam i nie użytkuje na codzień liniówki D&B....ja takowa mam w ofercie bo współpracuje z Dmochem....i tyle.... chodzi o uczciwośc. jak mówie o sprzecie to zazwyczaj o tym który stoi w magazynie (Polaudio).... a patrąc ogólnie to moge powiedziec ze mam wszystko - bo jestem w stanie pożyczyć wszystko....taki sie zrobił obecnie rynek ze duzy pozycza ...od dużych.... proponuje przestudiowac strone www.gmbprosound.pl w działce sprzet podaja że "GMB Pro Sound kształtuje rynek nagłośnieniowy w Polsce, testując najnowsze rozwiązania dźwiękowe firm:" a nie takie własnie użytkują ....nawet oni pozyczają.... chodzi o forme podania tej informacji....
A ja mam pytanie troszke z innej beczki, a'propos multicore. Czy ktoś myślał o wykonaniu takowego samemu? Bo ja wpadłem właśnie na taki 'genialny' pomysł. Ze względu na oszczędności i fakt że pyta bedzie leżała z grubsza w jednym miejscu, bez deptania i innych sadyzmów (studio) nie musi być ultra wytrzymałe etc.
Chciałbym kabelki 3mm (symetryczne) w wiązce wsadzić po prostu w jakiś wąż (ogrodowy ) i zakonfekcjonować odpowiednio z jednej i drugiej stron. 100m takiego kabla kosztuje 35zł, wiec cenowo sie to opłaca.
Co sądzicie? Ma to najmniejszy sens?
✨ Dyskusja dotyczy wyboru multicora 30 m 12/4 do nagłośnienia półprofesjonalnego z uwzględnieniem stosunku jakości do ceny oraz konieczności użycia DI-boxów. Zalecane są multicory firm Adam Hall oraz Cordial, z przewagą jakościową i solidnością na korzyść Cordiala, który jest produktem niemieckim i oferuje lepsze parametry oraz trwałość. Wtyki Neutrik są rekomendowane jako standardowe i niezawodne. DI-boxy są konieczne przy dłuższych kablach, zwłaszcza dla sygnałów liniowych, natomiast dla kanałów mikrofonowych wystarczą pasywne DI-boxy, które nie wymagają zasilania, co jest korzystne dla początkujących użytkowników. Aktywne DI-boxy, takie jak Behringer DI-20, są polecane ze względu na lepszą jakość i możliwość zasilania phantomem z miksera, co jest przydatne przy instrumentach wymagających aktywnej konwersji sygnału. Dyskutowano także o samodzielnym wykonaniu multicora z kabli symetrycznych, co jednak nie jest rekomendowane ze względu na ryzyko uszkodzeń i parametry elektryczne kabla. Najtańsze kable mikrofonowe to m.in. Alphard ETP600, dostępne w cenie około 1,4-1,6 zł/m, co jest korzystne przy budżetowym podejściu. Wskazano na konieczność dbania o sprzęt, stosowanie case’ów i bębnów do nawijania multicora, co przedłuża żywotność kabla. Podsumowując, najlepszym wyborem dla półprofesjonalnego nagłośnienia jest multicore Cordial 12/4 30 m oraz DI-box Behringer DI-20, z uwzględnieniem odpowiedniej ochrony i eksploatacji sprzętu.