logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór multicora 30m 12/4 do nagłośnienia półprofesjonalnego, jakie marki?

PX 30 Paź 2006 21:39 7503 48
Najlepsze odpowiedzi

Jaką markę multicora 30 m 12/4 wybrać do półprofesjonalnego nagłośnienia i czy potrzebuję DI-boxów na każdym kanale?

Do takiego zastosowania z forum najmocniej polecano Cordiala jako najpewniejszą jakościowo opcję, a Adam Hall i Music-Town uznano za tę samą klasę sprzętową, tylko z przeciętnymi złączami i zwykle niższą ceną [#3171619][#3172001][#3170937] DI-boxy są potrzebne tylko dla kanałów liniowych, nie dla mikrofonowych [#3171020] Przy długości około 30 m kilka osób pisało, że DI-boxy są praktycznie konieczne, żeby ograniczyć brumy i przydźwięki [#3170937] Jako tani i wystarczający wybór wskazano Behringer DI-20, czyli podwójny aktywny DI-box, zasilany z phantom albo z baterii [#3170937][#3174844] Padła też uwaga, że DI-box pasywny jest tańszy i prostszy, ale aktywny bywa lepszy, zwłaszcza gdy masz zasilanie i źródła typu keyboard, laptop, bas czy przetwornik piezo [#3172575][#3175137]
REKLAMA
  • #1 3170648
    PX
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Wiem że temat był już poruszany na elektrodzie, ale teraz chciałem bardziej konkretnie zapytać. Potrzebuje multicora raczej 30 metrów 12/4 jakiej firmy wybrać żeby był niezadrogi i dobry. I czy koniecznością jest montowanie di-boxów, bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Przez płytę będą szły większości kanały mikrofonowe, no max 2 lliniowe. Co polecacie? Ewentualnie jakie di-boxy? Zaznaczam, że jest to do nagłośnienia pół profesjonalnego i wszystko idzie z własnej kasy, a tego nigdy nie jest dużo :(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3170937
    hirogen
    Poziom 33  
    Ocena: 57
    jak nie bedziesz jej za bardzo powniewieral (bo wtyki i gniazda chinskie pokroju redd'sa) to kup najtansza pyte firmowana adam hall okolo 700zł za taka 16+4 12+4 wychodzi czesto nawet drozej :D diboxy owszem przy tycg dlugosciach kabli juz koniecznosc inaczej przydzwieki brumienia.
    Co do diboxow mysle ze najtansze sie sprawsza chyba najtanszym aktywnym diboxem jest behrinder okolo 120zł i jest podwojny :D mialem w lapach dziala jak nalezy.
    sam zastanawialem sie nad mala pyta typu 12+4 jakies 15-20m ale ciezko znalezc cos taniego
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3171020
    hirogen
    Poziom 33  
    tylko dla liniowych diboxy

taka spokojnie do normalnego urzytkowania na kilka lat ci wystarczy mialem z nia doczynienia nie jest zla gniazda i wtyki przecietnej jakosci (nie sa to neutriki) ujdzie znajomy ma od roku taka narazie zero problemow urzywa sredniio raz w tygodniu
  • Pomocny post
    #6 3171619
    hirogen
    Poziom 33  
    ta sama klasa wtyki i kabel tego samego pokroju
  • Pomocny post
    #7 3172001
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3172445
    PX
    Poziom 19  
    wsumie ona jest z nich najdroższa ale jak najlepsza to warto :) dzieki.
  • REKLAMA
  • #10 3172584
    PX
    Poziom 19  
    ok dobrze wiedzieć:)
  • #12 3172673
    PX
    Poziom 19  
    no tak ale czy warto najtańszą? może jednak ja ma to starczyć na jakiś czas to tego Cordiala wziąć. Jak widzisz trochę gotówki przybyło i się zastanawiam jak z głową ją wydać. W pierwszej kolejności chciałem zkompletować mikrofony i do tego statywy i multicora.
  • #13 3172728
    Ropniak
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    wiesz.... dużo zależy od tego jak będziesz tą pytkę traktował. Nawet jeśli bedzie to najlepszy sprzęt, to podczas transportu,obsługi, upadku może się cos stać. Po pierwsze zrób lub kup na multcora casea.Kup 30 metrowego i nawiń go na obrotowy bęben. Np taki MULTICORE WHIRLWIND/BELDEN 75m 56 kanałów (48 inputs +8 returns) bęben 75m. Właśnie takiego używam. Bardzo wygodne i praktyczne. Jeśli bedziesz dbał o to urządzonko, to wszystko będzie ok.

Dodano po 2 [minuty]:

A mówiąc nawiasem... do kabli sygnałowych, mikrofonowych itd. używałem ostatnio kabli firmy SOMMER CABLE... Sprawdziły się... A wtyki oczywiście neutrika...OBOWIĄZEK
  • #14 3173062
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 3173449
    Ropniak
    Poziom 15  
    Tak swoją drogą to to, że jestem z Opola nie świadczy o tym, że pracuję w Opolu. Rusz czasem główką!!! Ten człowiek składa nagłośnienie do jakieś małej kapelki w domu kultury i napewno nie potrzebuje cordiala!!!! On ma mikser Behringera, które jak wiadomo, same psują dźwięk, więc po co mu taki multicore???? On nawet własnego korektora nie ma!!!! Przeczytaj sobie najpierw inne posty zanim coś napiszesz!!!! Di-box pasywny jest tańszy i dla człowieka który zaczyna nagłaśniać jest bardziej przyjazny w obsłudze.... Np. człowiek który nie ma o tym pojęcia nie wie, że przed każdą imprezą musi sprawdzić baterię... Nie proponowałem mu żadnego drogiego multicorea tylko proponowałem mu, zeby kupił do niego bęben i case!!!! CZYTAJ UWAżNIE!!!

Dodano po 3 [minuty]:

Poppin napisał:
    Ropniak co ty mówisz?
    dibox lepszy jest aktywny !!! i podwójny aktywny behringer jest naprawde tani.

Super!!!! A co Ty piszesz???? Behringer???? Już ten Stage Line jest lepszy!!!!
  • #16 3173517
    hirogen
    Poziom 33  
    dibox to dibox pasywny czy aktywny to akurat taki kawalek sprzetu gdzie najmniej ludzie wybrzydzaja pasywny jest lepszy/ prostszy bo nie wymaga dodatkowego zasilania (phntom czy 9v)
  • #17 3173581
    Ropniak
    Poziom 15  
    hirogen napisał:
    dibox to dibox pasywny czy aktywny to akurat taki kawalek sprzetu gdzie najmniej ludzie wybrzydzaja pasywny jest lepszy/ prostszy bo nie wymaga dodatkowego zasilania (phntom czy 9v)

I ten człowiek myśli logicznie i ekonomicznie!!! Brawo!!!
  • #18 3174675
    PX
    Poziom 19  
    hehe widzę że ostra wymiana słów nastąpiła, prostując troszeczke wyjaśniam że nie pracuje u nikogo w żadnym domu kultury. Mam 18 lat od jakiegoś czasu zajmuje sie prowadzeniem dyskotek, bali, ostatnio przeszedłem na małe koncerty. Nie mam bogatego tatusia ani wujka z ameryki:/ na wszystko zbieram sam( z kolega)wiec i tak już duzo udalo mi sie osiagnac moim zdaniem. Teraz poprostu musze troche zainwestować ale z głową. Multicor jest mi w tej chwili bardzo potrzebny zdecyduje się pewnie na Cordiala, bo wszyscy mówią że z tych tutaj jest najlepszy a mieści się w granicach 700zł:)
  • Pomocny post
    #19 3174844
    Babcia1981
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    PX napisał:
    Nie mam bogatego tatusia ani wujka z ameryki:/ na wszystko zbieram sam( z kolega)wiec i tak już duzo udalo mi sie osiagnac moim zdaniem. Teraz po prostu musze troche zainwestować ale z głową.

I to jest najlepsze, bo uczy Cię szacunku do posiadanego sprzętu.
    Mikser masz z Phantomem, więc Dibox może być aktywny - zasilisz go z miksera. Poza tym ma on jedynie za zadanie usymetryzować sygnał. Do tego Behringer DI 20 w zupełności wystarczy (możesz go zasilić zarówno z miksera jak i z baterii). :boss:
  • #20 3175114
    PX
    Poziom 19  
    no to fakt jak ktoś wydaje wszystko na nagłośnienie i na nic innego czasem nie starcza, to się to wszystko szanuje, bo nikt mi nie kupi nowego jak się zepsuje. :) Chciałem ściągać tego Cordiala z Niemiec, ale mają mi sprowadzić jak cena bedzie w miare przystępna to będe miał z lepszymi warunkami gwarancji, bo jakby coś się działo to nie musze wysyłać do Niemiec.
  • Pomocny post
    #21 3175137
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 613
    hirogen napisał:

Do momentu, kiedy nie będziesz akurat potrzebował aktywnego bo np. masz do nagłośnienia skrzypce z piezakiem. Pasywny di-box wystarczy do klawiszy, laptopa, basu.
  • REKLAMA
  • #22 3175152
    PX
    Poziom 19  
    :) dzięki za te wszystkie uwagi, dla osoby takiej jak ja:) to wszystko jest bardzo ważne, w sklepie też mi mówili że ten Behringer DI 20 napewno mi wystarczy i jak już będę miał multicora to napewno się w niego zaopatrze:)
  • #23 3178579
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 3180615
    Ropniak
    Poziom 15  
    masz słabe obeznanie rynku... Np. J&J Music art, Music Land itp... To prężnie rozwjające się firmy i inwestują, inwestują, inwestują.... Np. J&J... Kupili ostatni Zestaw EV i nową Cobrę Dynacorda....

Dodano po 1 [minuty]:

Acha. J&J jest np. współautorem Eska Music Award dla Twojej wiadomości... Pewnie tego nie wiedziałeś...

Dodano po 4 [minuty]:

Wszystcy tlko fotis, fotis.... Co wy ludzie??? Myślicie, że jest tylko 1 prządna firma nagłaśniajaca koncerty w Polsce??? Owszem... Fotis jest pionierem, zawsze mają to co najlepsze pierwsi... Inne firmy też kupują taki sprzęt ale późniaj od fotisa...Fotis kupi coś jutro, inne firmy też to kupią tylko za np.2 lata....
  • #25 3181220
    PX
    Poziom 19  
    czyli mniejwiecej wiem to co chcialem
    W przyszlym tygodniu zamawiam Cordiala no i tego Di-boxa behringera, alo samsona jeszcze nie wiem. Dzieki za pomoc.
  • #26 3181500
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #27 3183444
    hirogen
    Poziom 33  
    nie zapominajscie o gigant sound
  • #28 3184609
    Ropniak
    Poziom 15  
    Forum z tego (co sobie przypominam) jest anonimowe... ale jeśli tak bardzo chcesz to napiszę Ci... Ten opis jest ściągnięty ze strony fotisa i miałem przyjemność na nim pracować... Dokładnie na tym z opisu... Jeżdżę dla 2 firm i 1 zespołu... A u fotisów częssssto bywam, chociaż nie jestem ich pracownikiem. Grałem już na tej pycie koncer. Mam nadzieję, że jeszcze zapytasz o nr mojego dowodu osobistego i imiona rodziców....
  • #29 3185043
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #30 3193067
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10264
    A ja mam pytanie troszke z innej beczki, a'propos multicore. Czy ktoś myślał o wykonaniu takowego samemu? Bo ja wpadłem właśnie na taki 'genialny' pomysł. Ze względu na oszczędności i fakt że pyta bedzie leżała z grubsza w jednym miejscu, bez deptania i innych sadyzmów (studio) nie musi być ultra wytrzymałe etc.
    Chciałbym kabelki 3mm (symetryczne) w wiązce wsadzić po prostu w jakiś wąż (ogrodowy :D ) i zakonfekcjonować odpowiednio z jednej i drugiej stron. 100m takiego kabla kosztuje 35zł, wiec cenowo sie to opłaca.
    Co sądzicie? Ma to najmniejszy sens?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru multicora 30 m 12/4 do nagłośnienia półprofesjonalnego z uwzględnieniem stosunku jakości do ceny oraz konieczności użycia DI-boxów. Zalecane są multicory firm Adam Hall oraz Cordial, z przewagą jakościową i solidnością na korzyść Cordiala, który jest produktem niemieckim i oferuje lepsze parametry oraz trwałość. Wtyki Neutrik są rekomendowane jako standardowe i niezawodne. DI-boxy są konieczne przy dłuższych kablach, zwłaszcza dla sygnałów liniowych, natomiast dla kanałów mikrofonowych wystarczą pasywne DI-boxy, które nie wymagają zasilania, co jest korzystne dla początkujących użytkowników. Aktywne DI-boxy, takie jak Behringer DI-20, są polecane ze względu na lepszą jakość i możliwość zasilania phantomem z miksera, co jest przydatne przy instrumentach wymagających aktywnej konwersji sygnału. Dyskutowano także o samodzielnym wykonaniu multicora z kabli symetrycznych, co jednak nie jest rekomendowane ze względu na ryzyko uszkodzeń i parametry elektryczne kabla. Najtańsze kable mikrofonowe to m.in. Alphard ETP600, dostępne w cenie około 1,4-1,6 zł/m, co jest korzystne przy budżetowym podejściu. Wskazano na konieczność dbania o sprzęt, stosowanie case’ów i bębnów do nawijania multicora, co przedłuża żywotność kabla. Podsumowując, najlepszym wyborem dla półprofesjonalnego nagłośnienia jest multicore Cordial 12/4 30 m oraz DI-box Behringer DI-20, z uwzględnieniem odpowiedniej ochrony i eksploatacji sprzętu.
REKLAMA