logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego Siemens KG 36VX50 wydaje dźwięki podczas pracy agregatu?

Grzegorz53 30 Paź 2006 22:11 13626 10
REKLAMA
  • #1 3170829
    Grzegorz53
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Mam nową ch-z Siemens, chłodzi i mrozi prawidłowo, ale co pewien czas emituje dzwięk, który jest szczególnie uciążliwy w nocy. Dźwięk około 300 Hz dochodzi z tyłu chłodziarki w czasie pracy agregatu, stopniowo podwyższa się do około 600Hz i trwa jeszcze około 15 sekund po wyłączeniu się agregatu. Serwisant przekonywał mnie, że taka chłodziarka (klasy A+) może się tak zachowywać i z czasem jej to przejdzie. Czy i kiedy to się okaże. Żadna z moich wcześniejszych lodówek nie zachowywała się w ten sposób. Proszę o opinie na ten temat.
  • REKLAMA
  • #2 3171311
    miron_102
    Poziom 15  
    Ocena: 36
    Nowoczesne sprzęty na R 600 wydają całą gamę średnio przyjemnych dźwięków, niestety mieszczą się one w normach przyjętych przez producentów :cry:.
    Odradzam walkę z serwisem, tzw. nieuzasadnione wezwanie :cry:
    Spróbuj trochę manewrować pokrętłem termostatu np. ustaw na max, i zostaw tak na 24h jeśli to nie pomoże to zmień nastawe termostatu np. z 4 na 5, lub z 4 na 3. Powinny zmienić się parametry pracy układu chłodniczego, a co za tym idzie także odgłosy.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3171701
    Grzegorz53
    Poziom 12  
    Dziękuję za odpowiedź i porady. Widać nowoczesność zawsze musi być okupiona nienormalnością. Taka lodówka nadaje się do ustawienia w piwnicy a nie w mieszkaniu, gdzie cisza warta jest więcej niż 0,5 kWh na dobę. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3240508
    Grzegorz53
    Poziom 12  
    Witam ponownie, próbowałem zmieniać nastawienie termostatu, ale konkretnego efektu brak. Może piszczenie jest czasem inne, ale jest.
    Są też dni, że lodówka nie piszczy, a więc przyczyna powstawania dźwięków się zmienia lub jej nie ma. Skoro jej czasem nie ma, to może przyczyną powstawania dźwięku jest jakiś paproch, który od sposobu ułożenia powoduje zawirowania i powstawanie dźwięku. Jestem przekonany, że jeżeli jakieś urządzenie raz działa poprawnie a raz źle to nie mozna uznać tego za normalne, a dobry fachowiec wcześniej czy później odkryje przyczynę.
    Weźmy na przykład zawory grzejnikowe, niektóre przy przepływie wody nie wydają żadnych dźwięków i prawie nie szumią, inne natomiast szumią i piszczą i nie można tego uznać za normalne, po prostu są złe.
    Nie sądzę aby inżynierowie Siemensa projektując nową lodówkę założyli z góry jej niską kulturę pracy. Po prostu wykonanie jest made in Turkey.
    Problem ten dotyczy wielu renomowanych firm, które przenoszą produkcję do krajów trzecich aby obniżyć koszty.
    Jeżeli ma ktoś podobną lodówkę to proszę to proszę o wymianę spostrzeżeń: mege(_at_)neostrada.pl
    Pozdrawiam
  • #5 3261498
    POMIDOR
    Poziom 14  
    Ocena: 32
    No to nie jesteś sam, co go nowoczesny sprzęt wk....a, ja w tym roku kupiłem Boscha KGV 36610 i śpiewa identycznie jak Twoja. Wcześniej miałem amicę, która była cichutka, tylko rozsypała się po 5 latach jak i pralka (w odstępie miesiąca). Jeśli Bosch będzie tak "d.o.b.r.y" jak amica i wytrzyma 5 lat to ja tego nie dożyję, bo mnie wcześniej wykończy.

Dodano po 1 [minuty]:
  • #6 3261675
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1494
    dźwięki wydaje rozpreżający sie gaz>>>>jedyna metoda to wyciszać kapilarę>>>> najpierw panowie zapoznajcie się co to jest kapilara
    a później można ja oblepić autokitem >>czasami pomaga nie wycisza calkowicie ale dla ucha lżej
  • #7 3261969
    POMIDOR
    Poziom 14  
    Ocena: 32
    Przez przypadek wiem co to jest i gdzie się znajduje kapilara w moim boschu.
    Porada zapewne godna uwagi, tylko sprzęt jest na gwarancji, a producent mógł na etapie produkcji coś z tym zrobić. (chyba wie co produkuje)
  • REKLAMA
  • #8 3402239
    koch
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witajcie. Mam ten sam problem z ch-z Siemens co Wy. Doprowadza mnie do szału w czasie swej pracy. Piszczy i jęczy. Koszmar zaczął się po ok dwóch miesiącach używania. Zadzwoniłem do serwisu i pan mi wyjaśnił że jest lato, temperatura otoczenia wysoka i że sprzęt jest przystosowany do pracy w temperaturze do , jak się nie myle, 26 stopni celcjusza. I że jak przyjdą chłodniejsze dni to napewno dziwne odgłosy miną. A że ch-z stoi u mnie w kuchni z dużym oknem to faktycznie w lecie panują w niej wysokie temperatury,-więc czekałem do zimy. Teraz ch-z jeszcze głośniej piszczy i jęczy niż w lecie, więc dzwonie poraz kolejny no i dowiaduje się że takie zachowanie nie podlega naprawie gwarancyjnej i że należy się przyzwyczaić do takiej pracy ch-z. Jedynym wyjściem z sytuacji jest zbadanie natężenia hałasu przez organ do tego uprawniony i jeżeli sprzęt przekracza faktycznie polską normę hałasu to wówczas serwis zajmie się naprawą, lub nawet wymieni mi sprzęt. Nie wiem sam co robić, może komuś udało się w jakiś sposób załatwić ten problem? Ja jak na razie to mam chęć samemu zepsuć ją w profesjonalny sposób i tyle razy ją psuć aż mi wymienią na nową. Pozdrawiam. :?:
  • #9 3403271
    Don antonio
    Poziom 11  
    jest to skutek uboczny mieszania sie ekologicznego gaz r 600z z mgielka olejowa gdy ta przechodzi pzrez bardzo cieniutka rurke zwana kapilara.

nekanie serwisow itp jest bez skuteczne

jedyne co to mozna zwrocic sie do sprzdawcy so sprzedarz produktu niezgodnego z umowa
  • #10 3403538
    arti.sa
    Poziom 12  
    zamierzam kupić BOSCH KGV36X50 - będzie to samo?
    bo to chyba to samo co Siemens
    i czy to w każdym egzemplarzu się dzieje?
    proszę o potwierdzenie bo ten post mnie strasznie rozkojarzył

A w klasie energetycznej A model KGV36X40? To ten sam system - czynnik
    chłodzący i kapilara?
  • #11 3403680
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1494
    może by to samo :cry:

Podsumowanie tematu

✨ Siemens KG 36VX50 emituje uciążliwe dźwięki o częstotliwości od około 300 Hz do 600 Hz podczas pracy agregatu oraz przez około 15 sekund po jego wyłączeniu. Dźwięki te są związane z czynnikiem chłodniczym R600 i przepływem gazu przez cienką rurkę kapilarną, co powoduje powstawanie charakterystycznych odgłosów. Zjawisko to jest powszechne w nowoczesnych lodówkach klasy A+ wykorzystujących ekologiczne czynniki chłodnicze i mieści się w normach producentów, choć bywa uciążliwe, zwłaszcza w nocy. Próby zmiany nastaw termostatu nie przynoszą trwałej poprawy. Serwisy często uznają takie zachowanie za normalne i nie podejmują napraw gwarancyjnych. Problem może nasilać się przy wysokich temperaturach otoczenia, ale nie ustępuje nawet w chłodniejszych warunkach. Wskazywano, że wyciszenie kapilary poprzez oblepić ją autokitem może częściowo złagodzić hałas, jednak ingerencja taka jest problematyczna przy gwarancji. Podobne objawy zgłaszają użytkownicy lodówek Bosch KGV 36610 oraz modeli z serii KGV36X40 i KGV36X50, które mają podobne układy chłodnicze i czynniki. W przypadku nadmiernego hałasu możliwe jest zbadanie natężenia dźwięku przez uprawnione organy i ewentualna reklamacja sprzętu jako niezgodnego z umową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA