logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy silnik diesla może efektywnie ogrzewać dom i zasilać urządzenia?

zbych1973 31 Paź 2006 10:09 7630 11
REKLAMA
  • #1 3171755
    zbych1973
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Zastosowanie silnika diesla do ogrzewania domu.Co o tym myslicie??
    ja widze to tak,zrobic agregat pradotwórczy do zasilania urzadzen w domu mozliwe ze jeszcze trzeba bedzie dociazyc odpowiednio jakas grzalka np.terma, zeby silnik sie rozgrzal i wtedy chlodzic silnik przez wymiennik ciepla do instalaci C.O.mozna jeszcze zbudowac nawiew z pomieszczenia silnika na dom.Silniki podczas pracy duzo energi traca na cieplo dlaczego tego nie wykozystac.prad i cieplo juz mamy.silnik zasilimy olejem rzepakowym.Przypuszczam ze pomieszczenie kotlowni musialo by byc oddzielna konstrukcia zeby chalasu nie przenosilo na dom.pozdrawia wszystkich.
  • REKLAMA
  • #2 3171768
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3622
    To czemu nie wykorzystasz całej energii paliwa na ogrzewanie? Wystarczy odpowiednio przerobić zespół palnika z pieca olejowego i można lać rzepak.
    A gdzie wyobrażasz sobie umieszczenie silnika? W piwnicy? Grzechot diesla nie będzie męczący?
    To może jeszcze spaliny kieruj do domu, bo też ciepłe :)
    moim zdaniem idea nieprzemyślana i nie mająca technicznego i ekonomicznego uzasadnienia.
  • REKLAMA
  • #3 3171772
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    zbyt mały przekrój kanałów w silniku aby to było realne
    zanim woda z obiegu przeleci dom to silnik zawsze bedzie zimny-pomijam sprawę paliwa.. oraz smorodu koło domu
    pomysł bezsensowny
  • #4 3171785
    zbych1973
    Poziom 12  
    zalezy mi oprucz ogrzewania jeszcze na pradzie.inaczej zastosowal bym palnik do ojeju i ogrzewal dom.
  • REKLAMA
  • #5 3171801
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Zbysiu, na początek, popraw posta: na elektrodzie piszemy po POLSKU
    Błażej, pomysł nazywa się agregat kogeneracyjny, np tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic452925.html#2313670 i w założeniu jest to elektrociepłownia.
    Oczywiście są zastrzeżenia: hałas, spaliny, bezpieczenstwo, oraz koszt i czas zwrócenia zainwestowanych pieniędzy.
    Można oczywiście spalać olej normalnie, ale spalając go w silniku dostajemy (teoretycznie) 40% mocy dodatkowo - a to już sporo. Oczywiście aby to się kalkulowało, trzeba "jeździć" na rzepaku/opale, do grzania wykorzystać chłodzenie silnika, przydał by się wymiennik ciepła na wydechu. No i nie wiadomo ile z tej dodatkowej mocy w wykonaniu "domowym" nam "ucieknie w gwizdek".

Dodano po 22 [minuty]:

servistel napisał:
    zbyt mały przekrój kanałów w silniku aby to było realne
    - ja bym na to popatrzył od strony mocy. Weźmy silnik diesla o mocy 40kW (jest moc "na wale"). Zakładajac sprawność ≈40% oddaje on energię, w postaci ciepła odpowiadajacą grzałce o nocy 60kW - zakładając, że lecimy na pełnym gazie.
    Ja mam w domu kocioł o mocy 16kW więc moc sie (mniej więcej) pokrywa ... A zachowując w układzie chłodzącym termostat - silnik bedzie pracował w warunkach "normalnych".
    Nie twierdzę, że jest to rzecz prosta do zrobienia, ale realna. Gorzej z określeniem opłacalności...
  • REKLAMA
  • #6 3171886
    Błażej
    TO ile jeszcze tej energii elektrycznej potrzebujesz?
  • #7 3171970
    zbych1973
    Poziom 12  
    co do energi mi potrzebnej to jest zlozona sprawa myslalem o polaczeniu
    ogrzewania elektrycznego z agregatu i wykozystaniu ciepla traconego w siniku.bo samej energi elektrycznej to nie jest tak duzo teraz place okolo 120 zl elektrowni.silnik zeby sie nagrzal trzeba go dociazyc bo na wolnych obrotach to pewnie za wiele ciepla nie da.chcem ogrzewac i zasilic w energie elektryczna dom o powieszchni okolo 80 metrow kwadratowych.zdala od zgielku miasta.za pisownie przepraszam mam z ty duze problemy.szukam rozsadnej metody na ogrzewanie.
  • #8 3172012
    Błażej
    Dalej nie napisałeś ILE. A do sprawdzania pisowni jest taki przycisk o tej samej nazwie...
  • #10 3172648
    zbych1973
    Poziom 12  
    dziekuje za bardzo ciekawy link.Duzo mi wyjasnil
  • #11 6347573
    piotrbpm
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Witam znalazłem takie zastosowanie w sumie 2w1 produkcja energii elektrycznej i ciepłej wody :)
    http://www.haecksler.com/ebaybilder/motor/s1100bn/bhkw-eigenes-01.jpg
    http://www.haecksler.com/ebaybilder/motor/s1100bn/bhkw-eigenes-02.jpg
    Zdjęcia dodałem aby pokazać zastosowanie wiem że jest to nie opłacalne na zwykłego Kowalskiego:)
  • #12 6348267
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 835
    zbych1973 napisał:
    bo samej energi elektrycznej to nie jest tak duzo teraz place okolo 120 zl elektrowni.

No za tą samą ilość energii z diesla będziesz płacił 2 razy tyle. Chyba że zaczniesz produkować sobie paliwo.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykorzystania silnika diesla do jednoczesnego ogrzewania domu oraz produkcji energii elektrycznej. Propozycja obejmuje zastosowanie agregatu prądotwórczego zasilanego olejem rzepakowym, wykorzystującego ciepło odpadowe silnika do ogrzewania poprzez wymiennik ciepła w układzie centralnego ogrzewania oraz ewentualne dodatkowe grzałki elektryczne dla rozgrzania silnika. Wskazano, że takie rozwiązanie jest przykładem kogeneracji (elektrociepłowni), która teoretycznie pozwala na uzyskanie około 40% mocy w postaci energii elektrycznej oraz dodatkowego ciepła z chłodzenia silnika i spalin. Podkreślono jednak problemy techniczne i ekonomiczne, takie jak hałas, emisja spalin, konieczność izolacji akustycznej pomieszczenia silnika, trudności z efektywnym wykorzystaniem ciepła, zapachy oraz koszty inwestycji i zwrotu. Zwrócono uwagę, że silnik musi być odpowiednio obciążony, aby generować wystarczającą ilość ciepła, a także że spalanie oleju rzepakowego jest możliwe, ale wymaga adaptacji. Przykłady zastosowań kogeneracyjnych pokazano na zdjęciach agregatów BHKW (bloków kogeneracyjnych). Wskazano również alternatywne metody ogrzewania, np. palniki olejowe przerobione na olej roślinny lub większe skale produkcji energii z biomasy. Podsumowując, pomysł jest technicznie wykonalny, ale wymaga rozważenia aspektów praktycznych, ekonomicznych i środowiskowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA