Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

jaką piłę spalinową łańcuchową kupić w cenie do 700zł

280173 31 Oct 2006 13:29 68996 27
    280173
    Level 17  
    Zamierzam, kupić spalinową piłę łańcuchową jestem zielony w tym temacie poradzcie co najlepiej kupić do 700zł coś trwałego użytkowana bę dzie dwa lub trzy razy do roku do pocięcia kilku metrów drzewa
    volter
    Level 19  
    Jeśli chodzi o firmę to ja polecam Husqvarna. Moim zdaniem nie ma lepszych, a do 700 zł na pewno kupisz pilarkę z tej firmy.
    prez8s
    Level 33  
    A ja polecam cokolwiek z jak najmocniejszym silnikiem, im mocnieszy tym lepiej, frima tak naprawde nie jest bardzo istotna jesli bedziesz uzywal sporadycznie. Moc silnika i ostry lancuch sie liczy. Jak ci przyjdzie ciac nawet lekko podmokle drzewo to zrozumiesz w czym rzecz, a nie wspomne juz o przymrozonym.
    Odradzam wszystko co jest slabsze niz 2KM.

Dodano po 3 [minuty]:

Ja mam cos takiego http://www.allegro.pl/item137178675_partner_351_bcm_malo_uzywana_.html
    i po dwuch latach eksploatacji, stwierdzam ze cięcie tym to męka, jest najzwyczajniej za slaba ma tylko 1,6KM.
    szpara
    Level 28  
    Należy pamiętać,że im większy silnik tym więcej paliwa potrzeba więc warto określić swoje potrzeby i przeznaczenie pilarki.
    sebokuc
    Level 13  
    Jaką piłę spalinową wybrać?
    1) Husqvarna 142 2,6 KM
    2) STIHL MS 180 C BE 2KM
    Mogę wydać max 1000zł i chcę kupić coś porządnego z dostępem do części zamiennych.
    Kilka razy pracowałem Wood Shark ale to słabiutkie i troszkę tandetne raczej do konarów niż pni.
    Czy warto kupić MC CULLOCH mocniejszą chińską na niby-częściach HSV czy lepiej słabszą markową?
    Dzięki za pomoc.
    harrygo
    Level 12  
    Akurat sie składa że pracuje w serwisie stihl-a i przyszłościowo ze wzgledu na części kup albo Stihl albo Hqv.
    A McCulloch jak piszesz nie jest na częściach husqvarny. Problemy z częściami i serwisem pogwarancyjnym według mnie dyskwalifikują McCulloha , Grizlly i inne wynalazki.
    Ps. Teraz masz w promocji MS 180 za 799zł ta sama moc jak 180CBE ale bez elastostartu i szybkiego napinania boczneg łańcucha.
    sebokuc
    Level 13  
    Dziękuję.
    Masz rację ale czy warto dopłacić i kupić z szybkim-napinaczem oraz ergostartem?
    Gdzie można jeszcze kupić model STIHL MS 180 C-BE ?
    niutat
    Level 36  
    Witam.
    Też niedawno miałem taki problem, w moim miasteczku są problemy z serwisem Hgv. chociaż niby jest takowy ale na części zamienne trzeba czekać tygodniami. Kupiłem Stihla, na razie jestem bardzo zadowolony.
    harrygo
    Level 12  
    sebokuc wrote:
    Dziękuję.
    Masz rację ale czy warto dopłacić i kupić z szybkim-napinaczem oraz ergostartem?
    Gdzie można jeszcze kupić model STIHL MS 180 C-BE ?

Jeśli sobie cenisz wygodę to dopłać i kup tę droższą jednak według mnie ergostart w tak małej pilarce jest zbędny gdyż nie ma tak wielkiej kompresji ta piła żeby były
    trudności z odpalaniem.
    Szukaj ha stronie stihla praktycznie w każdym mieście są serwisy stihla.
    Pozdr.
    carantoni
    Level 10  
    Tylko Husqvarna lub STIHL. Innego wyboru nie polecam, bo awaryjne, tandetne i same kłopoty z serwisem.
    Prawdziwi zawodowcy (pilarze pracujący w lesie) wybierają między tymi dwoma markami. Większa popularnośc jednej czy drugiej zależy tylko od regionu kraju.
    Dla mnie ważny jest poziom serwisu (radzę się przejśc i sprawdzic naocznie) bo eksploatacja kosztuje tyle samo.
    I powtórzę: nie porywaj się na jakieś dziwne, tanie, o których pierwszy raz słyszysz firmy. I nie ma znaczenia czy przetniesz rocznie 1 m3 drewna czy 3000 m3. Feler czasami rozwali się już przy pierwszym.
    Oczywiście im większa moc tym będzie łatwiej ale przelicz siły na zamiary (tzn ile kasy przeznaczasz i czy będzie ci się chciało dźwigac silniejszą ale cięższą maszynę) i wybierz któryś model. Sprzęt jest naprawdę niezawodny.

PS Osobiście polecam HSQ
    adamzaza
    Level 12  
    Polecam Stihla 180 lub nowszy odpowiednik. Mam taką od 8 lat i oprócz prowadnicy i 4 łańcuchów nic nie dokładałem. Jest lekka i mocy ma tyle że z bukami też sobie świetnie radzi. Nadmieniam że mieszkam na Podhalu i używam jej zarównow lesie jak i w ogrodzie. Mocne piły są ciężkie i niepraktyczne. Chyba że dla "zawodowców" którzy pracują po 10 h non stop. Dolmara nie polecam (problemy z modułem zapłonowym za ok. 140-180 plnN
    sebokuc
    Level 13  
    Husqvarna 240e czy Stihl MS 180 C-BE ?
    Obie moc 2,0 KM.
    Proszę o kilka słów i pomoc w wyborze.
    mac9366
    Level 13  
    LEPIEJ HUSQVARNE 137 LUB 142 SAM MAM 136 I TEŻ DAJE RADE MOC 2,2KMI OD 137 RÓŻNI SIĘ TYLKO POMPĄ OLEJOWĄ A 142 MA 2,6KM
    rafff24
    Level 11  
    polecam dolmara, mam ps410 super się sprawuje, podziałka 0.325, od roku, kupiłem używkę ma teraz 3 lata, nie ma tygodznia, żeby nie cięła, prawie codziennie w zimie chodzi, palę drewnem
    ostatnio u znajomego miałem porównanie ze stihlem ms180 przy cięciu topoli na opał, i moja idzie o niebo lepiej, ten mały stihl to jest dobry do okrzesywania, lub do cienkich drzew,
    w gałęziach, są równe, w grubrzym drewnie mój idzie lepiej

jak narazie setwisu nie widział, a te nawalające zapłony... to raczej słyszałem o stihlu czy husqvarnie(niektóre modele mają słabo zabezpieczone uzwojenia w cewce i przy kontakcie z wodą je trafia)

polecam dolmara, ewentuaknie makitę(to jest to samo, tylko w różnym kolorze i chyba długość gwarancji jeszcze w niektórych modelach się różni)
    Miles!
    Level 21  
    Husqvarna - moc silnika dobierz do swoich potrzeb.
    Mam w domu dwie kosiarki i dwie piły tej firmy - nie do zajechania.
    Chris_W

Level 39  
    adamzaza wrote:
    Polecam Stihla 180 lub nowszy odpowiednik. Mam taką od 8 lat i oprócz prowadnicy i 4 łańcuchów nic nie dokładałem. Jest lekka i mocy ma tyle że z bukami też sobie świetnie radzi.

Mam podobnie - nie cackam się z tą piłą, a żyje 7 latek. Bezproblemowo tnie drzewa o promieniu prowadnicy (średnica drzewa= 2x prowadnica). kwestia ostrego łańcucha i techniki ścinania. Rzeczywiście lekka i poręczna (cięcie gałęzi jedną ręką).
    Sharuga
    Level 14  
    Różnic pomiędzy Stihlem a Husqvarną to nie ma w segmencie pilarek profi; jedne i drugie są wspaniałe. W amatorskich Stihl robi wielka lipę. Mini łańcuszki, cieniutkie i króciutkie prowadniczki, plastikowe ostrogi, brak pompek rozruchowych czy dekompresatorów. Jeśli chcesz pilarkę profesjonalną, to kup taką która ma odpowiednią dla Ciebie moc i która jest wygodniejsza bez patrzenia na to czy to jest Husqvarna czy Stihl; jeśli amatorską - Stihla sobie odpuść. Warto jeszcze wspomnieć o lipnych punktach serwisowych Stihla. Nie wszystkich oczywiście, ale Stihl nie ma praktycznie żadnych wymagań co do dealerów i każdy może ich sprzętem handlować. Słabsze też mają wsparcie szkoleniowe dla serwisantów. W przypadku Husqvarny rzecz ma się całkowicie inaczej. IMO jest to równie ważne jak niezawodność sprzętu.
    mac9366
    Level 13  
    Zgadzam się stanowczo z użytkownikiem Sharuga
    sebokuc
    Level 13  
    Kupiłem Husqvarne 240e. Jestem zadowolony. Tnę nią nawet zimą śliwkę na klocki. Podkłady kolejowe są też twarde, zapiaszczone i nasycone olejami mimo powierzchniowego omiecenia. Do nich jednak musiałem dokupić łańcuch "pełne dłuto". Maszyna pracuje bez zarzutu a jak się rozgrzeje to wchodzi na szybsze obroty i można solidnie pracować.

Życzę aby łańcuchy się Wam nie tępiły ;)
    Sharuga
    Level 14  
    sebokuc wrote:
    Kupiłem Husqvarne 240e. Jestem zadowolony. Tnę nią nawet zimą śliwkę na klocki. Podkłady kolejowe są też twarde, zapiaszczone i nasycone olejami mimo powierzchniowego omiecenia. Do nich jednak musiałem dokupić łańcuch "pełne dłuto". Maszyna pracuje bez zarzutu a jak się rozgrzeje to wchodzi na szybsze obroty i można solidnie pracować.

Życzę aby łańcuchy się Wam nie tępiły ;)

Dopóki się nie rozgrzeje, to nie obciążaj jej. Pozwól dobrze rozgrzać się silnikowi i wtedy już można dobrze "wstawiać w palnik". Będzie służyła niezawodnie przez wiele wiele lat.
    swiety82
    Level 12  
    Kolega miał ten sam problem i też 700zł na wydanie. Mówię-przejdź się do Stihla, oni mają tam też prócz nowych jakieś używane, po serwisie i dużo taniej. Koleś kupił model z wyższej półki, moc spokojnie ponad 3KM, ma już jakieś 3 lata i nie narzeka. Więc może używka "po gwarancji" w klasie profi to nie jest zły pomysł?
    zas
    Level 16  
    Mam sthila ms 180 i sprawuje się świetnie przy cięciu ok.50m3 rocznie. Tylko kwestia ostrzenia łańcucha, bo na tępym to nawet najlepsza nic nie zdziała :) .
    tytek-94
    Level 1  
    witam mam nna sprzedaż piłe spalinową stihl ms 170 za 250zł piła została kupiona rozebrana ja ją umyłem całą założyłem nowy tłok cylinder pierścienie łożyska na wale i zimeringi na wale piłę żłożyłem do kupy i odpaliła i śmiga jeżeli ujest ktoś zainteresowany kupnem to dzwonić na numer 796177796 pozdrawiam
    Arkadiusz5757
    Level 2  
    Witam,

Dajcie sobie spokój z używanym sprzętem,

Ja używam piły HUSAR :

http://www.husar.net.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=23&Itemid=31

sprzęt spisuje się bardzo dobrze nawet w lesie , używam jej bardzo często.
    Z serwisem też nie ma żadnego problemu, części można zamówić przez telefon wszystko przysyłają.

Mom zdaniem nie ma sensu dopłacać do sthila czy jakiejś innej .

Pozdrawiam
    luke-z
    Level 16  
    sprzęt spisuje się bardzo dobrze nawet w lesie

...a inni używają Stihlów i Husqvarn w ogródkach ;-)

Dodano po 5 [minuty]:

szpara wrote:
    A co powiecie o pilarkach Dolmar?

Dolmara wykupiła Makita. Porządny sprzęt, choć w Polsce stosunkowo mało popularny (prym wiodą Stihl i Husqvarna). Teraz wszystkie pilarki i kosy Makita to w zasadzie Dolmar.
    niutat
    Level 36  
    Ja jeszcze przestrzegę przed tym "Maktec"-em, sklepy wprawdzie uznają naprawy gwarancyjne ale trwałość elementów niestety może zadowolić tylko mało praktykującego majsterkowicza.