Chris_W napisał: (...) koledzy co narzekają jaki to xxxx (wstaw dowolna markę) jest kiepski i jak im się psuje wszystko - powinni się zastanowić jak korzystali z takich pił.
W sprzęcie do prac w ogrodzie "siedzę" od około 15 lat. I nie po stronie serwisu, a konsumenta. Posiadam i posiadałem sprzęt zarówno husqvarny, stihla, Partnera, jak i makity schindaiwy, komatsu(nie polecam ze względu na niepoważnego importera - firmę GRASS z Zabieżowa), Solo, Pubert(francja) i Toro.
Co mogę powiedzieć o trzech pierwszych
HQV skończyła się na pilarce 40 i kosie 245 w okolicach 2000 roku
- mam 333R, 325HD75x - awaryjna przekładnia i humorzasty silnik, 123HD65x średnia jakość listew i niektórych części, pilarke 350
- miałem 245 i 40
Obecnie na części których nie mają w magazynie centralnym termin oczekiwania wynosi nawet 5-6 miesięcy. Miałem tak z przekładnią w 325HD75x, swoją drogą uszkodzoną przez serwisanta. Jak czegoś nie mają powinni wymontować ze sprzętu na półce, a nie kazać czekać w nieskończoność.
Partner skończył się na kosach Bxxx np. B325 i pilarkach na bazie HQV40 np. 440, 4000
- miałem B325, sąsiad miał 440 i (HG55-12? - nadal sprawne wyprod. chyba 1995)
Stihl
Ostatnie dobre modele podobnie jak u HQV w końcówce lat 90-tych
Miałem okazję pracować na 025 z połowy lat 90-tyh i mogę ją pochwalić
Nowe modele wyglądają jak zabawki.
Komatsu-zenoach (japonia)
Firma całkiem przyzwoita, najlepsze nożyce do żywopłotu jakie miałem skoończyły sie z powodu nieodpowiedzialnego dystrybutora, ściągającego części pół roku. Nożyce miały tylko jedną wadę - dość duże spalanie
Makita
Dawny Dolmar, zastanawiające jest to, że ten sam sprzęt oferowany jest pod marką Dolmar drożej o około 5-10%
- mam Pilarka DCS520 i nożyce HTS6000
Jak na dzień dzisiejszy nie mam zastrzeżeń, sprzęt godny polecenia, może nożyce trochę więcej palą od HQV, ale za to mają dużo lepszą przekładnię.
schindaiwa
Miałem okazję testować kosę B450 i muszę przyznać że byłem pozytywnie zaskoczony. Mają chyba najlepszą głowicę żyłkową.
Konkurencja ma pilarki 452 i 488 i nie słyszałem, żeby nażekali
Solo
Posiadam areatory tej firmy i mogę je z całym szacunkiem polecić.
Pubert
Mają bardzo dobre glebogryzarki, mam na silniku Hondy, nie polecam automatycznego napinacza, lepszy jest na lince i w dodatku tańszy/
Porównajcie je z HQV tr5xx. 1 k PLN więcej za to samo i to dosłownie (bliźniacze konstrukcje).
Toro
Bardzo dobre odśnieżarki i kosiarki
Posiadam odśnieżarke