logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konica 3340 - jak usunąć czarny pasek na brzegu kopii?

pawel_an 31 Paź 2006 18:56 1556 23
REKLAMA
  • #1 3173434
    pawel_an
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich.
    Na brzegu kopii wychodzi czarny pasek, jak rozjaśnię kopię to znika a jak porządnie przyciemnię to robi sie o wiele ciemniejszy i szerszy.
    Bęben jest idealny a co do listwy to nie bardzo widać, zakładam że ten kto wymieniał bęben wymienił i listwę..
    Czy może być jakaś konkretna przyczyna?
  • REKLAMA
  • #2 3173445
    rsikon
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    najlepiej wrzuc skan kopii
  • #3 3173458
    pawel_an
    Poziom 11  
    Ten pasek nie jest jednolity tylko taki poszarpany, jakby pobrudzony.
    Później załączę skan jak będę w zakładzie.
  • #4 3173522
    scorrpio1
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    a ile ma ten bęben , moze wyglądac idealnie a w tym miejscu moze byc przeladowany.
    sprawdz jeszcze elektrodę ładującą i siatkę.

piszesz ze pasek jest poszarpany , sprawdzil bym jeszcze wysokosc szczotki dewelopera i tuleje dystansowe walka magnetycznego
  • REKLAMA
  • #5 3173543
    sebono
    Poziom 23  
    Ocena: 23
    to jest tylko brudna elektroda ładująca . wyczyść spirytusem a potem na sucho .pozdrawiam
  • #6 3173891
    pawel_an
    Poziom 11  
    Sprawa jest taka, że serwis z którego ją kupiłem zaręczał że bęben jest nowy.
    Nie wiem czy to normalne ale jak podniosłem z nad bębna siatkę to na brzegach listwy czyszczącej wystawał toner i pod spodem na kartce papieru bardzo duzo leżało rozsypanego tonera. Zaintrygowało mnie to bo mam drugą taką samą kserokopiarkę i nie miałem tych spostrzeżeń. I jeszcze jedno: czy developer może mieć z tą usterką coś wspólnego?

Dodano po 1 [minuty]:

Która to elektroda ładująca? ta pod bębnem?
  • #7 3178141
    sebono
    Poziom 23  
    skoro napisałeś ze rozjaśniałeś i było mniej tego paska to elektroda ładująca
  • REKLAMA
  • #8 3178889
    pawel_an
    Poziom 11  
    Fajno, to przeczyszczę elektrodę i się odezwę
  • #9 3179428
    sebono
    Poziom 23  
    elektroda ładująca jest nad bębnem...
  • #10 3180638
    pawel_an
    Poziom 11  
    Dzięki za podpowiedź.
  • #11 3182760
    pawel_an
    Poziom 11  
    Już jestem. Po wyczyszczeniu elektrody ładującej stanowczo się poprawiło
    t.z.n wcześniej przy ustawieniach przyciemnienia 50/50 był duży szeroki pasek i jak chciałem się go pozbyć to rozjaśniałem ale ze stratą jakości kopii.
    Teraz przy ustawieniu 50/50 nie ma paska i jakość jest zadowalająca. Problem wraca jak przyciemnię o jeden poziom.
  • #12 3182961
    sebono
    Poziom 23  
    po czyszczeniu spirytem tak bywa a czy sama elektrode czyściłeś(drut) czy tylko siatkę?i czy potem na sucho wytarłeś ?czy drut elektrody jak czyściłeś to tylko delikatnie?
  • #13 3183485
    pawel_an
    Poziom 11  
    Drucik czyściłem delikatnie, siatkę też. Ponieważ czyściłem czystym spirytem to nie wycierałem na sucho.
  • #14 3183507
    sebono
    Poziom 23  
    pawel_an napisał:
    Drucik czyściłem delikatnie, siatkę też. Przyznam się szczerze że nie czyściłem na sucho.
    to źle .weź szmatkę kombinerki i przez szmate kombinerkami wyczyść tylko ostrożnie i nie za lekko użyj trochę siły hehe i będzie dobrze.pozdrawiam
  • #15 3183551
    pawel_an
    Poziom 11  
    dzięki, spóbuję i się odezwę. pozdrawiam.
  • #16 3183979
    kulka35
    Poziom 23  
    Ocena: 81
    Jeśli pasek znika lub pojawia sie przy regulacji nasycenia kopii, to pewnie nie wycześciłeś dokładnie luster,. szczególnie to ostatnie przed bębnem. Może też być już wypalony halogen lampy - dosyć częsta usterka. Sprawdź jak się ustawia poziom AE, jeśli wyrzuca "error", to halogen do wymiany.
  • #17 3184862
    areksuchodolski
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    witam ja bym wyczyscil optyke dokladnie i problem powinien zniknac? szybko czytalem posty ale o optyce chyba mowy nie bylo, a jak sie rozjasni i znika pasek to prawdopodobnie bedzie to przyczyna tego.
  • #18 3188073
    pawel_an
    Poziom 11  
    Czyściłem mocniej elektrodę ale boję się za mocno. Optykę raczej czyszczę dokładnie chyba że należy użyć jakiegoś specyfiku, co proponujecie?
  • #19 3193715
    pawel_an
    Poziom 11  
    Z tej elektrody już nic nie mogę wycisnąć ale naprawdę
    rezultat jest zadawalający. Mi to wystarcza, tylko jak porządnie przyciemnie to wychodzi pasek. Jeszcze spróbuję poczyścić optykę, do tej pory robiłem to wyłącznie na sucho. Czy można wyczyścić spirytem?
  • #20 3194370
    scorrpio1
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    lustra mozesz wyczyscic nawet plynem do szyb tylko dobrze je wyczyj sucha szmatka tak zeby nie bylo poswiaty
  • Pomocny post
    #21 3195840
    sebono
    Poziom 23  
    optykę czyść wszystkim ci szybko lotne czyli wiesz co najlepsze ...:D
  • #22 3196016
    kulka35
    Poziom 23  
    Ocena: 81
    A może po prostu zwiększ CVR. Nie odpisałeś jak ustawia się AE.
  • #23 3198607
    pawel_an
    Poziom 11  
    Przepraszam, AE ustawia się bez problemu tzn. nie wywala żadnego błędu
  • REKLAMA
  • #24 3564601
    pawel_an
    Poziom 11  
    Już po kłopocie, przełożyłem cały moduł bębna z innej kopiarki i kopie jak ta lala. Możliwe że coś było z elektrodą bo drucik był w takim stanie jakby przeleżał w bunkrze z II wojny światowej. Pozdrawiam wszystkich.

Podsumowanie tematu

✨ W kopiarce Konica 3340 pojawia się czarny, poszarpany pasek na brzegu kopii, który znika przy rozjaśnianiu, a przy przyciemnianiu staje się szerszy i ciemniejszy. Pomimo że bęben jest nowy i wizualnie w dobrym stanie, problem może wynikać z zabrudzonej elektrody ładującej znajdującej się nad bębnem. Czyszczenie elektrody spirytusem, a następnie dokładne wycieranie na sucho, poprawia jakość kopii i zmniejsza widoczność paska. Zaleca się delikatne, ale skuteczne czyszczenie drucika elektrody oraz siatki. Dodatkowo warto sprawdzić wysokość szczotki dewelopera, tuleje dystansowe walka magnetycznego oraz dokładnie wyczyścić optykę, zwłaszcza lustra przed bębnem, używając płynów do szyb i suchych ściereczek, aby uniknąć poświaty. Ustawienia AE działają poprawnie, co wyklucza problem z halogenem. Ostatecznie wymiana całego modułu bębna z innej kopiarki rozwiązała problem, co potwierdza, że elektroda ładująca mogła być uszkodzona lub bardzo zabrudzona.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA