logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic TC-21B3EE chassis M15M trzeszczy fonia po czasie

SONIAK12 31 Paź 2006 23:38 1748 7
REKLAMA
  • #1 3174605
    SONIAK12
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    Witam
    Sprzęt jak w temacie TC-21B3EE chassis M15M i problem z fonią.
    TV chodzi do okło pół godziny ok a potem zaczynają się trzaski coraz głośniejsze aż po około 2 godzinach praktycznie nic nie słychać, obraz OK. Końcówka foni zrobiona na AN 5265 - narazie nie podstawiłem bo u nie w sklepie narazie nie ma i dopiero zamówiłem - ale boje się że to raczej nie to. Zasilacz sprawdzony i ok wszystkie napięcia OK, elki w większości wymienione.
    Z góry dzięki za info
    Pozdrawiam Soniak
  • REKLAMA
  • #2 3174641
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 868
    A ten Tv to na euro? Podaj sygnał poprzez euro i napisz czy też słychac trzaski zanim zamówisz tego AN'a
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3174784
    SONIAK12
    Poziom 23  
    Witam
    A tu mam Zonk-a bo niestety próbowałem podać audio na wejście po stronie AV z kompa i uwaliłem sobie na płycie w kompie część Audio - kicha - dziś musiałem sobie dokupic mową kartę na PCI - ale nie o to chodzi.
    Wiem na czym polega eliminacja kolejna usterek i na to wychodzi , że jest cos w bloku wzzmacniacza M.CZ. tylko nie mogę zropzumieć tej regularnośći - ziała niedziała - i tak w kółko. Pozdrwaiam Soniak
  • #7 3196293
    SONIAK12
    Poziom 23  
    Witam
    Przeprułem cały TV i juz mi pomysłów brakuje - i mam pytanie do Janusz-a - o jaki "rezonator" chodzi?? W torze audio tam raczej nic nie znalazłem poza filtrami ceramicznymi a "rezonator" wg mnie to jakiś kwarc - a tu nic takiego nie ma.
    W akcie desperacji postanowiłem zrobić małe oszustwo i wywaliłem cały blok 6,5MHz w pośredniej i wstawiłem fonie równoległą poprzestawiałem na manual dla 5,5MHz , no i niestety dalej taki sam objaw - choć troszkę ciszej - da się w miarę oglądać, ale to jest niezadowalające.
    Może ktoś coś takiego miał - końcówka raczej odpada po AV idzie bez problemu - coś raczej z pośrednią.
    Z góry dzięki za podpowiedzi
    Pozdrawiam Soniak
  • REKLAMA
  • #8 3390308
    SONIAK12
    Poziom 23  
    Witam
    Jak się samo popsuło tak się samo naprawiło - jakieś cuda świąteczne chyba - sprzęt u klienta i wszyscy happy.
    Zamykam, wszystkiego dobrego w 2007
    Soniak

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telewizora Panasonic TC-21B3EE z podwoziem M15M, który po około pół godzinie pracy zaczyna generować coraz głośniejsze trzaski w fonii, aż do całkowitego zaniku dźwięku po około dwóch godzinach, przy zachowanym obrazie. Końcówka mocy audio oparta jest na układzie AN5265, który nie został jeszcze wymieniony z powodu braku dostępności. Zasilacz i napięcia zostały sprawdzone i są prawidłowe, a większość kondensatorów elektrolitycznych wymieniona. Próby eliminacji usterki obejmowały testy sygnału audio przez wejścia euro i BG, które nie zmieniały objawów. Podejrzenia padły na blok wzmacniacza m.cz., jednak problem występuje nieregularnie. Wskazano możliwość wymiany scalaka końcówki mocy oraz elementów takich jak tranzystor C2552 i rezystory sprzężenia zwrotnego. W dyskusji pojawiła się sugestia, że przyczyną może być rezonator (filtr kwarcowy) w torze audio, jednak autor nie znalazł takiego elementu i próbował wymienić filtr pośredniej częstotliwości 6,5 MHz na 5,5 MHz, co nie przyniosło pełnej poprawy. Ostatecznie usterka sama ustąpiła bez ingerencji, co sugeruje problem o charakterze przejściowym lub termicznym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA