logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM 600E - Podświetlanie matrycy gaśnie po uruchomieniu systemu

robert557 01 Lis 2006 10:13 1783 8
REKLAMA
  • #1 3175143
    robert557
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam szanownych kolegów problem polega na tym ze podświetlanie matrycy działa tylko w trakcie odpalania przez kilka sekund i to taż migając potem gaśnie system uruchamia się dalej lecz bez podświetlania po podłączeniu zewnętrznego monitora jest ok działa normalnie nie wiem czy jest wina zasilanie czy jakiś inny moduł pada morze ktoś z kolegów miał podobny przypadek i podpowie co z tym zrobić
  • REKLAMA
  • #2 3175209
    ptyru
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    Miałem podobny problem w ASUS-ie i wymienili mi jakiś "inwerter usb cable for cmos" (naprawa gwarancyjna). Laptop działa już poprawnie.
  • REKLAMA
  • #3 3175783
    ruff22
    Poziom 20  
    Niestety usterka jest na płycie głownej wymiana invertera i kabli niec nie pomoże.
  • #4 3177298
    ptyru
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    mi jednak pomogła - tak przynajmniej napisali w protokole naprawy
  • REKLAMA
  • #5 3177573
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    W matrycy jest jeszcze coś takiego co się nazywa CCFL - inaczej świetlówka. Jak będzie uszkodzona to też może być taki efekt.
  • REKLAMA
  • #6 3177578
    robert557
    Poziom 13  
    A więc jaką mam alternatywę ponieważ nie jest to za młody laptop a więc serwis nie wchodzi w grę czy taką usterkę mozna jakoś wyeliminować wymieniając jeden podzespół
  • #7 3182369
    ruff22
    Poziom 20  
    Próbuj próbuj ale tak jak pisałem nie koniecznie musi to być inverter czy kabel a nawet świetlówka która jak się wypala to obraz jest jakby czerwonawy .
    Jakbyś szukał części invertera , kabli czy świetlówki to mam to wszystko wystarczy podjechać .
  • #8 3182866
    robert557
    Poziom 13  
    Witam Fajnie tylko niech ktoś mi powie gdzie tego invertera szukać i jak w najprostrzy sposób zdiagnozować czy to napewno jego wina bo o schemat blokowy jest bardzo ciężko a i jeszcze jedno to pytanie do kolegi ruff22 jakie koszty takiego invertera jeśli to faktycznie wina tego modułu świetlówkę to raczej wykluczę bo w tych momentach migania świeci raczej dość jasno .Wszystkie sugestie bardzo mile widziane Dzięki i pozdrawiam Robert
  • #9 3183719
    pablo1pablo
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    najprosciej na allegro znalezc lub ktos z forum ci sprzeda jezeli jestes zainteresowany to mam takie inwerterydo matrycy 13 a i swietlowka by sie znalazla ale na poczatek rozkrec i popatrz czy czasem przewod cos nie łączy bo juz raz tak mialem

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy podświetlania matrycy w laptopie IBM 600E, które działa tylko przez kilka sekund podczas uruchamiania systemu, po czym gaśnie, mimo że obraz jest dalej wyświetlany (sprawdzono działanie na zewnętrznym monitorze). Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny: uszkodzony inwerter podświetlenia, kable zasilające lub świetlówka CCFL w matrycy. Część użytkowników sugeruje, że wymiana inwertera i kabli może rozwiązać problem, inni wskazują na usterkę płyty głównej jako przyczynę, gdzie wymiana inwertera nie pomaga. Zalecane jest rozkręcenie matrycy i sprawdzenie połączeń kablowych. Dostępność części takich jak inwertery i świetlówki jest możliwa, a diagnoza powinna zacząć się od wizualnej inspekcji i ewentualnej wymiany inwertera. Migotanie podświetlenia i jego zanik nie wskazuje jednoznacznie na uszkodzenie świetlówki, która przy wypaleniu powoduje czerwony odcień obrazu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA