logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektryczna regulacja siedzenia Opel Omega B 1994 - nie działa przełącznik

luiggi 01 Lis 2006 15:49 3984 42
Najlepsze odpowiedzi

Jak podłączyć zamienny przełącznik elektrycznej regulacji fotela w Oplu Omega B, skoro silnik działa po zwarciu przewodów, ale nie reaguje na przełącznik?

To nie wygląda na przekaźnik, tylko na źle rozpoznane albo źle podłączone styki przełącznika; silnik fotela działa przez zamianę biegunów zasilania, a w położeniu neutralnym przełącznik może nawet zwierać wyjścia do masy [#3176345][#3176427][#3179189] Skoro po ręcznym zmostkowaniu przewodów fotel jeździ w obie strony, silnik i instalacja są sprawne, a problem leży w samym przełączniku lub w jego połączeniach [#3177520][#3182705] Trzeba sprawdzić miernikiem, które styki łączą się w trzech pozycjach klawisza, bo identyczna obudowa nie gwarantuje identycznego działania wewnątrz [#3176373][#3182705] W wątku wskazano, że taki element może być zwykłym 2PDT albo układem dwóch 1PDT, a dwa dodatkowe wyprowadzenia mogą służyć do podświetlenia [#3179940][#3179189] Jeśli nie uda się odtworzyć przejść styków, najpewniejszym rozwiązaniem jest użycie właściwego oryginalnego przełącznika [#3176371]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 3176316
    luiggi
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    witam wszystkich a mam taki problem otóz mam omege b sedan 94rok i mam elektryczna reulacje siedzenia kierowcy która nie działała wiec rozebrałem przełącznik i okazało sie ze nic w nim niema brakowało styków i takich blaszek wiec kupiłem przełacznik od elektrycznych szyb jest identyczny tylko ze jest podswietlany podłaczyłem i lipa nadal nie chodzi ale gdy zwieram same kable ze soba wszystko gra podnosi sie i opuszcza próbowałem róznych kombinacji i nic co to moze byc moze jest gdzies jakis przekaznik albo cos takiego pomózcie
    z góry dzieki
  • REKLAMA
  • #2 3176322
    Schizma
    Poziom 20  
    Ocena: 225
    to, że przełącznik wygląda tak samo, nie znaczy, że tak samo działa...
  • #3 3176328
    luiggi
    Poziom 11  
    ale jest taki sam bo u kolegi patrzyłem i rozbieralismy oba i sa identyczne
    sa cztery przewody dwa to czerwony + brązowy - i jeszcze dwa od silnika wychodza i wszystkie ida do tego przełacznika co to moze byc
    silnik działa na 100% sprawdzałem
  • #4 3176345
    Schizma
    Poziom 20  
    jeżeli przełącznik jest odpowiedni, musi to działać, w końcu to tylko zamiana biegunów zasilania...na 90% nie ma żadnego przekaźnika. Na zasilaniu na pewno masz napięcie? Jeżeli przełącznik nawalił, mógł zrobić zwarcie..
  • #5 3176362
    luiggi
    Poziom 11  
    no własnie jest wszystko jest napiecie na zasilaniu jak stykam czerwony z kablem od kabla ktory wychodzi z silnika to drugi kabel od silnika musi byc zmasowany bo tylko wtedy działa i tak na odwrót wiec jak to podłaczyc
  • #6 3176371
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    zakup orginalny przełącznik i bedzie dzialać tak jak powinno. W czym ty masz problem?
  • #7 3176373
    Schizma
    Poziom 20  
    Widocznie źle łączysz przełącznik. Sprawdź miernikiem, lub wizualnie, jak łączy przełącznik
  • #8 3176385
    luiggi
    Poziom 11  
    Jacek79 napisał:
    zakup orginalny przełącznik i bedzie dzialać tak jak powinno. W czym ty masz problem?

poco orginalny jak ten co mam nie rózni sie niczym jest identyczny
  • REKLAMA
  • #9 3176392
    Schizma
    Poziom 20  
    tylko kwestia połączeń...
  • #10 3176415
    luiggi
    Poziom 11  
    a na jakiej zasadzie działa taki silnik bo on chodzi w dwie strony i wychodza z niego dwa kable jeden do prawych obrotów a drugi do lewych to chyba cos jak z el.szybami ???
  • #11 3176427
    Schizma
    Poziom 20  
    nie, jeden to +, a drugi to-. Zmianę obrotów uzyskuje się poprzez zamianę podanych biegunów na silnik
  • #12 3176438
    luiggi
    Poziom 11  
    dobra dzieki narazie spróbuje cos tam wymodzic
  • #13 3176794
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    Jeśli łączysz kable bez przełącznika to masz oba kierunki ruchu czy nie?
  • #14 3177520
    luiggi
    Poziom 11  
    mam obydwa prawo i lewo
  • REKLAMA
  • #15 3177711
    lgy1
    Poziom 21  
    Ocena: 133
    Czy to jest tak ciężko siąść z miernikiem rozrysować system połączeń tego łącznika a potem pogłówkować i połączyć to do kupy a jak nie to tu na forum na pewno znajdziesz schemat omegi i po problemie.
  • REKLAMA
  • #18 3179129
    luiggi
    Poziom 11  
    nie rozumiem co to napisałes
  • #19 3179189
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Nie chce mi się czytać, co napisali poprzednicy. Więc wrzuce ci opis.
    Wystarczy nawet dwybiegunowy wyłącznik hebelkowy powracający do neutrum. Wyłącznik z szyby powinien się nadawać. Tam jest wprawdzie więcej wyprowadzeń, bo dwa to podświetlenie. Poza tym wyłącznik do szyby może w stanie neutralnym zwierać oba wyjścia na silnik do masy by go wyhamować.
    Załączniki:
    • Elektryczna regulacja siedzenia Opel Omega B 1994 - nie działa przełącznik Wyłącznik.JPG (8.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 3179214
    luiggi
    Poziom 11  
    ale tam sa tylko 4 przewody i przełacznik tez ma 4 wejscia
  • #21 3179252
    Błażej
    Przypatrz się! Na moim rysunku wyłącznik też ma tylko cztery wyjścia. Bo dwa są ze sobą połączone "na krzyż". Możliwe, że w tym twoim wyłączniku do szyby wszystko jest już odpowiednio połączone wewnątrz. ewetualnie ten wyłącznik służy do wystesrowania jakims modułem.
    Wrzuć fotki tego wyłącznika, to ci napiszę co i jak.
  • #22 3179322
    luiggi
    Poziom 11  
    foto przełącznika
    Załączniki:
    • Zdjęcie017.jpg (26.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 3179330
    luiggi
    Poziom 11  
    tył przełacznika
    Załączniki:
    • Zdjęcie018.jpg (27.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 3179357
    Błażej
    Trochę mały ten wyłącznik i trochę mało załącza. Podejrzewam, że służy do wysterowania jakiegoś modułu.
    Daj wyraźniejsze zdjęcie styków od strony diody, bo coś niewyraźne...
    I już ktoś napisał, że to, że wygląda tak samo z zewnątrz, nie znaczy, że tak samo działa. Wnętrze może być inne, a obudowa wyłącznika uniwersalna.
  • #25 3179471
    luiggi
    Poziom 11  
    zdjecia robione teefonem lepszych nie da rady zrobic to napiszcie mi jak jest głowna zasada działania takiego silnika bo to jest taki sam jak w elektrycznych szybach moze macie jakis schemat
  • #26 3179940
    elek555
    Poziom 37  
    Wrzuciłem ci kolejność połączeń zwykłego 5-cio stykowego wyłącznika szyb ale widzę że masz jakiś 6-cio stykowy. Ma on prawdopodobnie zwykły niestabilny łącznik 2PDT / taki jak rysował Błażej, tylko z innym rozkładem styków/ lub 2 łączniki 1 PDT. Rusz zadek i pomierz jego przejścia we wszystkich 3 stanach i jak nic nie wymyślisz to je narysuj.
    Błazej- zerknij na fotkę z widocznymi LED-czy nie kojarzy Ci się z dwoma mikrowyłącznikami jak w myszkach?
  • #27 3180427
    Błażej
    Właśnie, to jakieś takie delikatne mi się wydaje...
    I jakby to miało być podłączone według tego, co zamieściłem wcześniej, to jakoś tych styków mało. No chyba, że środkowy jest podtrzymywany w pozycji neutralnej przez klawisz i w momencie naciśnięcia, z jednej strony naciskał na sprężynkę, a z drugiej ją puszczał by odginała się do górnego styku.
    I w ogóle wielkość tego przełącznika w porównaniu do grubości przewodów, też jakaś nietęga...
  • #28 3181088
    elek555
    Poziom 37  
    Jak dużo srebra to wyrobią przy pracy krótkotrwałej. Myślę że są to dwa przełączniki 1PDT tylko nasz AUTOR musi sobie znaleźć ich końce bo na spód wychodzą nie na wprost łączników a wróżyć nie umiem.
  • #29 3181999
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    ja pierdole ilez sie mozna bawić z tym fotelem???
    moze lepiej posłuchac wczesniejszej mojej rady???
    bo to już dobre pare dni liczac na zł to ok 1tys robocizna??
  • #30 3182665
    luiggi
    Poziom 11  
    narysowałem to jak najdokładniej umiałem moze ktos ma pomysł jak to podłączyc dodam ze przelącznik w stanie spoczynku z niczym nie styka
    Załączniki:
    • Elektryczna regulacja siedzenia Opel Omega B 1994 - nie działa przełącznik przełacznik.jpg.jpg (15.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył elektrycznej regulacji siedzenia kierowcy w Oplu Omega B z 1994 roku, gdzie oryginalny przełącznik nie działał z powodu uszkodzonych styków i brakujących blaszek. Użytkownik próbował zastąpić go przełącznikiem od elektrycznych szyb, który wizualnie był identyczny i miał cztery przewody (dwa zasilające: czerwony + i brązowy masa, oraz dwa do silnika), ale mimo podłączenia nie działał poprawnie. Silnik fotela działał prawidłowo przy bezpośrednim zwarciu przewodów, co wskazywało na problem z przełącznikiem lub jego połączeniem. Dyskusja skupiła się na zasadzie działania silnika dwukierunkowego, który zmienia kierunek obrotów przez zamianę biegunów zasilania, oraz na konieczności dokładnego pomiaru i rozrysowania połączeń przełącznika za pomocą miernika. Uczestnicy podkreślali, że przełącznik od szyb może mieć inną wewnętrzną konstrukcję, mimo podobnego wyglądu i liczby przewodów, co wymagało szczegółowego sprawdzenia stanów przejść styków w różnych pozycjach. Ostatecznie problem został rozwiązany przez fachowego elektryka, a użytkownik podkreślił, że wiedza i nauka są kluczowe przed udzielaniem porad. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące braku przekaźników w układzie oraz konieczności stosowania oryginalnych części lub dokładnego schematu połączeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA