logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uwalenie MFJ-269 przy pomocy za wysokiego napięcia zasilania

green33 01 Lis 2006 19:24 5864 12
  • #1 3177051
    green33
    Poziom 31  
    Ocena: 98
    Jak w temacie... info dla tych co to kiedyś zrobią:

Objaw:
    -nie działa pomiar częstotliwości generatorów wewnętrznych przy wejściu powyżej 100 Mhz
    -pomiar napięcia zasilania przy starcie przyżądu pokazuje głupoty - u mnie pokazało 27.9 V ....

Uszkodzenie:

- leci wzmacniacz generatora, tranzystor Q4, rezystor R13 ( od B do masy ) grzeje się jak cholera, na bazie pełne zasilanie - przebicie złacza B-C

naprawa:

- wstawiłem BFRa 93 i jest OK, ale ten wzmacniacz pracuje na dość dużym prądzie i trochę sie ten BFRek grzeje... ale działa poprawnie.

UWAŻAĆ z zasilaniem powyżej 18 V ...

Posiłkowałem sie schematem od wersji 259B - oznaczenia elementów takie same...

Pozdrawiam Marcin
  • #3 5655445
    zaczek
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Kupiłem w końcu diody Schotky, wymieniłem je oraz wymieniłem rezystory współpracujące z diodami i MFJ259B ożył. Naprawdę z tymi przyrządami trzeba uważać podczas eksploatacji. Wystarczy ładunek elektrostatyczny zgromadzony w antenie i po podłączeniu takiej anteny do przyrządu mamy kłopot. Pamiętajcie o rozładowaniu każdej anteny którą podłączamy do analizatora MFJ.Pozdrawiam i życze jak najmniej kłopotów z MFJ 259B czy MFJ269.
  • #4 6201993
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    Sory za kotleta.
    Mam ten sam temat teraz z taką awarią.

green33 napisał:

- leci wzmacniacz generatora, tranzystor Q4, rezystor R13 ( od B do masy ) grzeje się jak cholera, na bazie pełne zasilanie - przebicie złacza B-C

Ten rezystor 200 OHm jest raczej w emiterze. I ciekawe co to za tranzystor faktycznie bo na schemacie od 259 jest jakiś FET J310.
    W MFJ-269 marker na tym tranzystorze Q4 to 6T.
    W tym MFJ co go mam poleciał jeszcze tranzystor końcowy BFR160 oraz usmażył się jego emiterowy 82 OHM.

Napięcie 29V z zasilania pokazuje dlatego ze brak jest sygnału RF na wyjściu. To napięcie po detekcji służy w pewien sposób do wytworzenia napięcia referencyjnego dla przetwornika A/D.
    Bez napięcia RF na wyjściu napięcie referencyjne na A/D wynosi 0V - stad ten pomiar napięcia zasilania ok 29V.

• #5 6205602
    green33
    Poziom 31  
    A ja już widzę co sam usmażyłem kilka lat temu ... nie leci Q4 tylko Q20 ... źle spojrzałem wtedy na schemat ...

M.
  • #6 6211460
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    Ten driver z markerem 6T to rzeczywiście J310:

Płyta z opisami (starsze wersje nie miały opisów) :

• #7 7158748
    Stedar
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam
    Odnawiam temat bo dziś pojawił mi się ten sam problem , czyli na częstotliwościomierzu "000" swr na "31' napięcie na wyświetlaczu pokazuje 27.9V . Szukałem na PCB tranzystora Q20 ale go nie znalazłem. Gdzie on jest (na zdjęciu też go nie znalazłem)
  • #8 7159106
    green33
    Poziom 31  
    oj, nie pamiętam, nie mam już MFJota... ale masz schemat to znajdź jakiś punkt zaczepienia i znajdziesz tego Q...

marcin
  • #9 7159392
    Stedar
    Poziom 12  
    no właśnie nie mam schematu, a masz może jakiś link ze schematem ?

A może by tak regulamin pkt. 16 . [SP5ANJ]
    W google są podane wyniki wyszukiwania.
  • #10 7159607
    mfriedrich
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Q20 ma okrągłą obudowę z 4 nóżkami. Nie ma takich dużo na płycie. Łatwo znajdziesz.

Ja mam trochę inny problem. Mi wysiadł tranzystor od zasilania generatora i już go wymieniłem. Chciałem teraz skalibrować miernik zgodnie z instrukcją znalezioną w sieci i nie mogę niektórymi potencjometrami dociągnąć do wartości 255. Może coś poszło w samym mostku pomiarowym. Macie jakieś pomysły? Czy objawia się uwaleniew diód Shotky'ego?
  • #11 7160060
    Stedar
    Poziom 12  
    Na google to ja szukałem zanim tu zadałem pytanie , no i nic nie znalazłem. Wiem że jak bym szukał dzień ,tydzień, to na pewno bym znalazł ,ale myślałem że są tu osoby które poświęciły już ten czas i mogą innym pomóc znaleźć to szybciej .
    Ale do rzeczy, znalazłem tylko schemat do MFJ-259 i ten wycinek schematu mi pasuje. Jadąc po ścieżkach doszedłem że u mnie czyli MFJ-269 jest to tranzystor chyba Q15 i jest w takiej samej obudowie jak Q4.
    http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/infineon/1-bfr106.pdf
    Może to ktoś sprawdzić u siebie.
    Pozdrawiam
  • #12 7160418
    green33
    Poziom 31  
    Słuchaj, ja tez nie znalazłem do 269, i posiłkowałem się od 259.

Marcin
  • #13 7160542
    Stedar
    Poziom 12  
    No właśnie, a mnie admin wyzwał od leniwców.
    Szukałem na google tych diod ale też ich nie znalazłem, może chociaż tu uzyskam jakąś pomoc gdzie można to kupić.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy uszkodzenia analizatora MFJ-269 spowodowanego zbyt wysokim napięciem zasilania powyżej 18 V. Objawy awarii to brak pomiaru częstotliwości powyżej 100 MHz oraz błędny pomiar napięcia zasilania (np. 27,9 V). Uszkodzeniu ulega wzmacniacz generatora, w szczególności tranzystor Q4 (oznaczany także jako Q20 lub Q15 w różnych wersjach), rezystor R13 oraz tranzystor końcowy BFR160 wraz z rezystorem emiterowym 82 Ω. Przyczyną jest przebicie złącza baza-kolektor tranzystora Q4, co powoduje jego nadmierne grzanie. Naprawa polega na wymianie uszkodzonych elementów, m.in. na tranzystor BFR93, który jednak pracuje z dużym prądem i się nagrzewa. Wymieniono także diody Schottky (model HSMS2829) oraz współpracujące rezystory, co pozwoliło na przywrócenie działania urządzenia MFJ-259B i MFJ-269. Wskazano, że brak sygnału RF na wyjściu powoduje błędny odczyt napięcia zasilania, gdyż napięcie referencyjne dla przetwornika A/D wynosi wtedy 0 V. Schematy do naprawy korzystano głównie ze starszej wersji MFJ-259B, gdyż schemat MFJ-269 jest trudniej dostępny. Użytkownicy podkreślają konieczność ostrożności przy podłączaniu anten i rozładowaniu ładunków elektrostatycznych, aby uniknąć uszkodzeń. W dyskusji pojawiły się także pytania o lokalizację tranzystora Q20 na płytce oraz problemy z kalibracją miernika po naprawie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA