logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Excel – jak utworzyć rozwijane menu w komórce i filtrować dane w kolumnie?

Shel 01 Lis 2006 20:31 3069 4
REKLAMA
  • #1 3177326
    Shel
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    mam pytanie jak zrobiz rozwijane manu w jakiej kolwiek komórce na stronie w excelu, by byla caly czas widoczna i moznaby wedlug niej segregowac - pokazac reszte elemtow zawartych ponizej w tej samej kolumnie?
  • REKLAMA
  • #2 3177392
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    A Autofiltr (Menu Dane->Filtr->Autofiltr) nie wystarczy ?
  • REKLAMA
  • #3 3177463
    Shel
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    ok prawie pomoglo, ale jeszcze chcialbym by bylo to okienko filtru caly czas widoczne, poniewaz po wypisaniu calej strony zanika, a latwiej by bylo segregowac cos z poziomu np 1000ego wesu niz cofanie sie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3177500
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Witam, zaznaczam że dawno excela nie używałem, więc nie podam dokładnego przepisu, ale możesz zrobić tak:
    1. Excel umozliwia podzielenie arkusza na 4 "widoki". W tym celu przy pionowym pasku przewijania znajduje się uchwyt, przeciągnij go tak, aby był widoczny jeden wiersz komórek.
    2. Chyba w menu "widok" znajduje się polecenie "zablokuj podział" lub podobne, które zablokuje uchwyty.

Wiem że to nie jest idealne rozwiązanie i nie podałem go dokładnie, ale mam nadzieję że poradzisz sobie i okaże się pomocne.

paweliw Dzięki, to miałem na myśli.

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • Pomocny post
    #5 3177517
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    To podziel lub zablokuj sobie okno Excela (Menu Okno->Podziel/Zablokuj okienka) aby wiersz z autofiltrem był zawsze widoczny.

krzychoocpp :arrow:

Pisałem post nie widząc jeszcze Twojej odpowiedzi, myśle że stanowi on dobre uzupełnienie Twojej wypowiedzi.
REKLAMA