logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

wzmacniacz ws 301s Trawiata po zwarciu przesterowany dzwięk

jj82 01 Lis 2006 20:41 1697 5
REKLAMA
  • #1 3177366
    jj82
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam, może od razu zacznę od opisu problemu, otóż niedawno zwarłem płytkę wzmacniacza do stelaża mocującego przez nie zamontowanie plastikowej podkladki dystansowej. Po małym rekonansie po elektrodzie stwierdziłem że prawdopodobnie spaleniu uległy tranzystory końcowe, po wymianie ich na odpowiedniki wzięte z elektrody czyli:
    BDP 283 na BD 243C
    BDP284 na BD244C
    BD135 na BD139
    BD137 na BD139
    BD138 na BD140
    dzwięk sie nie zmienił, sciągnąłem serwisówkę pomierzyłem napięcia są zgodne ze schematem...
    no właśnie w tym miejscu kończy się moja pomysłowość, zaznaczę że dzwięk jest zniekształcony w obu kanałach tak samo, stały się mocno słyszalne szumy jakie powoduje potencjometr głośności przy pogłaśnianiu, a przy mocnym podkręceniu głośności dzwięk staję się mocno zniekształcony(chwilowy brak basu, zawyżone wysokie tony, ogólne zniekształcenia) a transformator zaczyna mocno buczeć..
    ps zaznaczę że kondensatory na płytce końcówki mocy 2x4700uF wymieniłem wcześniej i napięcia na ich końcowkach są prawidłowe..
    Po sprawdzeniu dzwięku na wyjściu z przedwzmacniacza stwierdziłem że na moje ucho jest on za cichy i właściwie nie da sie jednoznacznie stwierdzić czy jest on zniekształcony(lecz nie mogę dać jednoznacznej oceny gdyż nie ma porównania), podejrzewam że przepięcie doszło do niego lecz nie wiem gdzie szukać gdyż optycznie wszystko wygląda na sprawne... liczę na pomoc z góry dziękuję za zainteresowanie
  • REKLAMA
  • #2 3178296
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 840
    Zastosowałeś tranzystory na "chybił--trafił", czy parowane?
  • REKLAMA
  • #3 3179295
    jj82
    Poziom 13  
    to znaczy nie znam pojecia parowanie tranzystorow, dobieralem je przypadkowo porownujac z oryginalami pod wzgledem wspozamiennosci

ps przejrzalem forum:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic488792.html

to parowanie to chyba pic na wode dla audiofilow
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3180035
    Peposh
    Poziom 14  
    ja miałem podobny problem ale mnie wywaliłojedną ścieżkę na płytce końcówki mocy bodaj tę od zasilania...ale samych tranzystorków nie tknęło więc może błąd leży gdzie indziej...nie mówie że w spalonej ścieżce ale może posprawdzaj wszystkie kondensatory i rezystory
  • REKLAMA
  • #5 3180703
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3185759
    jj82
    Poziom 13  
    Przyczyna jak zwykle okazała sie prozaiczna otóż po dogłębnym obejrzeniu płytki przedwzmacniacza okazało się że jedna ze scieżek się przepaliła..kawałek drucika na obejście i sprzęcik hula jak przed 25 laty:)

Pytanie teraz co specjalistów: która końcówka mocy będzie lepsza
    ta na bd 911/912 czy tez na bd 243c/244c??
REKLAMA