logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TP270 + WinCC Flexible. Jak się zabrać za programowanie panelu?

Chmielu 02 Lis 2006 12:17 3663 7
  • #1 3179055
    Chmielu
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Witam, przyszło mi zaprogramować panel TP270 w WinCC Flexible a nie wiem do końca jak się za to zabrać. Oprogramowanie mam ale wygląda jakoś skomplikowanie. Może ma ktoś jakieś materiały którymi chciałby się podzielić na temat tworzenia projektu w WinCC Flexible? Chodzi o tworzenie przycisków, alarmow, komunikatów itd.
  • #2 3182742
    ADACHO
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam. Co prawda nie posiadam materiałów na ten temat , ale chętnie pomogę w miarę swoich możliwości. Jakiś czas temu zaczęłem zabawę tym programem z panelem 170 i własnymi siłami troszkę się nauczyłem. Opisz a najlepiej naszkicuj jakie chcesz ekrany , jakie przyciski , co maja robić itd. ( może być część projektu). Postaram sie odesłać gotowy plik w Win CC flexible. Analizując go napewno dużo sie rozjaśni ;). Zawsze mozna uruchomic symulator i sobie popatrzeć ( to panel dotykowy z tego co pamiętam). Pozdrawiam.
  • #3 3182848
    arwit
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    Witam!
    Jeśli jesteś legalnym posiadaczem WinCC Flexible to zgłoś się do któregoś z regionalnych biur Siemens’a. Jakiś czas temu dysponowali materiałem „WinCC Flexible pierwsze kroki” oczywiście w języku polskim (ok. 80 stron). Można było otrzymać go za darmo.
  • #4 3185536
    UFO_79
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Jeżeli znasz ProTool, to już masz ułatwioną sprawę. WinCC flexible ma oczywiście zmieniony interface oraz dodanych kupę opcji, ale bazuje na ProTool-u.

Co do materiałów dużo wyjaśnień jest w samej pomocy (oczywiście jeśli znasz angielski).

Ja również służę pomocą jak kolega ADACHO - jakieś pół roku temu tworzyłem projekt: 2 sterowniki S7 314 i 1 panel TP270 (6'').
  • #5 3186992
    Chmielu
    Poziom 13  
    Dzięki. Niestety ProToola też nie znam bo dopiero zaczynam oprogramowanie Siemensa. Właściwie jeszcze nie mam dokładnie założeń co do projektu który mam robić i nie wiem do końca jak będzie wyglądał ale wolę się za wczasu przygotować. Pomoc z waszej strony przez utworzenie przykładowego projektu i późniejsze przeanaliwowanie myślę jest bardzo dobrym pomysłem.
    Prawdopodobnie sterowane urządzenie będzie się składać z rozwijarki, układu podającego rozwiniętą blachę, nożycy oraz podajnika pociętych arkuszy. W projekcie chciałbym mieć przyciski na dole ekranu do przechodzenia do innych ekranów, przełącznik pracy manualnej/auto oraz przycisk do ekranu alarmów żeby móc zobaczyć co ostatnio wywołało alarm. Ekrany mają być trzy: pierwszy "Rozwijarka" drugi "Podajnik blachy" trzeci "Nożyca" i czwarty "Podajnik arkuszy" W każdym z tych ekranów chciałbym mieć przyciski (naprzód/w tył) które będą powodowały ruch tych urządzeń na czas ich wciśnięcia oraz okienka do zadawania prędkości i długości arkusza (tylko podajniki) oraz aktualne prędkości. W ekranie alarmów niech będzie tylko alarm o tym które urządzenie nawaliło.
    Jak na razie to tyle, myślę że jak przeanalizuję taki projekt to z napisaniem innych rzeczy nie powinienem mieć problemu. Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie i pomoc.
  • #6 3192657
    ADACHO
    Poziom 15  
    Witam. Jutro prześlę przykladowy pliczek stworzony WinCC flexible 2005 Advanced, program mam w pracy. Nie wiem jakiego sterownika bedziesz uzywał, przyjełem sobie S7-200 i, bo najczęściej mam z nim do czynienia i którego typu Tp270 bo są 2 (przyjęłem 6''). Tagi bedą zupełnie przypadkowe, bo musisz oczywiście miec wcześniej napisany program dla sterownika W zasadzie to powinieneś zacząc od programu sterownika a panel zrobic w drugiej kolejności. Pozdro.
  • Pomocny post
    #7 3195113
    ADACHO
    Poziom 15  
    Witam. Zgodnie z obietnicą pliczek. Przyciski ruchu maja możliwość załączenia ruchu w przód i tył jednocześnie.. taka sytuacja powinna być zabezpieczona w programie sterownika, dla przykładu w jednym z ekranów jeden z przycisków znika gdy drugi jest załączony. We wszystkich ekranach jest ustawiona ta opcja tylko trzeba ja uaktywnić. Alarm zacznie świecić gdy jeden z bitów określonych w tagu alarm jest wystawiony, pojawi sie na liście napis który musisz sobie zmienić na liście alarmów. ( Określiłem częściowo bity odpowiedzialne za napisy alarm1,2...).Wersja bardzo uproszczona ale twój opis tez ;).Pozdrawiam Adam.
    Załączniki:
    • elektroda.zip (1.7 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 3254405
    Chmielu
    Poziom 13  
    Dzięki za pomoc, zamykam temat

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy programowania panelu TP270 w środowisku WinCC Flexible, ze szczególnym uwzględnieniem tworzenia przycisków, alarmów i komunikatów. Użytkownik rozpoczyna pracę z oprogramowaniem Siemens i poszukuje materiałów oraz wskazówek, jak efektywnie przygotować projekt. Zalecane jest korzystanie z symulatora WinCC Flexible oraz analiza przykładowych projektów, które mogą pomóc w zrozumieniu funkcjonalności. Wskazano, że znajomość ProTool ułatwia naukę, gdyż WinCC Flexible bazuje na tym środowisku, choć posiada rozszerzony interfejs i dodatkowe opcje. Polecono kontakt z regionalnymi biurami Siemens w celu uzyskania materiałów szkoleniowych, takich jak „WinCC Flexible pierwsze kroki” w języku polskim. Przykładowy projekt zawierał ekrany odpowiadające poszczególnym urządzeniom (rozwijarka, podajnik blachy, nożyca, podajnik arkuszy) z przyciskami do sterowania ruchem (naprzód/tył) oraz przełącznikiem trybu pracy manualnej/auto i ekranem alarmów. Zwrócono uwagę na konieczność zabezpieczeń w programie sterownika, aby uniknąć jednoczesnego uruchomienia sprzecznych funkcji. Projekt panelu powinien być tworzony po napisaniu programu sterownika, przykładowo dla S7-200 lub S7-314. Wersja przykładowa projektu była uproszczona, ale zawierała podstawowe elementy sterowania i alarmów, które można dostosować do własnych potrzeb.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA