logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja komunikacji WinCC flexible z S7-224 - brak działania Runtime'a

sterowniczy 13 Gru 2007 22:14 3343 10
  • #1 4584863
    sterowniczy
    Poziom 12  
    Ocena: 29
    Witam

Mam sterownik S7-224 podłączony do PC i stworzyłem sobie projekt w WinCC flexible (panel PT177B - wybrałem przypadkowo) .W projekcie mam komunikację ustawioną na:
    HMI
    - type: simatic
    - baud rate: 19200
    - address: 0
    - acces point: 2
    - only master: V
    NETWORK
    - profile: PPI
    - HSA: 2
    - nr of masters:1
    PLC
    - address:2
    - cyclic operation: V

Niestety po uruchomieniu Runtime'a wartości nie są wyświetlane i nic nie działa - brak komunikacji.
    Jak to skonfigurować?

Czy w ogóle da się wykorzystać PC jako panel współpracujący z S7-200?

Pozdrawiam i dzięki za wszelką pomoc.

PS Dodam, że runtime z symulatorem działa prawidłowo
  • #2 4585713
    karcie
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Osobiście z takim problemem się nie spotkałem ale słyszałem, że dla S7-200 nie jest tak pięknie jak przy S7-300/S7-400. Tu chyba potrzebny jest serwer OPC czyli Simatic NET, lecz nie jestem pewien. Proponuję skontaktować się ze wsparciem technicznym SIEMENSA: krzysztof.okonski(_at_)siemens.com lub z inną osobą z http://www.automatyka.siemens.pl/solutionsandproducts/2176.htm
  • #3 4591090
    sterowniczy
    Poziom 12  
    A może za pomocą Protoola jest taka możliwość?
  • #4 4596236
    KAPAS
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Jaką masz wersję panelu ?
    W WinCC jest błąd i nie obsługuje wersji 1.2.xx

A panel to zapewne TP177 a nie PT :)
  • #5 4598010
    sterowniczy
    Poziom 12  
    Nie zrozumieliśmy się.
    Ja nie mam żadnego panelu. Ja po prostu tworzę projekt do przypadkowo wybranego i uruchamiam runtime'a na PC. Nie widzę w WinCC możliwości stworzenia projektu dedykowanego dla PC.

Moim celem jest stworzenie wizualizacji na PC do sterownika S7-224 i akurat dysponuję WinCC flexible.

Widziałem taką możliwość dla S7-300 z wizualizacją na PC stworzoną przez ProToola.

Może dla S&-200 nie ma takiej możliwości?

Dodano po 3 [godziny] 25 [minuty]:

Znalazłem odpowiedź dla połączenia Protool - S7-200
    Może komuś się przyda.
    http://support.automation.siemens.com/WW/llis...net=standard&viewreg=WW&load=content#A1320002
  • #7 4998681
    Wawrzo.
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 24
    WINCC FLEXUBLE 2007 w wersji professional posiada możliwość stworzenia wizualizacji bezpośrednio na PC. (sam takowe stworzyłem!!!)
    W jednej z nich komunikuje się bezpośrednio z czterema sterownikami s7-200(226).
    Wawrzo.
  • #8 5007111
    elkard
    Poziom 36  
    Ocena: 253
    Witam serdecznie.

A czy ja mógłbym też skorzystać z pomocy kolegów w tym temacie.
    Próbuje zrobić wizualizację dla S7-200 (214), a jako panel operatorski ma być PC.
    No niestety na razie bez powodzenia, (wygląda jakby panel PC nie widział sterownika PLC).
    Do zaprogramowania panela PC używam ProTool/Pro V5.2+SP2 CS RT .
    I tu mam zasadnicze pytanie, Czy ważne jest jaka jest to wersja programu,
    bo mój jest raczej DEMO, i może to jest ten problem.
    Jeżeli ktoś mógłby pomóc, byłbym wdzięczny.

Dziękuje.
  • #9 5112397
    sterowniczy
    Poziom 12  
    Jeżeli (zgodnie z tym co napisałem poprzednio), przypisanie interface'u PC/PPI dla punktu dostępowego S7OnLine nie pomaga, to nie wiem co należy :(
  • #10 5112891
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 600
    Wydaje mi się, że Runtime działa tylko i wyłącznie z panelem PC, a innych paneli nie można symulować. Czyli przy tworzeniu projektu nie wybierasz dowolnego panela tylko panel PC.

Pozdrawiam.

Dodano po 4 [minuty]:

Tak jest w przypadku Protoola, nie wiem jak jest w WinCC.
  • #11 5113163
    elkard
    Poziom 36  
    Ocena: 253
    Mi właśnie chodzi o panel PC. I używam Protoola.
    No, ale niestety takie rozwiązanie mi się nie udało.
    Byłbym zainteresowany pomocą kolegów.
    Ale najlepiej spróbuję to uruchomić jeszcze raz, ewentualnie zrobię zrzuty ekranowe, jak to wszystko u mnie wygląda.
    I poproszę kolegów o pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy konfiguracji komunikacji WinCC flexible z sterownikiem Siemens S7-224, gdzie uruchomienie Runtime na PC nie wyświetla wartości i brak jest komunikacji. Użytkownik tworzy projekt wizualizacji na PC, wybierając przypadkowo panel PT177B, jednak Runtime nie działa z rzeczywistym sterownikiem, choć symulator działa poprawnie. Dyskusja wskazuje, że WinCC flexible nie posiada dedykowanego trybu dla panelu PC w przypadku S7-200, a komunikacja z tym sterownikiem jest trudniejsza niż z S7-300/400. Sugerowano użycie serwera OPC (Simatic NET) lub oprogramowania ProTool, które ma lepsze wsparcie dla wizualizacji na PC z S7-200 przez interfejs PPI. Wersje oprogramowania i paneli mają znaczenie, np. błąd w WinCC dla wersji panelu 1.2.xx. Użytkownicy potwierdzają, że ProTool/ProRT z odpowiednią konfiguracją PPI i kablem PC/PPI działa poprawnie z S7-200. WinCC flexible 2007 Professional umożliwia tworzenie wizualizacji na PC i komunikację z kilkoma sterownikami S7-200 (226). W przypadku ProTool ważna jest wersja programu (np. demo może ograniczać funkcjonalność). Ogólnie, do wizualizacji S7-200 na PC rekomendowane jest ProTool z konfiguracją PPI, natomiast WinCC flexible wymaga odpowiedniej wersji i ustawień, a komunikacja bez dedykowanego panelu PC jest problematyczna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA