Przypuszczam że to coś związanego z mechanizmem.. gdy dostałem radio siedziała w nim płyta CD.. zakleszczona w mechanizmie.. po wyjęciu.. radio już reaguje na przycisk wysuwania CD.. mechanizm pracuje, ale po chwili kręcenia CD pojawia się komunikat Error - A0. Miał już ktoś z tym do czynienia ? Gdzie szukać, bo po wstępnych oględzinach elektroniki wygląda na to że nic nie jest popalone. A chwilowo nie mam jeszcze schematu do tego radyjka
godz. 15:52 - 2.10.2006
A więc jedną z pierwszych rzeczy do jakich doszedłem to brak napięcia 8V która zasila CD.. mierzone na diodzie zenera D991 (oznaczenia na niej -9B), zaraz po włączeniu pojawia się 8.2 V potem napięcie spada do 0V. Sprobowałem wymienić ja na 9,1 V (bo chwilowo nie miałem innej) jednak to nie pomogło.. efekt ten sam Error A0, co ciekawe po całkowitym wyjęciu zenerki którą podejrzewałem o uszkodzenie.. CD pracuje poprawnie.. Jednak napięcie w miejscu pomiaru jest za wysokie , około 12 V (z oczywistych powodów - brak zenerki)..
Jakieś sugestie... ?
godz. 15:52 - 2.10.2006
A więc jedną z pierwszych rzeczy do jakich doszedłem to brak napięcia 8V która zasila CD.. mierzone na diodzie zenera D991 (oznaczenia na niej -9B), zaraz po włączeniu pojawia się 8.2 V potem napięcie spada do 0V. Sprobowałem wymienić ja na 9,1 V (bo chwilowo nie miałem innej) jednak to nie pomogło.. efekt ten sam Error A0, co ciekawe po całkowitym wyjęciu zenerki którą podejrzewałem o uszkodzenie.. CD pracuje poprawnie.. Jednak napięcie w miejscu pomiaru jest za wysokie , około 12 V (z oczywistych powodów - brak zenerki)..
Jakieś sugestie... ?