logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ogrzewacz wody Z-2/80E MZUE ZELMECH-DOMGOS nie grzeje, co sprawdzić?

66den 02 Lis 2006 20:46 4016 14
REKLAMA
  • #1 3181049
    66den
    Poziom 12  
    Ogrzewacz wody Typ Z-2/80E wyprodukowany w MZUE ZELMECH-DOMGOS. Wczoraj leciała woda prawie wrząca i trzeba było dolewać dużo zimnej wody aby móc się w niej wykąpać. Dzisiaj mam wodę zimna a podgrzewacz się nie załączył. Co może być powodem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3181143
    Nstan
    Poziom 31  
    Ocena: 157
    Sprawdź wyłącznik termiczny, który z reguły jest zainstalowany pod spodem zbiornika. Jest okrągły z dwoma końcówkami konektorowymi lub czarna kostka z 4 końcówkami. Jeśli zadziałał to należy go wcisnąć gdyż sam nie zwiera ponownie styku. Proponuję jednak obserwować podgrzewacz gdyż wyłącznik termiczny jest takim zaworem bezpieczeństwa gdy temperatura wody wzrośnie powyżej tzw. bezpiecznej. To termostat nie zadziałał gdy woda nagrzała się do ustawionej temperatury.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3182358
    zibi150
    Poziom 13  
    Ocena: 33
    Załączyć ogranicznik (taki guziczek na środku kostki troche mniejszej od pudełka zapałek) , przyczyna zadziałania najpewniej jest uszkodzony termostat (powinien wyłączyć przy temp. ok. 80st.C przy nastawieniu termostatu na max. Należy go sprawdzić i ewentualnie wymienić bo inaczej sytuacja bedzie sie powtarzać.
  • REKLAMA
  • #5 3183247
    66den
    Poziom 12  
    Wcisnąłem wyłącznik termiczny i podgrzewacz działa. Od dłuższego czasu temperatura wody wzrastała i musiałem obniżać zakres na termostacie. Pamiętam ze kiedyś ustawione było na 50 stopni a teraz mam na 30
  • Pomocny post
    #6 3183756
    Nstan
    Poziom 31  
    Odkręć kryzę z grzałką i wyczyść zbiornik a szczególnie rurkę do której wchodzi kapilara termostatu.
  • #7 3187217
    66den
    Poziom 12  
    Nstan napisał:
    Odkręć kryzę z grzałką i wyczyść zbiornik a szczególnie rurkę do której wchodzi kapilara termostatu.

Jak spuścić wodę ze zbiornika, aby nie zalało łazienki?
  • Pomocny post
    #8 3187290
    Nstan
    Poziom 31  
    Musisz zakręcić zawór główny a następnie odkręć kurek zimnej wody i najlepiej na drugiej baterii (np w kuchni) kurek z ciepłą wodą, aby dochodziło powietrze do zbiornika. Jeśli otworzysz tylko kurek z zimną wodą to wówczas powietrze nie byłoby dopływu powietrza do zbiornika i woda nie zejdzie.
  • REKLAMA
  • #9 3187580
    66den
    Poziom 12  
    Ale ja mam tylko wodę braną z tego podgrzewacza do łazienki. W kuchni i pralni woda pobierana jest z junkersa gdyż jest w drugiej części domu.
  • Pomocny post
    #10 3191062
    Nstan
    Poziom 31  
    66den napisał:
    Ale ja mam tylko wodę braną z tego podgrzewacza do łazienki. W kuchni i pralni woda pobierana jest z junkersa gdyż jest w drugiej części domu.

Ale w łazience są zazwyczaj 2 baterie wannowa i umywalkowa. Jeśli masz tylko jedną to odkręć oba kurki. Woda będzie leciała wolniej z przerwami(najpierw woda a później będzie zasysane powietrze i na przemian). Gdyby woda nadal nie spływała ze zbiornika musisz delikatnie odkręcić na śrubunku lub zaworze do tego momentu, aż będzie pobierane powietrze.
  • #11 3206284
    66den
    Poziom 12  
    Było pełno osadu, kamienia i mam skorodowaną rurkę do której wchodzi czujnik temperatury. Dodatkowo po usunięciu kamienia i rdzy wypadła w rurce dziura.
  • #12 3206580
    ANDYW6
    Poziom 24  
    Ocena: 303
    No to teraz odkręć całą flanszkę z grzałką i musisz ją kupić nową.
  • #14 3211283
    66den
    Poziom 12  
    Czy to musi być rurka z jakiegoś specjalnego materiału?
  • Pomocny post
    #15 3211778
    Nstan
    Poziom 31  
    66den napisał:
    Czy to musi być rurka z jakiegoś specjalnego materiału?

W spawaj dowolną rurkę tylko o średnicy wewnętrznej takiej aby można było bez problemu włożyć kapilarę i dł około 40cm

Podsumowanie tematu

✨ Ogrzewacz wody Typ Z-2/80E produkcji MZUE ZELMECH-DOMGOS przestał grzać, mimo że wcześniej woda była bardzo gorąca. Przyczyną może być zadziałanie wyłącznika termicznego, który znajduje się pod zbiornikiem i wymaga ręcznego wciśnięcia, aby przywrócić działanie urządzenia. Częstą przyczyną problemów jest uszkodzony termostat, który powinien wyłączać grzałkę przy temperaturze około 80°C. Zaleca się sprawdzenie i ewentualną wymianę termostatu. Warto również odkręcić kryzę z grzałką i oczyścić zbiornik oraz rurkę kapilary termostatu z osadów i kamienia, które mogą powodować korozję i uszkodzenia, takie jak dziury w rurce. Spuszczanie wody ze zbiornika wymaga zakręcenia zaworu głównego i odkręcenia kurek zimnej i ciepłej wody, aby umożliwić dopływ powietrza i uniknąć zalania łazienki. W przypadku skorodowanej rurki czujnika temperatury konieczna jest wymiana całej flanszy z grzałką. Rurka do kapilary termostatu powinna mieć odpowiednią średnicę wewnętrzną i długość około 40 cm, materiał nie musi być specjalny, można spawać dowolny odpowiedni element.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA