logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ECS K7S5A z Athlon XP 2000+ - brak uruchomienia po błędzie pliku

Cubix16 10 Lip 2007 11:07 1988 27
REKLAMA
  • #1 4067525
    Cubix16
    Poziom 11  
    Witam!
    Niedawno kupiłem płytę główną ecs K7S5A z procesorem AMD Athlon XP 2000+.
    Zamontowałem płytę do obudowy podłączyłem 256mb ram sdram kartę graficzną dysk twardy napęd cd-rom i napęd dyskietek. Włączyłem kompa....
    wszedł spokojnie potem doszedł do ekranu startowego i napisał że brak mu pliku jakiegoś i się wyłączył. Od tamtego czasu już sie ani razu nie podniósł się. Niewiem co się stało.
  • REKLAMA
  • #2 4067559
    kmicic25
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam

napisz kolego co to za system to pomoge

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4067576
    Cubix16
    Poziom 11  
    Windows XP Professional
  • #4 4067599
    kmicic25
    Poziom 13  
    Zakładam, ze wymieniles płyte główna w komputerze z zainstalowanym windowsem.

Bez bootowalnej płyty Xp sie nie obejdzie.

trzeba odpalic kom z niej a póżniej wykryc obecna wersje windowsa i ja naprawic.

pozwodzenia
  • #5 4067614
    isiek78
    Spec od drukarek
    Ocena: 98
    Ale czasami to nie pomaga, w zależności jaka była wcześniej płyta główna. Najprostszym rozwiązaniem będzie instalacja systemu na nowo czyli formatowanie dysku i instalacje systemu.
  • #6 4067624
    kmicic25
    Poziom 13  
    To mozna spróbować jeszcze znaleźć ten system i zrobic na nim install.
  • #7 4067632
    Cubix16
    Poziom 11  
    To wiem...........nie mogę tego zrobić, bo jak próbuję włączyć kompa to na monitorze mam cały czas czarny ekran , a napęd cd ciągle mruga kontrolką.
    Podejrzewałem że karta graficzna poszła ale nic z tego, karta graficzna działa.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 4067740
    isiek78
    Spec od drukarek
    A ustawiłeś bootwanie płyty?
  • #9 4067750
    Cubix16
    Poziom 11  
    nie mogę ustawić nic bo nie da się wejść do biosa .
    Naciskam guzik power i nic nie ma nic na monitorze tylko napęd cd coś tam robi ale nie odczytuje płyt .
  • #10 4067769
    kmicic25
    Poziom 13  
    Witam

Czyli standardowa procedura

Na plycie zostaw tylko pamiec, grafike
    Poodłaczaj wszystkie dyski twarde, cd, fdd itp

Podłacz monitor i zobacz co sie dzieje
  • #11 4067783
    Cubix16
    Poziom 11  
    zrobiłem tak......tak jak wcześniej czarny ekran i nic się nie dzieje.
  • #12 4067794
    isiek78
    Spec od drukarek
    Zrób reset biosu, potem klawiszem DEL wejdziesz w ustawienia biosu.
  • #13 4067818
    Coolbit
    Poziom 18  
    Ocena: 90
    Jak się może nie dać wejść do BIOSu?!?!?!
    Człowieku zajmij sie lepiej składaniem długopisów a nie PCtów.
  • Pomocny post
    #14 4068104
    kmicic25
    Poziom 13  
    Witam

To musisz mieć części na podmianke
    Inaczej nie ustalisz co walneło

Pozwodzenia
  • Pomocny post
    #15 4068152
    isiek78
    Spec od drukarek
    Albo sprzęt do diagnozy, ale taniej ci wyjdzie części na podmianę. Jak nie dasz rady to zgłoś się do serwisu.
    Mam jeszcze pytanie czy głośniczek systemowy wydobywa jakieś dźwięki?
  • Pomocny post
    #16 4068184
    msthhk
    Poziom 29  
    Ocena: 46
    Coolbit napisał:
    Jak się może nie dać wejść do BIOSu?!?!?!
    Człowieku zajmij sie lepiej składaniem długopisów a nie PCtów.

Jak można wejść do biosu, gdy widać tylko czarny ekran, kręcą się wiatraki a komputer nie bootuje? Może Ty się zajmij długopisami, czy szydełkowaniem.

Kroki po kolei:
    1) Wyłączyć zasilacz i/lub wyjąć wtyczkę.
    2) Przestawić zworkę Clear CMOS na pozycję czyszczenia. Jest w instrukcji, dawno zajmowałem się tą płytą i nie pamiętam, czy 1-2, czy 2-3 trzeba zewrzeć. Można też wyjąć baterię na jakiś czas. Przestawić zwokrę na pozycję normalnej pracy.
    3) Płytę najlepiej wyjąć z obudowy i położyć na pudełku od niej, czy na czymkolwiek sztywnym, co nie przewodzi prądu. W pudełku z płytą główną jest taka gąbka, nadaje się.
    4) Zamontować procesor i radiator (poczytaj, jak zrobić to dokładnie!).
    5) Włożyć kartę graficzną.
    6) Włożyć ram.
    7) Podłączyć zasilacz (wtyczka atx).
    8) Podłączyć monitor.
    9) Upewnić się, że nigdzie nie ma zwarć, czy wszystko dobrze siedzi na swoich miejscach. Podłączyć zasilacz do prądu.
    10) Zewrzeć dwa piny od zasilania na płycie (na chwilę!). Oznaczenie to zwykle PWR_SW, lub podobne. Można oczywiście podłączyć guzik na kabelku z obudowy.
    Komputer powinien się uruchomić. Jeżeli nie, to na tym forum jest setki podobnych tematów, lektury na kilka dni. K7S5A jest kapryśna, moja po prostu pewnej słonecznej niedzieli nie dała się uruchomić. Niewielka strata.
  • #17 4068382
    Cubix16
    Poziom 11  
    zarobiłem jak pisałeś ale nic to nie dało. nadal jest jak wcześniej. W manualu napisali że można wsadzić do tej płyty procesory athlon do 1.4ghz a przecież athlon xp 2000+ ma taktowanie 1.6ghz. to może dlatego nie chce ruszyć. Ty też miałeś tą płytę główną , więc jak zrobiłeś żeby ci zadziałało?
  • #18 4068396
    isiek78
    Spec od drukarek
    Zegar procka nie ma tu znaczenie, płyta powinna wstać z tym prockiem. Odpowiedz na pytanie czy są jakieś piski z głośniczka systemowego, ile i czy długie czy krótkie.
  • #19 4068399
    msthhk
    Poziom 29  
    Nie zauważyłem tego procesora... Nominalnie w biosie da się ustawić taktowanie max. 133MHz, wypadałoby, że Twoj athlon ma mnożnik 12,5 (133x12,5 = 1,67GHz). Sprawdź, czy zworka od ustawiania prędkości ze 100MHz (stare durony i athlony) na 133MHz jest na pozycji 133MHz. Znajdziesz ją w manualu. EDIT: Albo nie znajdziesz, zajrzałem do manuala i ta płyta konfiguruje procesory automatycznie. Pamięć płata mi figle.
  • REKLAMA
  • #21 4068442
    isiek78
    Spec od drukarek
    Moim zdaniem będzie płyta uwalona na 90%. Lecz, żeby się upewnić trzeba sprawdzić inne elementy.
  • #22 4068454
    Cubix16
    Poziom 11  
    co mam sprawdzić? wiem że grafa sprawna na 100% dyski twarde cd fdd itp. sprawne niewiem co do ram procka i płyty głównej
  • #23 4068455
    Murdoc84
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Sciangij najnowszego BIOSa ze strony producenta i zauktualizuj go, na stronie powinno byc napisane jak sie ta aktualizacje robi krok po kroku. Powinno pomoc, ja czasami mialem podobne problemy z nowymi(fabrycznie) plytami i na 80% przypadkow pomagalo ... 20% reklamacyjnie wracalo do producenta nie bylo niewyjasnionych sytuacji :)
  • #24 4068468
    msthhk
    Poziom 29  
    Tak jak napisałem wyżej, tej zworki nie ma - mój błąd. Za dużo tego się przewinęło, żeby spamiętać - ta płyta mi utkwiła w pamięci, bo:
    - Kasowała bios średnio co tydzien, czasami codziennie (bateria nowa itd)
    - Komputer potrafił sie zrestartować bez przyczyny, ot tak, dla jaj.

Możliwe, że masz uszkodzoną płytę, albo procesor - uszkodziłeś sam, lub kupiłeś uszkodzony. Co bym jeszcze spróbował - przeprogramowanie biosu. Do tego potrzebujesz programator, jeżeli dysponujesz nim, to to jest ostatnia nadzieja (chociaż sukcesu nie gwarantuje). Sprawdź procesor na innej płycie, obejrzyj go w ogóle, czy nie ma ukruszeń - często się kruszą w niedoświadczonych rękach. Oczywiście, jeżeli ktoś Ci każe zapłacić za ten bios więcej niz 20zł, to w ogóle nie ma sensu, bo szanse powodzenia niewielkie.

Dodano po 1 [minuty]:

Murdoc84 napisał:
    Sciangij najnowszego BIOSa ze strony producenta i zauktualizuj go, na stronie powinno byc napisane jak sie ta aktualizacje robi krok po kroku. Powinno pomoc, ja czasami mialem podobne problemy z nowymi(fabrycznie) plytami i na 80% przypadkow pomagalo ... 20% reklamacyjnie wracalo do producenta nie bylo niewyjasnionych sytuacji :)

No człowieku, jak Ty chcesz zmienić biosa programem producenta? Na czym go uruchomisz? Myślenie nie boli, ludzie... Jeżeli nie masz o czymś pojęcia, to milcz.
  • #25 4068478
    Cubix16
    Poziom 11  
    procek cały . żadnych ukruszeń nadpaleń itd. w bios się nie będę bawił. oddam płytę na gwarancje.

Dodano po 5 [minuty]:

może bateryjkę od biosa wymienić na nową.
  • #26 4068618
    msthhk
    Poziom 29  
    Bateryjka jest od podtrzymywania biosu, on się będzie resetował w przypadku słabej, ale płyta się odpali. Sprawdź procesor i ram, wyklucz te dwa komponenty.
  • #27 4068695
    Cubix16
    Poziom 11  
    procesor nie ma widocznych uszkodzeń, ram też. ram zaraz sprawdzę ale procesora nie mam gdzie sprawdzić .
  • #28 4069761
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz płyty głównej ECS K7S5A z procesorem AMD Athlon XP 2000+ zgłasza problem z uruchomieniem komputera po pojawieniu się komunikatu o braku pliku systemowego Windows XP Professional. Po pierwszym uruchomieniu system nie startuje, monitor pozostaje czarny, a napęd CD-ROM stale mruga kontrolką. Próby wejścia do BIOS-u nie powiodły się. Zalecane działania diagnostyczne obejmują odłączenie wszystkich urządzeń peryferyjnych poza pamięcią RAM i kartą graficzną, reset BIOS-u przez zworkę Clear CMOS lub wyjęcie baterii, testowanie płyty poza obudową na izolującym podłożu oraz sprawdzenie poprawności montażu procesora, pamięci i karty graficznej. Użytkownik podejrzewa niezgodność procesora z płytą, jednak eksperci potwierdzają kompatybilność Athlona XP 2000+ z tą płytą. Brak sygnałów dźwiękowych z głośniczka systemowego wskazuje na możliwe uszkodzenie płyty głównej. Sugerowane jest także zaktualizowanie BIOS-u do najnowszej wersji ze strony producenta. W przypadku braku efektów rekomendowane jest oddanie płyty na gwarancję lub skorzystanie z serwisu. Wskazano również, że słaba bateria podtrzymująca BIOS nie uniemożliwia uruchomienia płyty, a problem może leżeć w samej płycie lub procesorze.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA