logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Pioneer GM-4000F - jednoczesne podłączenie głośników i subwoofera

n0t4u 02 Lis 2006 22:02 1654 11
REKLAMA
  • #1 3181402
    n0t4u
    Poziom 11  
    witam
    posiadam taki wzmacniacz http://www.pioneer.eu/eur/products/archive/GM-4000F/index.html i planuje dokupic do niego skrzynie basową na glosniku helix deep blue 12. I zastanawia mnie czy da rade podlaczyc pod ten wzmacniacz 2 glosniki 6x9 znajdujace sie na tylnej pulce i wlasnie ta skrzynie basową? czy bedzie potrzebny filtr dolnoprzepustowy? jesli sie wogole da to to podlaczyc to w jakis sposob. Moze i wyjde na glupiego ale nigdy takiego czegos nie robilem i jestem zielony. z gory wielkie dzieki za pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3181975
    demon_dE_midi
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    da rade bez najmniejszych problemow... o ile to taki sam wzmak... masz 4 kanaly... 2 przednie ida na glosniki a 2 tylne mostkujesz i podlaczasz suba... ustawiasz na tyl LPF i zaleznie od jakosci tych w polce mozesz ustawic HPF albo zostawic bez filtra... nie ma z tym zadnego problemu :)
    tyle ze ten piecyk jest roszke za slaby dla takiego suba...:| grac bedzie i to pewnie nawet ladnie... ale to nie bedzie 100% mozliwosci..
  • #3 3182183
    n0t4u
    Poziom 11  
    to na 200% taki wzmacniacz. Glosniki na tylnej polce sa dobrej jakosci, sa z mac audio ale nie wiem dokladnie jaki model. Graja juz u mnie w aucie ponad rok i nie mam do nich zadnych zastrzezen.
    wiem ze troche ten wzmacniacz za slaby jest ale cóż narazie musi wystarczyc. A w przyszlosci jakbym chcial wymieniac to jaki bys polecał wzmak zeby napędzil te 2 na polce i sub, a moze 2 osobne wzmacniacze???
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3183479
    demon_dE_midi
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    dwa osobne to dla mnie najleprze rozwiazanie ale mozna spokojnie kupic 4 kanalowy i tez bedzie pieknie... a jaki... hmm... mi bardzo dobrze graja blaupunkty... magnaty... alpine... to juz zalezy od tego ile bys mial na piecyk kasy... bo glownie o to sie rozchodzi... a co do twoich glosnikow, mac audio nie maja duzych wymagan mocowych wiec ze sprzetem u ciebie problemow nie powinno byc :)

a jesli chodzi o rozwiazanie idealne..

Sub w skrzyni zamknietej podpiety pod cyfrowy monoblok
    Dobrze zrobiony przod (16cm + wygluszenie drzwi + tweety - zestaw separowany) podpiete pod jakis dobry piecyk 2 albo 4 kanaly
    Sygnal z radia rozdzielany przez aktywna zwrotnice
    Oczywiscie kondensatorek (minimum 1F)
    Dobre radio naturalnie...

glosniczki z tylu mozna sobie odpuscic :)
  • REKLAMA
  • #6 3185753
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 165
    oczywiscie ze dalby rade ale sub nie bedzie w pelni wysterowany
  • REKLAMA
  • #7 3186213
    n0t4u
    Poziom 11  
    wysterowany??? co to znaczy? to co mialbym kupic zeby bylo dobrze i wyciagnac 100% ze suba? no i zeby byl "wysterowany"
  • #8 3186681
    powalla
    Moderator CarAudio
    Ocena: 737
    Zostaw sobie tego Pioneera(zrób 2 mostki i podłącz te elipsy ) ,a do tego Helixa dokup Monacora 602 (łatwe podłączenie ,bo ten Pioneer ma "wyjście"RCA) i gotowe.
  • #9 3191997
    n0t4u
    Poziom 11  
    serio lepiej 2 wzmacniacze?nie zmarnuje sie tak duzo albo nie bedzie to zbyt duzo mocy tylko na same elipsy na polce? moze lepiej sprzedac tego pionka i kupic jakis mocniejszy 4 kanalowy (2 kanaly na elipsy i 2 zmostkowne na suba). a jesli lepiej 2 wzmaki to jaki jeszcze inny dobry oprocz tego ktory podal wczesniej kolega w "przezwoitej" (czyt. do 350zl, chyba ze warto dozucic te 50 i bedzie duzo lepiej) cenie kupic do suba (przypominam helix deep blue 12 w skrzyni zamknietej) prosilbym o linki najlepiej z allegro.
  • Pomocny post
    #10 3192227
    powalla
    Moderator CarAudio
    Sprzedać Pioneera...to raczej można nazwać oddać za bezcen(jak się uda go sprzedać..... to za przyłowiowe 5 zeta),więc po co tracić w taki sposób kasę,a widać ,że ci jej nie zbywa,bo chcesz ładować do skrzynki za 500zł wzmak za 350zł.Nie kupisz za taka kasę wzmaka ,który ma 300w rms na mostku , a taki potrzebujesz.Lepiej puscić te elipsy na tym Pioneerze,a do suba kupić nowy.Najtaniej wychodzi Monacor 1502(ok 500w rms dobrze by kontrolował membranę) ale musiałbys dorzucić nie 50 a 80zł(warto).
  • #11 3192292
    n0t4u
    Poziom 11  
    heh na nadmiar kasy zdecydowanie nie narzekam. skrzynka kosztowala nie 500 a 300zl :) mowie szczerze ze zbytnio nie znam sie na sprzecie wiec dlatego pisze tutaj. Spytalem o sprzedaz tego pioneera poniewaz wolalem sie upewnic czy tak by nie bylo lepiej...a ze sie to nie oplaca to dobrze wiedzieci i napewno go nie sprzedam. dlatego wielkie dzieki za dobra rade bo zalezy mi zeby to gralo jak najlepiej. od tego sa przeciez fora zeby sobie pomagac i uswiadamiac nieswiadomych :) jeszcze raz dzieki

a te monacor nie bedzie za mocny do tego suba? z tego co czytam do wzmak ma 500w rms a sub 350. nie uszkodzi go albo cos w tym stylu? sory ze tak glupio gadam ale sie wole spytac. moze jakies inne propozycje co do wzmaka?
  • Pomocny post
    #12 3194452
    powalla
    Moderator CarAudio
    Po to jest Gain ,zeby nie uszkodzić,a lepsza jest nadwyżka mocy niż wyciskać 7 poty ze słabego wzmaka(spotkałem się z 300w rms u Helixa ale co to za różnica).Grać trzeba z głową.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Pioneer GM-4000F posiada 4 kanały, które można wykorzystać do jednoczesnego podłączenia dwóch głośników 6x9 na tylnej półce oraz subwoofera Helix Deep Blue 12. Zaleca się mostkowanie dwóch tylnych kanałów do zasilania subwoofera oraz ustawienie filtra dolnoprzepustowego (LPF) na kanałach tylnych. Głośniki na tylnej półce, pochodzące z Mac Audio, nie mają dużych wymagań mocy, więc wzmacniacz powinien je obsłużyć bez problemu. Jednakże Pioneer GM-4000F może być zbyt słaby, aby w pełni wykorzystać potencjał subwoofera, dlatego rozważane jest zastosowanie dwóch osobnych wzmacniaczy: jednego 4-kanałowego do głośników i monobloku do subwoofera. Jako alternatywę dla Pioneera zaproponowano wzmacniacz Blaupunkt GTA4 4-kanałowy, który również może napędzić zestaw, ale subwoofer może nie być w pełni wysterowany. Do subwoofera Helix Deep Blue 12 w skrzyni zamkniętej rekomendowany jest monoblok Monacor 1502 o mocy około 500 W RMS, co zapewni odpowiednią kontrolę membrany i zapobiegnie przeciążeniom dzięki regulacji wzmocnienia (Gain). Zaleca się pozostawienie głośników eliptycznych na Pioneerze i dokupienie osobnego wzmacniacza do subwoofera, co jest rozwiązaniem optymalnym pod względem jakości dźwięku i mocy. W dyskusji podkreślono również znaczenie dobrej jakości radia, aktywnej zwrotnicy oraz kondensatora (minimum 1F) dla poprawy brzmienia systemu audio w samochodzie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA