logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6630 - jak naprawić błąd contact the retailer?

szkodnik83 03 Lis 2006 13:25 1959 16
REKLAMA
  • #1 3182975
    szkodnik83
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Witam!
    postawilem taka nokie ale przy wlaczenieu wywala mi contact the retailer, manualny format czyli zielona sluchawka * 3 power nie dziala imei sie zgadza i jest taki sam jak na nalepce z tylu telefonu ,robilem reset full ui setteings w tornado+hwk niestety nic nie pomoglo, wie ktos moze co mozna zrobic jesczce z tym telefonem ??
  • REKLAMA
  • #3 3183593
    szkodnik83
    Poziom 13  
    nie imei jest zgodny z tym z naklejki czyli zaczyna sie na 35762.....
  • REKLAMA
  • #5 3183699
    szkodnik83
    Poziom 13  
    probowalem robic niestety nie dziala,sluchawka przefleshowana tym softem
    RM-1_dp_v_11[1].00_MCUSW6.050308_EURO.exe ,czytalem chyba wszystkie posty zwiazane z tym problemem niestety ,nic nieudalo mi sie zrobic
  • #7 3183796
    szkodnik83
    Poziom 13  
    to czytalem ale niewiem jak uzyc ten BB5 FUL ERASE.rar
  • #8 3186599
    szkodnik83
    Poziom 13  
    moze mi ktos powiedziec czy dam sobie rade na takim sprzecie jak tornado +hwk albo griffin ?, czy trzeba jakis inny box zastosowac ?
  • REKLAMA
  • #10 3186808
    szkodnik83
    Poziom 13  
    tylko wrzucic do folderu ? ,nie trzeba mu nadac jakiejs innej nazwy ?,czemu mi niedziala w ogole manualny format jest na to jakies wytlumaczenie ?
  • #11 3192991
    Zbycho9
    Poziom 20  
    Problem bez problemu rozwiązesz flasując go Jaf-em i robiąc wszystkie resety
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #12 3193771
    szkodnik83
    Poziom 13  
    trial wystarczy ?
  • #13 3312340
    pandragon1984
    Poziom 14  
    a czy jak wchodzisz w self test to masz moze st seciutity test fail albo st hookint loop test
  • #14 3549467
    foxik33
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Siemka nabyłeem ostatnio 6630 i " phone start up failed.Contact the retailer" przesoftowałem i lipa.Odpala pokazuje napis nokia bez podświetlenia. Zanim to zrobiłem to wykonałem Jaf-em self test i było " st seciutity test fail " i coś jeszcze ale nie pamiętam co dokładniej :)

Zanim w sumie zabrałem sie do softowania chciałem wykonać " format user area " gdyż to pomaga ponoć , noi stało ok 5 min na 4% aż w końcu wywaliło " failed " .

Kurcze teraz jak chce zrobić "full factory defaults" to wywala " failed"

Noi niewiem co mam teraz zrobić ? Pomóżcie plissssss.
    Posiadam następujące sprzęty :

Jaf trial
    Universal Box
    Tornado wraz z HWK

Jeśli potrzebne będą jakieś pliki to prosze o podesłanie :) Będę naprawdę bardzo wdzięczny za pomoc , gdyż bardzo mi zależy na jej postawieniu :)

meil : foxik3foxik3(_at_)wp.pl lub poczta(_at_)gsmservice.com.pl
    gg : 2570854 lub 651872

Odrazu prosze napisać że chodzi o tego posta :)

Pozdrawiam Serdecznie i jeszcze raz proszę o pomoc :)

p.S kumpel twierdzi że może to być wina plików " fia " ale sam niewiem .

Pozdro
  • #15 3549643
    telekomuna
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    jak masz security test fail to najprawdopodobniej wykrzaczyl ci sie certyfikat. przez flashowanie tego na bank nie zrobisz.
  • #16 3557301
    foxik33
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Jeśli nie napraweię tego przez flashowanie to jak ? jakaś solucja ?

Kumpel ma też 6630 i ostatnio miał właśnie problemy z certyfikatami , jego sztuka chodziła tylko coś tam wyskakiwało czy cuś i soft naprawił usterkę.

Ma ktoś jakiś pomysł ?

Teraz telefonik w sumie nie odpala , brak local i test mode , nie wbija sie w te tryby.

Proszę o pomoc
  • #17 10558365
    szkodnik83
    Poziom 13  
    pomoglo wgrywajac BB5 FUL ERASE

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z telefonem Nokia 6630 polega na błędzie "contact the retailer" podczas uruchamiania, mimo zgodnego numeru IMEI i prób resetu oraz formatowania za pomocą narzędzi Tornado + HWK. Manualny format (zielona słuchawka * 3 + power) nie działa, a pełny reset i flashowanie standardowym softem RM-1_dp_v_11.00_MCUSW6.050308_EURO.exe nie rozwiązały problemu. Wskazano, że brak funkcji "format user area" w Tornado uniemożliwia pełne wyczyszczenie pamięci użytkownika. Zalecane jest użycie narzędzia JAF do flashowania i wykonania wszystkich resetów, jednak pojawia się błąd "security test fail" w self testach, co sugeruje uszkodzenie certyfikatu telefonu. W takim przypadku standardowe flashowanie nie pomaga. Rozwiązaniem okazało się użycie narzędzia BB5 Full Erase, które pozwala na pełne wyczyszczenie pamięci i naprawę błędu. Dyskusja wskazuje, że do skutecznej naprawy konieczne jest narzędzie obsługujące pełne wymazanie pamięci (BB5 Full Erase), gdyż zwykłe flashowanie i resetowanie nie usuwa problemu z certyfikatem i błędem startu telefonu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA