logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6630 nie włącza się po nieudanym formacie i sofcie - co robić?

foxik33 11 Lut 2007 20:04 2849 18
REKLAMA
  • #1 3557575
    foxik33
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam wszystkich !!

a więc tak, nabyłem ostatnio Nokię 6630 , wyświetlała napis " phone startup failed. Contact the retailer " , poczytałem troche i ponoć usterkę powinien naprawić " format user area " w Jaf-ie , niestety operacja ta doszła do 4% i po chwili wyskoczyło " failed " , zdecydowałem się na soft , poszedł prawie cały , lecz przy końcu gdy box próbuje włączyć telefonik w local lub test mode wyskoczyło mi też " failed " w czym problem.Telefonik nie wchodzi w tryb local lub test mode :( . Telefonik sie nie włącza , chciałbym ją ożywic i się nią cieszyć. Co powinienem zrobić , tylko nie odsyłajcie mnie do serwisu , bo w nim jestem ale pierwszy raz się spotkałem z takim problemem. Mam do dyspozycji :

Tornado
    Universal Box
    Jaf-Trial
    Griffin

oraz kabel do 6630 5 lub 7 pinów

bardzo proszę wszystkich czytających o pomoc

Pozdrawiam i jeszcze raz : pomóżcie !!
  • REKLAMA
  • #2 3557842
    komismaja
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 25
    no to skoro jestes w serwisie to powinienes wiedziec ze masz problem z kablem zły rezystor w lini bsi
    co do twojego problemu to jest duza szansa ze masz uwalone certyfikaty
    sprawdz imei jaki masz
  • REKLAMA
  • #3 3571676
    foxik33
    Poziom 16  
    zły rezystor ? hahahahaha normalnie polewka !!

człowieku telefon sie softuje normalnie , lecz nie miał local mode ani nie odpalał , teraz włącza się , ale ma imei 12345610654321? czym to naprawić ??

Pozdro i prosze o odpowiedź

Sorki za tego posta !! był durny !! nie zjarzyłem o co kaman !! Sorka
  • #5 3572483
    Aaadam
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Brzymeq napisał:
    wymiana uem

Jesteś tego pewien :?::D
  • #6 3572694
    foxik33
    Poziom 16  
    " wymiana uem " wieszzzz wolałbym tego uniknąć , raczej to nie jest robota hardware tylko software ale dogłębniejszy

Pozdrawiam i wciąż proszę o pomoc :)
  • #7 3572751
    telekomuna
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    foxik33 w najnowszej wersji jafa jest mozliwosc zanizenia softu i ponoc to pomaga, jak cos to sprobuj opcji downgrade.
  • #8 3572833
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 116
    a jak nie to liczenie rpl'a na nowo ;)
  • #9 3575509
    foxik33
    Poziom 16  
    Siemka :)

troszki czytałem noi sam Dejan sie wypowiedział że downgrade powinien naprawić problem, ale ja niestety u siebie nie mam oryginalnego Jaf-a i nie moge bezpiecznie wykonać operacji :( wiec musiałbym czekać na telefonik i tak ogólnie wolalłbym sam ją naprawić noooo ale chyba to nie bedzie takie hop siup , albo downgrade albo rpl-e , rpl-e napewno pomogą jej , ale jak każdy wie tooo już jest prawie hardware bo programowanie proca :( a sofcik to zawsze sofcik :D

Dałem telefonik kumplowi żeby zrobił te rpl-e mt box-em noi zobaczymy czy coś wymodzi :D oby :)

A do tych rpl-i to trzeba mieć inny kabelek chyba tak , bo ja mam 5 i 7 pinów ?:)

Pozdro i czekam na dalsze wskazówki
  • #10 3595281
    foxik33
    Poziom 16  
    A czy jest możliwość naprawienia tej usterki poprzez soft ?W telefonie mam soft 6.4...... i zaniżenie go na 4.5........... w Tornado z HWK trial bez opcji downgrade wychodzi mi bez problemowo ale imei sie nadal nie zmienia

Podeślijcie mi brandowany soft do 6630 z pl Orange , być może to pomoże jej , tylko ja chyba nie mam brandowanego polskiego softa orange

cor + ppm + pm + pp i coś od was jeszcze może :)

meil: poczta(małpa)gsmservice.com.pl

Pozdrawiam foxik33

Dodano po 1 [minuty]:

A czy jest możliwość naprawienia tej usterki poprzez soft ?W telefonie mam soft 6.4...... i zaniżenie go na 4.5........... w Tornado z HWK trial bez opcji downgrade wychodzi mi bez problemowo ale imei sie nadal nie zmienia

Podeślijcie mi brandowany soft do 6630 z pl Orange , być może to pomoże jej , tylko ja chyba nie mam brandowanego polskiego softa orange

cor + ppm + pm + pp i coś od was jeszcze może :)

meil: poczta(małpa)gsmservice.com.pl

Pozdrawiam foxik33
  • REKLAMA
  • #11 3596212
    sony5429
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    foxik33 napisał:
    Witam :)
    ale ja niestety u siebie nie mam oryginalnego Jaf-a i nie moge bezpiecznie wykonać operacji :(

wiec po co sie z kogos nabijasz skoro nawet oryginala nie masz?
    chodzi o nasmiewanie z "komismaja"
    dobrze ci mowi co masz sprawdzic, bo jakbys nie doczytal u Dejana
    to duzo kabli mialo te wade a konczylo sie to tym ze potrafily fflashowac
    ale juz po flashu nie daly rady podniejsc telefonu

nabijaj sie dalej a za chwile fachowej rady nie dostaniesz od nikogo ;)
    pozatym triala sobie mozesz wsadzic, sprobuj gryfinem teraz postawic

Pozdr

P.S. a imei 1234 no to masz certyfikaty do wymiany,troszke zaplacisz
  • #12 3596231
    komismaja
    nabijał sie nabijał i na priv prosby o pomoc gdzie i z czym to sie je
    ale jak taki mądry kolega to niech sobie radzi
    pozdrawiam

cytat z priva
    Witam

Napisałeś że w mojej 6630 mam uwalone certyfikaty, czym naprawię tą usterkę ?

Mam dostęp do box-ów:

Jaf Trial
    Universal Box
    Tornado
    i ewentualnie mt box ( ale z tym troche ciężej )

jakaś solucja , porada ?

imei tej 6630 to: 12345610654321?
    czyli wysypany , mam też identyczną Nokie e50 taka sama wada.

Pozdrawiam i proszę o pomoc
  • #13 3597151
    foxik33
    Poziom 16  
    ludzie zrozumcie wy mnie !!

Telefon sie softuje , działa ale nie do końca, nie wiem , nie znam sie na kablach i liniach bsi , jeśli kogoś uraziłem poprzednim postem to soryyy nie chciałem , ale wydało mi się to błędne gdyż telefonik się softował tylko wcześniej nie miał local mode ale tą usterkę wyeliminowałem :)
    Telefonik działa , ma imei 12345610654321? , nie działa bluetooth i się wyłącza samoczynnie , dowiedziałem się że trzeba te certyfikaty naprawić , ale czy do tego trzeba liczyć ask-i rpl-e ?:)

Pozdrawiam i jeszcze raz sorki :)
  • #14 3598020
    Zbycho9
    Poziom 20  
    Pokora to jest coś bardzo ważnego czego niektórzy nie mają. wyśmiewasz na forum a na priv widzę że nieżle :D troszkę pomogę proponuję porozmawiać z panem Karwosem :D o naprawie certyfikatu jest to usługa płatna oczywiście i proponuję zakup orginalnego Jaf-a ( niestety nie jestem zwolleninkiem triali choćby mi je dawali za darmo) bedziesz miał dostęp do flashy a nowa wersja jafa robi automatycznie backup rpl-a
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #15 3601261
    foxik33
    Poziom 16  
    nowa wersja jaf-a robi backup rpl-a oki tu sie zgodze , ale teraz jest za pozno :( Telefonik ma wysypany imei i nie mam tego rpl-a :(:( :cry:

Certyfikatów naprawa kosztuje u karwosa 150zł :)

A ja chciałbym troszki pokombinować może jeszcze żeby tego uniknąć :)

Pozdro
  • #16 3602118
    Zbycho9
    Poziom 20  
    tak rozumiem dokładnie jednak raczej a nawet wiecej niż może bedziesz musiał pokombinować jednak chciałem tutaj pokazać zasadniczą różnicę triala na Orgianałem - a co do tego być może ja jeszcze nie miałem z tym żasdnych problemów - szukajcie a bedzie wam dane :D
  • #17 3607272
    foxik33
    Poziom 16  
    hejka :)

no słuchaj a jesteś pewien na 100% że jaf oryginał naprawi ten uwalony imei w 6630 ?:)

Z tego co wiem coś nie bardzo mu to idzie
  • #18 3607677
    komismaja
    trzeba zrobic downgrade softu i nie jest powiedziane ze naprawi to tą usterke
    jednym sie udaje drugim nie jak to zwykle bywa
  • #19 3613474
    foxik33
    Poziom 16  
    Nooo ja jej robiłem downgrade i nic :(

spróbuje może jeszcze downgrade zrobić w e50 , może tam pomoże :)

Robiłem w 6630 downgrade w tornado i jeszcze w Universal Box-ie z opcją bezpiecznego downgrade i nic :(

wgrałem jej soft z orange fr i poprawiło sie delikatnie :) gdyż zaczął działać bluetooth , a więc poszukuję softu z polskiego orange , to bym go wgrał i może by śmigała :)

ma ktoś taki sofcik ? Jeśli tak to prosiłbym o podesłanie na : poczta(_at_)gsmservice.com.pl

Pozdro i czekam na dalszą pomoc :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Nokia 6630 po nieudanym formacie i próbie wgrania softu nie uruchamia się poprawnie, wyświetlając komunikat "phone startup failed". Próby formatowania użytkownika w JAF-ie kończyły się błędem, a soft nie wchodził w tryb local lub test mode. Telefon po częściowym softowaniu działa, ale ma uszkodzony IMEI (12345610654321?), nie działa Bluetooth i samoczynnie się wyłącza. Problem najprawdopodobniej wynika z uszkodzonych certyfikatów (RPL), które wymagają naprawy lub wymiany. Rozważano wymianę UEM, jednak preferowane są rozwiązania programowe. Proponowano downgrade softu do wersji 4.5 z 6.4, co czasem pomaga, ale nie gwarantuje naprawy IMEI. Do naprawy certyfikatów potrzebny jest oryginalny JAF z funkcją backupu RPL lub usługa płatna naprawy certyfikatów. Użytkownik dysponuje boxami: Tornado, Universal Box, JAF Trial, Griffin oraz kablami 5 i 7 pinów. Poszukiwany jest brandowany soft polskiego Orange (cor, ppm, pm, pp) do poprawy działania telefonu. Próby downgrade i wgrywania softu z Orange France przyniosły częściową poprawę (działający Bluetooth). Naprawa certyfikatów wymaga liczenia RPL i programowania procesora, co jest trudniejsze i często wymaga specjalistycznego sprzętu i oprogramowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA