logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować sieć LAN z D-Link 538 i Surecom na dynamicznych IP?

detonator 19 Lip 2003 19:30 1759 8
  • #1 293165
    detonator
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    sluchajcie, mam 3 kompy podlaczone do netu za pomoca switcha. w dwoch kompach mam dlinki 538 a w trzecim surecoma. do netu podpina mnie siec kablowa. chodzi o to ze dlinki widza sie w otoczeniu a surecoma nie widze. czy ma to cos wspolnego z tym ze operator przydziela ip (dynamicznie) na mac adresy kart, a dlinki maja te adresy z jednej puli ???

moze ktos wie, jak zrobic zeby widzialy sie kompy na dynamicznych adresach ??

Dzieki za wszelka pomoc !
  • #2 293177
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    Czy działa ping pomiędzy komputerami? Czy nie ma przypadkiem innych systemów operacyjnych na komputerach?
  • #3 293205
    detonator
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    chcac zpingowac to idzie

niektore programy do zarzadzania siecia pokazuja a niektore nie
    ale ping zawsze dziala a systemy wykluczam bo na jednym dlinku jest xp a na drugim win98se. na surecomie xp tesz......
  • #4 293227
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    A adresy IP są z jednej i tej samej podsieci? Czy grupa microsoft networks jest identyczna?
  • #5 293238
    pc486
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    jezeli maja ta sama maske podsieci to gry powinny isc, standardowo maja w opcjach wykrywanie serwera w lanie i dolaczenie sie do niego, jezeli nie wykrywa to sprobuj ustawic serwer na kompie o stalym ip i na innych ew. recznie je wpisywac. Istnieje mozliwosc ,ze ISP blokuje wam pewne porty do ktorejs godziny i wczesniej nie pogracie - tak ma moj kumpel :|
  • #6 750565
    fragille
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    zainstaluj protokol IPX jest szybszy i nie trzeba nic ustawiac
  • #7 750835
    alarm
    Poziom 12  
    Witam!

O ile protokołu IPX nie wymaga ktoraś z gier, to nie polecam instalowania go. Pozostań przy protokole TCP/IP. Co prawda trzeba go skonfigurować ręcznie, ale to tym protokołem odbywa sie komunikacja w internecie.
  • #8 750870
    franeczek
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Zeby sie widzialy w otoczeniu sieciowym musisz, przynajmniej ja tak robie z XP i 98se, zainstalowac NetBEUI.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada trzy komputery podłączone do internetu przez switch, z dwoma kartami sieciowymi D-Link 538 i jedną Surecom. Problem polega na tym, że komputery z D-Linkami widzą się w otoczeniu sieciowym, natomiast komputer z kartą Surecom nie jest widoczny. Operator sieci przydziela dynamiczne adresy IP powiązane z adresami MAC kart sieciowych, co może powodować różnice w widoczności urządzeń. Ping między komputerami działa poprawnie, a systemy operacyjne to Windows XP i Windows 98 SE. Dyskusja sugeruje, że problem może wynikać z różnic w konfiguracji podsieci, grup roboczych Microsoft Networks lub protokołów sieciowych. Zalecane jest sprawdzenie, czy adresy IP należą do tej samej podsieci oraz czy grupa robocza jest identyczna na wszystkich komputerach. Dla poprawnej widoczności w otoczeniu sieciowym proponuje się instalację protokołu NetBEUI, który ułatwia wykrywanie komputerów w sieci lokalnej. Alternatywnie, można rozważyć ręczne ustawienie stałych adresów IP lub konfigurację serwera na jednym z komputerów. Wskazano również, że protokół IPX może działać szybciej i nie wymaga konfiguracji, jednak nie jest zalecany, jeśli nie jest wymagany przez konkretne aplikacje. Możliwe jest także, że operator blokuje niektóre porty, co może wpływać na komunikację sieciową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA