logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lutowanie elementów na taśmę LCD w noki 9500 Jak to zrobić??

@rti 04 Lis 2006 15:48 2723 7
REKLAMA
  • #1 3186966
    @rti
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    Witam. Mam nokie 9500 w której uszkodziła sie taśma LCD (tylko w jednej pozycji działają mi przyciski obok wyświetlacza i trzeba sie nieźle namęczyć zeby cokolwiek zrobić. Cala taśma z elementami na alegro jest zbyt droga jak na tego grata więc chce kupić pustą taśme i wlutować na nią elementy z mojej starej. Prosze mi powiedzieć jak sie do tego zabrac?? Macie jakieś sposoby?? Mam do dyspozycji HA, oraz stacje lutowniczą grzałkową ELVIK (normalna lutownica z cieniusieńkim szpiczastym grotem) Wydaje mi sie że scalaczki będzie trzeba machąc gorącym powietrzem tylko na jaką temp żeby nie stopić taśmy?? Wpierw może pobiele sobie miejsca lutownicze na taśmie a później będę przykładał element i lekko dociskał?? Jeżeli dobrze myśle to dajcie z nac a jeżeli nie to poprawcie i zdradzcie sposób jak wy to robicie bo nie chce niepotrzebnie zniszczyć nowej taśmy. Pozdrawiam i czekam na waszą pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3187127
    TMK_M
    Poziom 22  
    Ocena: 23
    Wydaje mi ze jak zaczniesz grzac HA to zanim ztopisz cyne tasiemka sie pozwija. Sprubuj zwykla lutownica.
  • REKLAMA
  • #3 3187341
    munenori
    Poziom 27  
    Ocena: 17
    Witam
    Nie robilem akurat tej tasmy,ale ostatnio trafila mi sie tasma od Samsunga E700,z ktorej kilka elementow musialem przelozyc do drugiej.
    Bardzo szybko i sprawnie poszlo wlasnie hotem + sporo fluxu.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3187525
    rybol
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    kiedys robilem tasme 6260.. dziubalem lutownica kolbowa.. duzo roboty.. w koncu musialem przelozyc zlacze.. przylutowalem ale nadal mialem bialy ekran.. zly wzialem w koncu hota i poszlo jak po masle.. trzeba uwazac jedynie na temp. oraz mozna przyslonic czyms metalowym pozostala czesc (na ktorej nic nie lutujemy)
  • REKLAMA
  • #5 3187615
    fifii69
    Poziom 29  
    Ocena: 15
    jak sie ma trochę wprawy to hotem spokojnie sie przelutuje elementy na taśmę ja lutuje temp 290 300 stopni
  • #6 3187918
    TMK_M
    Poziom 22  
    Ocena: 23
    zbyt pochopnie sie wypowiedzialem a zawsze bylem przekonany ze hotem uszkodzi sie tasme i nietestowalem.
    dzieki za info
  • #7 3188399
    @rti
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    małe elementy pomęcze sie lutownicą hota uzyje tylko do układziku i do złączy. Mam nadzieje że to zmęcze. Zawsze kupowałem taśme z elementami ale w tym przypadku zabawa była by zbyt droga. Bardzo dziękuje za pomoc i niedługo zdam relacje jak mi poszło.
  • #8 3188808
    lukmar
    Poziom 29  
    Ocena: 22
    jop ze starej taśmy jak chcesz przełożyć elementy towal śmiało hotem i tak jest juz na szrot :) a potem możesz wlutować je na nową taśmę spokojnie kolbą,choć jeśli taśma jest w miarę gruba to i hotem pójdzie bez problemu. Sprawdź sobie na starej taśmie co się bedzie działo jak się bedzie taśma topić to daruj sobie hota i kolba w rękę. Jak się nie bedzie topić to śmiało się hotem możesz pobawić

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy lutowania elementów na taśmę LCD w telefonie Nokia 9500, gdzie uszkodzona jest taśma z elementami przycisków. Użytkownik planuje kupić pustą taśmę i przelutować na nią elementy ze starej. Zalecane jest użycie lutownicy kolbowej do drobnych elementów oraz stacji lutowniczej hot air (hot) do scalaków i złączy, z temperaturą około 290-300°C. Ważne jest stosowanie dużej ilości topnika (flux) oraz osłanianie części taśmy, które nie są lutowane, np. metalową osłoną, aby zapobiec uszkodzeniom. Przed lutowaniem warto przetestować zachowanie taśmy pod wpływem ciepła, aby uniknąć jej deformacji. Lutowanie hot air jest skuteczne i szybkie, ale wymaga ostrożności z temperaturą, by nie stopić taśmy. Metoda ta była stosowana również przy taśmach innych modeli, np. Samsung E700 i Nokia 6260, z pozytywnym efektem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA