logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Seagate ST340823A 40GB - odwrotnie podpięte zasilanie, czy da się uratować?

zmp3 04 Lis 2006 23:52 1342 8
REKLAMA
  • #1 3188918
    zmp3
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Witam

Posiadam dysk Seagate model: ST340823A ma on pojemność 40GB

I moj młodszy "kochany" braciszek chcial go sam podpiąć pod moja nie obecność i podpiol pod niego zasilanie odwrotnie tzn tam gdzie ma byc +5 podpiol +12 a tam gdzie mialo byc +12 podpiol +5 :/ czyli wlozyl na odwrót wtyczke zasilajaca :(

I mam pytanie czy da sie dysk jakos uratowac ?? ma moze on jakies zabezpiecznie czy cos ?? bo aktualnei nawet go nie wygrywa i zawiesza kompa przy wykrywaniu dysków.

prosze o pomoc i sugestje.
  • REKLAMA
  • #2 3188936
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    zmp3 napisał:
    czyli wlozyl na odwrót wtyczke zasilajaca

Tego się nie da zrobić, więc pozwalam sobie nie wierzyć w teorię winy młodszego brata.
  • REKLAMA
  • #3 3189051
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    na pewno puls 5 punktow za zdolnego brata choc jak wyzej tego sie nie da zrobic ( a na pewno nie bez mlotka)
  • #4 3189158
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Witam.

zmp3 napisał:

Witam Posiadam dysk Seagate model: ST340823A ma on pojemność 40GB
    I moj młodszy "kochany" braciszek chcial go sam podpiąć pod moja nie obecność i podpiol pod niego zasilanie odwrotnie tzn tam gdzie ma byc +5 podpiol +12 a tam gdzie mialo byc +12 podpiol +5 :/ czyli wlozyl na odwrót wtyczke zasilajaca :(
    I mam pytanie czy da sie dysk jakos uratowac ?? ma moze on jakies zabezpiecznie czy cos ?? bo aktualnei nawet go nie wygrywa i zawiesza komputera przy wykrywaniu dysków.
    prosze o pomoc i sugestje.

Jak juz @BIGOLSEN (bądź ktoś inny) w jakimś podobnym temacie wytłumaczył dysk do śmietnika (jeżeli dobrze kojarzę uszkodzony preamp).

jankolo napisał:

zmp3 napisał:

Czyli wlozyl na odwrót wtyczke zasilajaca

Tego się nie da zrobić, więc pozwalam sobie nie wierzyć w teorię winy młodszego brata.

A czy mam pokazać że się da (I w dodatku bez młotka [jako narzędzia])??

Dysk Seagate ST340823A 40GB - odwrotnie podpięte zasilanie, czy da się uratować?
    Przykładowy dysk Samsung SV2042D i (pseudo)zasilacz Megabajt MGB-350ATXP4 zajeło mi to ~ 10-15 sekund
  • REKLAMA
  • #6 3189244
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Interesant napisał:

...
    A czy mam pokazać że się da (I w dodatku bez młotka [jako narzędzia])??
    ...
    zajeło mi to ~ 10-15 sekund

Oczywiście że się da ale tylko w przypadku jeżeli IQ jest odwrotnie proporcjonalny do siły fizycznej :lol:
  • #7 3189410
    zmp3
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Widze ze wiekszosc zajeła sie problemem czy da sie wlozyc czy nie .. da sie i to bez problemu .. ale to inan historia .. a co do tego to chyba dysk do wywalenia poniewaz po podpieciu dobrze zasilania jedne scalak po paru sekundach strasznie sie grzeje wiec chyba dysk do wyrzucenia .. jedynie na allegro moze znajde elektronika i bedzie dzialac

dzieki za pomoc i jedno co mnie dziwi dlaczego nie ma jakiegoś zabezpiecznia w elektornice dysku przed czyms takim :/
  • REKLAMA
  • #8 3190055
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Witam ponownie.
    zmp3 napisał:

Widze ze wiekszosc zajeła sie problemem czy da sie wlozyc czy nie .. da sie i to bez problemu .. ale to inan historia .. a co do tego to chyba dysk do wywalenia poniewaz po podpieciu dobrze zasilania jedne scalak po paru sekundach strasznie sie grzeje wiec chyba dysk do wyrzucenia .. jedynie na allegro moze znajde elektronika i bedzie dzialac

dzieki za pomoc i jedno co mnie dziwi dlaczego nie ma jakiegoś zabezpiecznia w elektornice dysku przed czyms takim :/

W teorii jedyne zabezpieczenie to nacięcia "górnych" rogów we wytczce do molex'a
    Innych zabezpieczeń niema bo w/g producentów za podłączenia urządzeń w kompie odpowiada odpowiednio przeszkolony personel serwisu.

@Jankolo, @_robert_ B to się da czy nie da podłączyć odwrotnie molex'a??
    @Robert B Nie potrzeba dużo siły wystarczy że zaczniesz wkładać (zamiast pod kątem prostym) od góry pod kątem 60 st.
  • #9 3190171
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    Interesant, można również wkręt do drewna wkręcić młotkiem zamiast śrubokrętem. Można też "zastrugać dwie pozostale krawędzie molexa i wtedy wchodzi bez najmniejszego problemu - znam taki przypadek.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Seagate ST340823A o pojemności 40GB został podłączony odwrotnie do zasilania, gdzie przewody +5V i +12V zostały zamienione miejscami. W wyniku tego dysk nie jest wykrywany i zawiesza komputer. W dyskusji podkreślono, że takie uszkodzenie najczęściej prowadzi do trwałej awarii, najprawdopodobniej uszkodzenia preampu lub innych elementów elektronicznych na płytce dysku. Brak jest wbudowanych zabezpieczeń przeciwko odwrotnemu podłączeniu zasilania, poza mechanicznym nacięciem wtyczki Molex, które ma zapobiegać błędnemu podłączeniu. Zalecane jest sprawdzenie bezpieczników i rezystorów szeregowych miernikiem, jednak w praktyce dysk zwykle nadaje się do wyrzucenia. W jednym z przykładów pokazano inny dysk (Samsung SV2042D) i zasilacz Megabajt MGB-350ATXP4, ale nie odnosiło się to bezpośrednio do naprawy uszkodzonego Seagate. Podsumowując, odwrotne podłączenie zasilania do dysku Seagate ST340823A najczęściej skutkuje trwałym uszkodzeniem i brakiem możliwości naprawy bez specjalistycznej elektroniki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA