logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zredukować szumy w przetworniku A/C MSP430F149?

Moose 05 Lis 2006 15:41 1247 4
REKLAMA
  • #1 3190738
    Moose
    Poziom 11  
    Witam wszystkich.
    Mój problem polega na zaszumieniu wielkości mierzonych przez 12 bitowy przetwornik A/C mikrokontrolera MSP430F149. Przykładowo mam podłączony poprzez dzielnik napiecia czujnik MPX4115, i wartości szumią w granicach 3-7hPa (bardzo duzo). Generalnie z taim pomiarem nic nie da sie zrobić, oprócz tego MPX-a mam podlaczone jeszcze kilka różnych (ciśnienie, temp, wilgotność, nat. promieniowania itp.) czujników i każdy szumi podobnie. Wszystkie połączenia zrobione są zgodnie z notami katalogowymi (kondensatory filtrujące itp). Proszę o pomoc może ktoś spotkał się z podobnym problemem.
  • REKLAMA
  • #2 3190864
    markosik20
    Poziom 33  
    Ocena: 147
    Odepnij czujnik, zrób "zwarcie" na wejściu pomiaru i zobacz jak się wtedy to wszystko zachowuje. Jeżeli dalej "szaleje" to wina leży po stronie uP i układu pomiarowego. Nakładanie się szumu na sygnał właściwy to niestety zmora pomiarów i cieżko opisac jednym słowem jak temu zapobiegać. Wpływ mają m. in. kondensatory filtrujace ale jeszcze sposób prowadzenia ścieżek, układy bezpośrednio pracujące w torze pomiarowym, zasilanie itd.
  • REKLAMA
  • #3 3191706
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Jeśli sam robiłeś płytke to problem może stanowić złe umiejscowienie kondensatorów odsprzęgających.

Najlepiej byłoby gdybyś podpiął oscyloskop i sprawdził jak wygląda szum na wyjściu czujnika i na zasilaniu
  • REKLAMA
  • #4 3193883
    Moose
    Poziom 11  
    Faktycznie po zwarciu pomiar uspokaja sie na chwilę. Jest bardzo stabilny ale po kolejnym uruchomieniu znówu wszystko szaleje. W zasadzie nie przyznalem się, że cały układ jest jeszcze w fazie testów i został złożony na tzw. pająku. Masę analogową mam w zasadzie oddzieloną od cyfrowej ale znalazlem, że mój przetwornik wartość w rejestrze uzyskuje z następujących obliczeń:
    N=[4095*(Vin)-(Vr-)]/[(Vr+)-(Vr-)]
    gdzie:
    Vr- napiecie referencyjne ujemne
    Vr+ napięcie referencyjne dodatnie
    Vin napięcie mierzone
    Jako referencyjne ujemne mam podłączoną masę analogową, więc może należało by wprowadzić jakieś ujemne źródełko referencyjne. I tu pytanie czy zna ktoś, jakiś dobry scalaczek, który by dawał dobrej jakości ujemne napięcie.
    PS. McRancor i markosik20 dziękuje Wam za słuszne uwagi
REKLAMA