logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka dystrybucja Linuksa na początek zamiast Windows XP? Rekomendacje dla nowicjusza

wengorz 06 Lis 2006 22:20 1350 6
REKLAMA
  • #1 3196037
    wengorz
    Poziom 11  
    Witam!
    Mam pytanie. Chcę zainstalować sobie linuksa ponieważ xp mi się strasznie znudził a podobno linuks jest dużo lepszy ale znam go tylko z opowiadań jest tego podobno kilka rodzaii a nie wiem który wybrać. Co mi byście doradzili?
  • REKLAMA
  • #2 3196134
    dexi
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Na początek może być najnowsza wersja Mandrivy. (Ja zaczynałem od 'mendrejka' 5.0 i SUSE też w tej wersji, a także RedHata. Jednak jeszcze wtedy bardzo raziły swoim skomplikowanym interfejsem.) Jeśli repozytoria URPMI dobrze skonfigurujesz to będziesz miał nawet mało z nim problemów (to zdanie ma bardzo mało wspólnego z poprawną polszczyzną :) ).

Jednak, osobiście, ostatnio przekonywuje mnie Ubuntu i Kubuntu. Chodzą sprawnie, szybko i są oparte o Debiana.

Sam jeszcze niewiele umiem z Linuxa, jednak one najbardziej mi przypadły do gustu.

A... i jeszcze te pytania. Czy chcesz go przetestować (tudzież porównać z windowsem), czy poznawać go by powoli windowsa zastąpił? Miałeś kiedyś kontakt z linuxem?
  • REKLAMA
  • #3 3196142
    Grzegorz77
    Poziom 25  
    Ocena: 301
    na początek proponuję jedną z dystrybucji nie wymagających instalacji np
    KNOPIX .
  • #4 3196368
    wengorz
    Poziom 11  
    {dexi} Nie nie miałem linuksa i nic o nim nie wiem a wydaje mi się że zastąpię nim windowsa jak się trochę w nim połapę.
  • REKLAMA
  • #5 3198099
    peterka43
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Polecam Suse 10.0 lub10.1(używam 10.0 i jestem zadowolony).Jest to mój pierwszy Linux,i poradziłem sobie prawie bez problemów(prawie bo niestety przyzwyczajenia do windy trochę namieszały)Polecam tę dystrybucję dla początkującego,bo sam nim jestem.
  • REKLAMA
  • #6 3198764
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    a ja polecam użycie funkcji SZUKAJ - ten temat był wielokrotnie wałkowany

Każda dystrybucja ma swoich zwolenników i przeciwników - użyj googla i poszperaj w linuksowych forach

jesli komputer służy ci głównie do grania to tak szybko się M$ nie pozbędziesz
  • #7 3199023
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    Myślę że już na ten temat wystarczy tej polemiki !
    Jest taka opcja na forum jak szukaj !
    Poza tym temat podobny widziałem chyba wczoraj , a może parę dni temu .
    Temat przewija się przynajmniej raz w tygodniu i oprócz nabijania postów tak naprawdę niczego sensownego nie wnosi !
    Temat zamykam odpowiedzi nic nowego nie wniosą w tym temacie!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rekomendacji dotyczących wyboru dystrybucji Linuksa jako alternatywy dla Windows XP, będąc nowicjuszem bez wcześniejszego doświadczenia z Linuksem. W odpowiedziach polecano kilka dystrybucji przyjaznych dla początkujących: Mandriva (najnowsza wersja), Ubuntu i Kubuntu oparte na Debianie, SUSE w wersjach 10.0 i 10.1 oraz KNOPIX jako dystrybucję działającą bez instalacji. Zwrócono uwagę na łatwość konfiguracji repozytoriów URPMI w Mandrivie oraz stabilność i szybkość działania Ubuntu/Kubuntu. Podkreślono, że wybór dystrybucji zależy od indywidualnych preferencji, a temat był wielokrotnie omawiany na forach, sugerując samodzielne poszukiwania informacji. Zaznaczono również, że jeśli komputer jest głównie do gier, całkowite przejście z Windows może być trudne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA