Spróbuję po kolej odpowiedzieć na Twoje pytania:
robsonic napisał: Witam!
Chciałbym zainstalować sobie linuxa. Którą instalacje polecacie dla początkującego UNIX-owca?
Tak delikatna dygresja Unix to nei zupełnie to samo co Linux. Z Unixów to polecam Ci Solaris firmy Sun. Natomiast jeżeli jesteś początkującym użytkownikiem Linuxa to polecam Ci dystrybucją Linuź Mandriva 2005 (albo 2006 jak jużdostaniesz, na razie jest tylko dla Premium userów, tych co płacą

). Sam od tej dystrybucji zaczynałem w czasach jak toto nazywało sięMandrake i było jeszcze w wersji bodajże 6.0 (2005 to można powiedzieć ze wersja 13). Wydaje mi się, że z tym systetmem przesiadka z Windowsa będzie najmniej bolesna
robsonic napisał:
Chciałbym postawić na linuxie serwer ftp,proxy,mail i streamingowanie audio-video. Jeśli to możliwe to także chciałbym mieć dostęp zdalny (jak w windowsach remote desktop) do swojej maszyny.
Jeżeli wchodzimy w sferę zastosowań serwerowych, to przede wszystkim polecam Ci Debiana. W jednym z ostatnich, 55, numerze Linux+ Extra jest bardzo fajna wersja, na 3 DVD (z tego 2 DVD to system, reszta to dodatki i wersje próbne) Debiana 3.1. Koszt to nicałe 40zł, więc chyba warto. Dystrybucja bardzo fajna, dobrze skrojjona do półprofesjonlnych zastosowań serwerowych. Co do dostępu zdalnego to możliwy jest dostęp do terminala maszyny w trybie znakowym poprzez telnet, lub ssh.
Co do tych serwerów to ja bym się tak nie spieszył. Np. serwer pocztowy Sendmail jest dosy ć upiorny w konfiguracji. Zacznij pewnie chodzić, potem pomyśl o bieganiu, ale linux ma masę darmowego oprogramowania do ww. usług.
robsonic napisał:
Czy linux naprawdę jest taki wspaniały? Jakie możliwośći nam oferuje, których nie ma windows?? Czy komputer z zainstalownym linuxem szybciej się uruchamia? Jakie są zasadnicze różnice w budowie i działaniu miedzy linuxem a windowsem np XP? Czy dane w windowsowskich systemach plików są mniej bezpieczne? Mam naprawdę masę pytań odnośnie tego systemu operacyjnego.
Trudne pytania. Linux nie jest wspaniały. Jakby był to Windows mógłby pakować manatki i znikać z rynku. Największą wadą Linuxa jest to, że administrator w stosunkowo łątwy sposób może zniszczyć swój system (dlatego zawsze staraj się pracować na swoim koncie użytkownika, ew. nadawaj sobie prawa superusera w razie potrzeby). Co do różnic w budowie to cóż, można by napisać książkę (i zresztą napisano). Głównie to chodzi o pomysł na system plików oraz na związanie każdego urządzenia fizycznego i logicznego z jakimś plikiem różnego typu. Teraz w dobie XWindow optycznie to mogą się praktycznie niczym nie różnić. Linux ma kilka pomysłów, któe od lat są sukcesywnie wdrażane i rozwijane. Musisz ogólnie poczytać o początkoach pracy z systemami Linuxowymi. Jest masę stron na ten temat, są dobre książki.
Co do bezpieczeństwa danych to są one tylko tak bezpieczne jak bezpieczny jest system. natomiast system jest na tyle bezpieczny na ile świadomy i zdolny jest jego administrator. Są bezpieczne systemy Windowsowe, są też bezpieczne systemu Linuxowe - wszystko sprowadza się do umiejętności admina. Np. większość administratorów serwerów linuxowych ma zainstalwoanego wspomnianego Sendmaila. Jest to dobry agent MTU, ale jeżeli nie śledzą inforamacji z branży to nie wiedzą, że wykryto w nim dziurę, przez którą napastnik może wykonać na maszynie kod z prawami roota. Jeżeli wykona update to system znowu będzie załatany. To samo z Windowsem. Chociaż w przypadku tego ostatneigo to czasami mam wrażenie, że betatesting odbywa się jużu klienta, stąd liczba dziur jest większa.
Jeszcze co do uruchamiania się. Szybkośćuruchamiania jest podobna. W momencie, gdy zainstaluje się np. całkowitą instalację debiana (parę giga) to naprawdę trzeba mieć potężny system i odrobinęcierpliwości. Natomiast jak zainstaluje sięparumegowego Knopixxa to system wstanie w pare sekund...
robsonic napisał:
Chciałbym jak najwięcej się dowiedzieć na temat systemów unixowych, najlepiej od użytkowników którzy od lat korzystają z linuxa i nie zamierzają się z nim rozstawać. Prosiłbym o szczere wypowiedzi.
Pozdrawiam.
Z chęcią Ci pomogę. Jeżeli chcesz mojej pomocy to wyślij mi prywatną wiadomość. Podam Ci wtedy moje GG i, jeżeli będziesz potrzebował, to wytłumaczę Ci wszelkie niejasności.
Pozdrawiam - Hal