logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki linux na poczatek? Czym się od siebie różnią?

macio8888 15 Maj 2007 22:56 2001 13
REKLAMA
  • #1 3888804
    macio8888
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Witam!
    Chce zainstalowac sobei w najblizszym czasie Linuxa tylko nei wiem jakiego, możecie mi coś doradzić? Oczywiście będę go instalował z interfejsem graficznym.
    Jeśli macie jakieś stronki o linuksach lub mozecie napisać czym się różnią od siebie to będę wdzieczny.
    Dziękuję i pozdrawiam, macio8888

P.S. chciałem tylko dodać, ze dawniej miałem Auroxa 9.1
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3888829
    szymon188
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    www.jakilinux.org

Pare sekund na google i w szukajce elektrody. To chyba nie jest trudne?
  • #4 3889342
    macio8888
    Poziom 22  
    Dzięki Wam bardzo Panowie.
  • REKLAMA
  • #5 3889481
    kornik23
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Wybierz Opensuse bardzo dobry linux na poczatek w sam raz .
  • #6 3889609
    GOLECKI
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Opensuse albo Mandriva. To drugie jest lepsze na poczatek. Zaintaluj sobie na pustym dysku zeby przypadkiem nie usunac innych partycji albo popros kogos zeby ci pomogl bo podczas instalacji trzeba bedzie partycjonowac. Napisz na co sie zdecydowales. Powodzenia.
  • #7 3890270
    migol
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Ja tam polecam Ubuntu/Kubuntu. Chyba najbardziej nastawiony na użytkownika z dużą ilością pakietów od Debiana. Ew. Fedora jak już pracowałeś na Linuxie.
  • #8 3890330
    Lilith_100
    Poziom 25  
    jak chcesz się szybko nauczyć obsługi i konfiguracji w plikach to gentoo albo slackware - ja tak zaczynałam i nie żałuję
  • #9 3890349
    macio8888
    Poziom 22  
    Zdecydowalem sie na openSUSE. Własnie mi się sćiąga wersja 10.2. W ten weekend najprawdopodobniej będę go instalował.
    Pozdrawiam
  • #10 3890409
    _Damian_
    Poziom 21  
    Ocena: 11
    open SUSE? Juz widzę te posty "Co zrobić, żeby słuchac mp3 i oglądać filmy" :))

-> Lilith_100, to tak nie do końca prawda :) bo niby czym sie różni xorg.conf, httpd.conf, php.ini, ./configure itp w Mandrivie, Ubuntu i Slackware? Niczym :)
  • REKLAMA
  • #11 3890456
    lucia90
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Mandriva najlepsza na początek :)
  • #12 3890857
    Lilith_100
    Poziom 25  
    tym, ze nie ma tam graficznych konfiguratorów :P
  • #13 3890892
    GOLECKI
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    _Damian_ napisał:
    open SUSE? Juz widzę te posty "Co zrobić, żeby słuchac mp3 i oglądać filmy" :))

Juz mowie: Mplayer spakowany, skompilowany pod Suse 10.2 Pelno tego w necie
    Linux to nie tylko Mp3 i filmy a zdrugiej strony nauczy sie chlopak kompilowac ;)

_Damian_ napisał:
    -> Lilith_100, to tak nie do końca prawda :) bo niby czym sie różni xorg.conf, httpd.conf, php.ini, ./configure itp w Mandrivie, Ubuntu i Slackware? Niczym :)

Tu sie zgadzam, roznica to tylko GUI i jajko
  • #14 3891500
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    Myślę że już na ten temat wystarczy tej polemiki !
    Jest taka opcja na forum jak szukaj !
    Poza tym temat podobny widziałem chyba wczoraj , a może parę dni temu .
    Temat przewija się przynajmniej raz w tygodniu i oprócz nabijania postów tak naprawdę niczego sensownego nie wnosi !
    Temat zamykam odpowiedzi nic nowego nie wniosą w tym temacie!
    Sądzę że są specjalistyczne fora by dowiedzieć się więcej...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje instalację Linuksa z interfejsem graficznym i prosi o rekomendacje oraz informacje o różnicach między dystrybucjami. W odpowiedziach polecano dystrybucje przyjazne dla początkujących, takie jak openSUSE, Mandriva oraz Ubuntu/Kubuntu, podkreślając ich łatwość obsługi i dostępność pakietów. Wspomniano także o dystrybucjach bardziej zaawansowanych, jak Gentoo czy Slackware, które wymagają większej wiedzy i pracy z konfiguracją plików. Różnice między dystrybucjami sprowadzają się głównie do interfejsu graficznego i narzędzi konfiguracyjnych, natomiast podstawowe pliki konfiguracyjne i zasady działania systemu są podobne. Użytkownik zdecydował się na instalację openSUSE 10.2. W dyskusji pojawiły się także linki do stron z informacjami o Linuksie oraz sugestie korzystania z wyszukiwarki forum w celu znalezienia dodatkowych materiałów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA