logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ile wynosi optymalna tem. procesora Intel Celeron 2,6 GHz

lewy112 13 Kwi 2008 13:46 8809 9
  • #1 5025657
    lewy112
    Poziom 11  
    Witam,
    Ostatnio mój komputer strasznie wolno chodzi, zapewne przez to, że temperatura mojego procesora wzrosta nawet aż do 87 stopni C!
    Sadzę, że jest to wina zbyt małej obudowy, zakurzenia komputera oraz złej cyrkulacji powietrza.
    Chce sie dowiedziec czy mam racje i ile wynosi optymalna temperatura procesora Intel Celeron 2,66 Ghz.
  • #2 5025675
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 313
    Temperatura im mniejsza tym lepsza, 87 stopni to jest duża za dużo. Wyczyść go.
  • #3 5025677
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Skoro masz takie przypuszczenia to wyczyść jego wnętrze, szczególnie radiator i wentylator na procesorze.
    Temperatura im niższa tym lepsza, ale nie ma co przesadzać. Ważna jest maksymalna temperatura jaką przewidział producent procesora.
  • #4 5025691
    Max Payne
    Poziom 12  
    Odkurz kompa i postaw na wolnej przestrzeni i zobacz czy emperatura spadła i o ile, jak nie znacznie to proponuje zainwestować w lepsze chłodzenie.
  • #5 5025729
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Bezpieczna temp max określona przez Intela jest w granicach ~70 paru st. C
  • #6 5025734
    STUG
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Wyczyść komputer,dodatkowo polecam sprawdzić programem np. HWMonitor obroty wentylatora,jeśli będą zbyt niskie to radze go wymienić.Co do temperatury to jest ona za wysoka.Pozdrawiam :-)
  • #7 5025976
    Cinek_as
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Ja miałem ten sam problem okazało się że ktoś stuknoł w PC'ta i jedna nóżka od radiatora się odczepiła i ledwo ledwo radiator dotykał procesora, temp wzrastała i komp się wyłączał :) Zalecam wiec sprawdzenie radiatora, wymianę pasty termoprzewodzącej oraz wyczyszczenie wiatraka oraz radiatora :)
  • #8 5029778
    lewy112
    Poziom 11  
    Wyczyscilem wczoraj pozadnie kompa i temperatura spadla do 60 stopni,
    i komp sie mniej zacina w gierkach

Prosze o zamkniecie tematu.
  • #9 5029814
    mazii 42713
    Poziom 14  
    Nałóż jeszcze nową pastę pod radiator na procku. Do kupienia w każdym sklepie elektronicznym.
  • #10 5029871
    Kamil Urbanowicz
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Opisane przez Ciebie objawy są typowym zabezpieczeniem Intela przed
    termicznym uszkodzeniem swoich produktów. Procesor po przekroczeniu
    pewnej temperatury zwalnia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Procesor Intel Celeron 2,66 GHz osiągał temperaturę nawet 87°C, co jest zbyt wysoką wartością i może powodować spowolnienie działania komputera. Optymalna temperatura pracy tego procesora powinna wynosić około 70°C lub mniej, zgodnie z zaleceniami producenta. Przyczyną wysokiej temperatury mogą być zabrudzenia, niewłaściwa cyrkulacja powietrza, zbyt mała obudowa, uszkodzony lub źle przylegający radiator oraz zużyta pasta termoprzewodząca. Zaleca się dokładne wyczyszczenie wnętrza komputera, w tym radiatora i wentylatora, sprawdzenie obrotów wentylatora programem typu HWMonitor, wymianę pasty termoprzewodzącej oraz zapewnienie odpowiedniej przestrzeni dla lepszej wentylacji. Po wykonaniu tych czynności temperatura spadła do około 60°C, co poprawiło wydajność systemu i stabilność pracy procesora. Procesor posiada mechanizmy zabezpieczające przed przegrzaniem, które obniżają jego taktowanie w przypadku przekroczenia bezpiecznej temperatury.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA