logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia CK-7W - Jak wyeliminować sprzężenie mikrofonu i głośnika?

Eos 07 Lis 2006 11:29 2520 4
REKLAMA
  • #1 3197315
    Eos
    Poziom 2  
    Witam.
    Szukałem podobnego problemu na forum , ale nie znalazłem postu z podobnym problemem.

Zainstalowałem w samochodzie zestaw nokia ck-7w. Centralkę i głośnik umieściłem za schowkiem po stronie pasażera. Mikrofon początkowo umieściłem przed lusterkiem wstecznym. Jakość połączenia jak dla mnie bardzo dobra. Niestety pojawił się problem sprzężenia jak sądze. Osoba dzwoniąca do mnie słyszy siebie podwójnie. Jak sądze mikrofon łapie głos tej osoby z głośnika i przekazuje go raz jeszcze. Przeniosłem mikrofon na lewy słupek od strony kierowcy sugerując się zapisem w instrukcji dostarczonej przez nokie aby umieścić mikrofon i głośnik w jak największej odległości od siebie. Niestety nie pomogło. Efekt jest nadal taki sam. Jeśli przycisze głośnik wtedy osoba dzwoniąca mówi , że zmniejsza sie nasilenie dublowanego głosu. Niestety aby osoba z która rozmawiam mogła komfortowo rozmawiać głośnik musi być tak przyciszony , że ja nic nie słyszę. Czy ma ktoś może jakieś propozycje jak rozwiązać ten problem ?? Może problem leży w tym , że centalka leży za blisko głośnika ? A może należy troche wytłumić głośnik obkładając go czymś . Tylko co to da skoro ten sam efekt uzyskam ściszając zestaw?
  • REKLAMA
  • #2 3197392
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2091
    Wczoraj montowałem podobny zestaw noki i głosnik jest zaraz przy centralce ale nic się nie dzieje i nie ma tego pogłosu. Mikrofon dałem przy lusterku wstecznym więc jest dosyć blisko głosnika ale naprawdę wszystko fajnie śmiga. Więc trudno mi powiedzić w czym u Ciebie jest problem.
    pozdr
  • REKLAMA
  • #3 3197402
    Eos
    Poziom 2  
    Dodam, że używam 2 różnych telefonów i zawsze jest ten sam efekt. Czy możliwe żeby to radio powodowało problemy. Co prawda wycisza się w tryb mute, ale może to ono powoduje te zakłucenia ?
  • REKLAMA
  • #4 3197461
    krollew
    Poziom 20  
    Ocena: 154
    Mam taki zestaw, owszem jak się podgłośni za bardzo to pojawia się efekt echa, ale bez problemu ustawiłem taki poziom głośności, że ja słyszę bardzo dobrze i mój rozmówca nie słyszy swojego echa.

Raczej nie szukałbym przyczyny wśród radia czy nawet umiejscowienia mikrofonu. A gdzie masz zainstalowany głośnik? Ja zawsze instalowałem pod kokpitem, pod nogami kierowcy z lewej strony i słyszalność była naprawdę dobra.
  • #5 3197482
    Eos
    Poziom 2  
    Jak pisałem głośnik umiejscowiony jest za schowkiem po stronie pasażera. Jest tam nawet specjalna blacha aby mocować do niej urządzenia. Może to wina samego zestawu ? Spróbuje załatwić inna centralke i je zamienić na moment.
REKLAMA