logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CD-ROM LG CRD-8482B zawiesza komputer - jak zaktualizować firmware?

tmig 07 Lis 2006 12:54 1392 3
REKLAMA
  • #1 3197540
    tmig
    Poziom 2  
    Witam

Mam taki Problem: Gdy wkładam do CD-ROM jakąkolwiek płytę to natychmiat zawiesz mi się komp na "twardo" tzn. kursor na ekranie jest nieruchomy i nie reaguje klawiatura także muszę robić gorący reset.Gdy wyjmę płytę po dłuższej chwili komputer się odblokowuje. Rozkręciłem CD-ROM i wyczyściłem laser ale to nic nie pomogło. Chciałem uaktualnić firmware ale nie wiem jaki chipset ma mój CD-ROM. Mam stary model LG CRD-8482B
    Proszę o pomoc w sprawie chipsetu i ewentualne sugestie w sprawie naprawy zwisów kompa przez CD-ROM. Pozdrawiam tmig
    p.s mój sprzęt to Procesor Athlon 64 bitów 3000, płyta główna Gigabyte
    chpiset NVidia, dyski twarde Segate 200 G i w szufladzie CAviar 120 G
    karta dźwiękowa Realtel AC 97 zintegrowana, Karta sieciwowa 1MB zintegrowana Nvidia, karta graficzna Radeon 9550.monitor LG Flatron 17 cali
  • REKLAMA
  • #2 3197608
    End
    Poziom 29  
    Ocena: 68
    A BIOS poprawnie wykrywa to urządzenie czy jakieś krzaczki są? Podmieniałeś taśmy?

W każdym razie... jak będzie dalej cyrk to nie naprawiej tego, bo szkoda czasu a nowy CD-ROM w tych czasach to niewielki wydatek.

P.S Może masz uszkodzony jeden port IDE?
  • REKLAMA
  • #3 3197828
    siwy44
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Padła elektronika na soczewce z tym nic nie zrobisz a przynajmniej nic co by było tańsze od kupna nowego cd-romu: :D
REKLAMA