logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komunikaty CMOS Battery Low i Checksum Bad przy starcie komputera 400MHz

flamer 07 Lis 2006 13:04 3351 12
REKLAMA
  • #1 3197564
    flamer
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Jak włącze komputer to wyskakują takie kompnikaty:

WAIT....
    CMOS Battery Low
    CMOS Checksum Bad

Press F1 to Run SETUP
    Press F1 to load default values and continue

albo takie:

B: Drive Error
    Press F1 to Resume

albo jeszcze takie coś:

CMOS Settings Wrong
    CMOS Checksum Bad

zmieniłem baterię, ustawiłem w biosie na pierwsze miejsce HDD i dalej to samo :cry:
    co to może być???
    a komp jest troche taki zabytkowy bo 400MHz procek, ramu cienko itd... ale chodził wcześniej dobrze,
    jak wcisne to F2 to sie uruchomi windows 98 i działa normalnie,
    pozdr.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3197574
    rado_
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    sprobuj zaladowac domyslne ustawienia w biose czyli ustawienia fabryczne moze to cos pomoze
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3197576
    Grzegorz77
    Poziom 25  
    Ocena: 301
    wejdz do biosu load setup defoult
    save end exit
    restart
    Sprawdz zworkę n a płycie możę byc opisana jako cms
    clear cmos i przestaw na normal najczęściej 2-3
  • #4 3197718
    flamer
    Poziom 15  
    ok, wziołem ustawiłem domyślne ustawienia w biosi-e i już sie normalnie uruchamia -żadnych komunikatów przy starcie nie ma tylko że jak wyłączam komputer to wywala mi cały niebieski ekran a na nim pisze BIAłYMI LITERAMI:

WINDOWS
    Wystąpił błąd krytyczny wyjątek OE w 015F: BFF996EF.
    Bieżąca aplikacja zostani zamknięta.
    itd.
    - ......................
    - ...................
    naciśnij jakiś klawisz aby kontynuować........

i jak wcisne ten dowolny klawisz to wyskakują mi na ekranie białe pionowe paski bez żadnych napisów i tyle, potem musze reset wcisnąć żeby z tego wyjść :cry:
  • REKLAMA
  • #5 3197791
    siwy44
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    sprawdz czy nie masz błedów na dysku moze sie rozjeechał albo elektronika w nim padła!!!
  • REKLAMA
  • #6 3197889
    rado_
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    niebieskie ekrany z bledem krytycznym dotycza zazwyczaj pamieci ram jesli masz wiecej niz jedna kosc sprobuj uruchamiac kompa raz z jenda raz z druga moze ktoras jest wadliwa albo od razu zrob tes memtest86
  • Pomocny post
    #7 3197951
    ty
    Poziom 12  
    Czesc

Czesto taki komunikat jest spowodowany pzez blad pamieci ram. Nie wiem czy znajdzes jeszcze taki ram do twojego kompa.
  • #8 3197977
    flamer
    Poziom 15  
    wolno chodzi ten komp. a dysk trzeszczy ale błędów na nim nie ma bo sprawdzałem, natomiast komunikat już sie nie pokazuje po tym jak wybrałem z "msconfig" - uruchamianie normalne, bo przedtem było selektywne. Czy możliwe że dysk jest uszkodzony nawet jak na nim nie ma błędów?? bo komp wolno bardzo działa a dysk sporo trzeszczy, dysk jest formy Fujitsu, pojemność coś koło 6GB
  • Pomocny post
    #9 3199472
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Kolego Flamer, wszystkie forumowe wróżki zajmują się akurat lotem naszych F16, więc niech kolega uprzejmie poda pełną konfigurację komputera wraz z typem i producentem zasilacza, wersję zainstalowanego systemu operacyjnego, zmierzy MIERNIKIEM napięcia podawane przez obciążony zasilacz oraz wklei na forum log z hijackthis.
  • #10 3199742
    flamer
    Poziom 15  
    lotem F16 a to dobre :lol: :lol: one itak nigdy do nas nie dolecą,
    co do pomiarów to oczywiście nieomieszkam i zaraz jutro to zrobię gdy tylko przepnę computer
  • #11 3199837
    Grzegorz77
    Poziom 25  
    Ocena: 301
    Jak Ci to przeszkadza to przeinstaluj system pewnie minie
  • #12 3200566
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    flamer napisał:
    Jak włącze komputer to wyskakują takie kompnikaty:

WAIT....
    CMOS Battery Low

Może bateryjka od cmosu słaba juz... ?
  • #13 3201939
    flamer
    Poziom 15  
    dobra dajmy już spokój z tym starym gratem, normalnie sie włącza, komunikatów już nie ma itd... a to że trzeszczy i wolno kręci to coś z dyskiem pewnie ze starości i dlatego wolno chodzi, skanowałem antyvirem i nic nie znalazł więc nie ma sensu robić przy nim nic więcej zwłaszcza że to nie mój komputer :) trzeba wymienić dysk i wtedy będzie chodził jak należy bo teraz to słychać ten dysk w drugim pokoju jak kręci!
    thx wszystkim za pomoc
    Temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z procesorem 400MHz wyświetlał komunikaty "CMOS Battery Low" i "CMOS Checksum Bad" przy starcie, mimo wymiany baterii CMOS i ustawienia dysku twardego jako pierwszego w BIOS. Po załadowaniu domyślnych ustawień BIOS problem z komunikatami zniknął, jednak pojawiły się błędy krytyczne systemu Windows 98, w tym niebieskie ekrany i pionowe paski na ekranie. Sugerowano sprawdzenie pamięci RAM (testowanie pojedynczych kości, użycie memtest86) oraz dysku twardego pod kątem uszkodzeń, mimo że testy nie wykazały błędów. Dysk twardy Fujitsu o pojemności około 6GB był głośny i wolno działał, co wskazywało na jego zużycie. Zalecano również sprawdzenie zworki CMOS na płycie głównej oraz pomiary napięć zasilacza. Ostatecznie problem uznano za związany ze starzejącym się dyskiem twardym, którego wymiana powinna poprawić stabilność i wydajność systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA