logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komunikaty CMOS po czyszczeniu PC - AMD Duron, Nvidia MX 400, co robić?

resoto 02 Paź 2012 21:12 1938 21
REKLAMA
  • #1 11370941
    resoto
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Witam.Otóż znowu pewien problem, mianowicie wczoraj postanowiłem wyczyścić PC bo strasznie warczał.Odczepiłem kartę graficzną i wyczyściłem wiatraczek.Następnie wiatraczek z radiatora od CPU złożyłem i poszedłem spać.Następnego dnia po powrocie ze szkoły postanowiłem go włączyć.Za 1 włączeniem pojawiło się: CMOS battery low chyba.Za 2 2 komunikaty: CMOS SETTING WRONG i CMOS MEMORY SIZE WRONG i trzeba było kliknąć F2 żeby przejść dalej.Kliknąłem windows się niby załadował i nagle nic się nie dzieje przez 5 sec i monitor do uśpienia przechodzi.
    SPRZĘT:
    AMD Duron 1000Mhz
    384MB RAM
    Dysk 80GB Seagate
    Zasilacz Mode Com 300W
    Grafa Nividia Mx mx 400 64MB takie "cuś"
    Do tej pory takie coś zdarzyło się tylko 1 ze 1,5 roku temu i też od czyszczenia.
  • REKLAMA
  • #2 11371036
    kropak
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Bateria na płycie podtrzymująca pamięć bios - do wymiany. Bios zresetował się do fabrycznych ustawień. Musisz wejść do biosu i zmienić ustawienia poczynając od daty, taktowanie pamięci jeśli sam nie wykrywa, szynę fsb.
  • #3 11371222
    resoto
    Poziom 15  
    Dobrze.Wymienie baterie potem powiecie mi co i jak poustawiac.
  • REKLAMA
  • #4 11372134
    grzemach
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    później spróbuj "load default settings". Jeśli to nie pomoże, daj znać.
  • #5 11380355
    resoto
    Poziom 15  
    Ok zrobiłem tak jak doradziliście wszystko ładuje się tylko, że nie czyta mi 1 pamięci ram.
    Zawsze było 384MB(128MB i 256MB) ale teraz czyta tylko 256MB
  • REKLAMA
  • #6 11380368
    irek6311
    Poziom 33  
    Ocena: 281
    Kość RAM albo padła albo żle łączy w gnieżdzie przeczyść styki ,
    jak nic to nie da to z Allegro używana < okazyjnie to grosze kosztuje > taką samą oczywiście wyszukaj .
  • #7 11381324
    resoto
    Poziom 15  
    oki już sobie poradziłem wszytko działa.Winne okazały się zakurzone styki na RAMie.
    Ale teraz nowy problem gdy próbuje odpalić grę, która wcześniej chodziła bez problemu teraz przy próbie jej włączenia pojawia się okienko (sama ramka) i komputer się restartuje i po ponownym włączeniu pisze że system windows został naprawiony po poważnym błędzie.
  • #9 11381428
    resoto
    Poziom 15  
    A mógł byś wytłumaczyć mi dokładnie jak to zrobić ?

Dodano po 1 [minuty]:

i które z tych mam pobrać ?

** Memtest86+ V4.20 (25/01/2011) **

Download - Pre-Compiled Bootable ISO (.gz)
    Download - Pre-Compiled Bootable ISO (.zip)

Download - Pre-Compiled Bootable Binary (.gz)
    Download - Pre-Compiled Bootable Binary (.zip)

Download - Auto-installer for USB Key (Win 9x/2k/xp/7) *NEW!*
    Download - Pre-Compiled EXE file for USB Key (Pure DOS) *OBSOLETE*

Download - Pre-Compiled package for Floppy (DOS - Win)
  • #10 11381751
    RoStER
    Poziom 30  
    Ocena: 28
    Jeśli chcesz z pendrive uruchomić to Download - Auto-installer for USB Key (Win 9x/2k/xp/7) *NEW! a jeśli z płyty to ściągnij Download - Pre-Compiled Bootable ISO (.zip), wypal na płytce obraz i odpal.

Resetowanie się w grach będzie winą ustawienia ramu (miałem takie coś na starym Athlonie XP), miałem Kość 256mb i dokupiłem 512 ale z tego co kojarzę to miała większe taktowanie i wtedy musiałem obu kością podnieść na taką co miała ta 512, pozdrawiam.
  • #11 11489270
    resoto
    Poziom 15  
    Witam.Postanowiłem wrócić do tematu. Otóż co do posta wyżej płyta główna nie chce obsłużyć USB a nagrywarki nie mam jest na to jakiś inny sposób na sprawdzenie czy to ramów wina ?
  • #12 11489477
    grzemach
    Poziom 21  
    wypiąć i zanieść do kogoś innego.
    Jest jeszcze opcja: zainstalować na dysku - ale to jest beznadziejny pomysł. Jeśli jednak masz jakiś wolny dysk, to możesz zainstalować dowolne nowe Ubuntu na nim i gdy pojawi się ekran bootloadera wybrać "memtest"
  • #13 11489653
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    irek6311 napisał:
    Test RAM zrób memtest86+ http://www.memtest.org/

To nie jest dobry pomysł. RAM jak już to testuje się sprzetowym testerem, a nie memtestem i innym badziewiem tego typu, bo ten soft jest do niczego i nie zawsze wykrywa uszkodzenia. Mój kolega miał taki przypadek, że wieszał mu się komputer, i memtest twierdził, że pamięć jest dobra, ja jednak się uparłem przy swoim i namówiłem go żeby jeszcze wstawił sprawne kości, bo memtest jest do niczego i nie zawsze wykrywa uszkodzenia i mniej więcej 10-15 minut później zadzwonił, że włożył inne pamięci i faktycznie komputer działa bez zarzutu, tak więc lepiej jest podjechać do serwisu i poprosić o sprawdzenie pamięci testerem(z pewności każdy jeden szanujący się serwis posiada taki), albo po prostu pożyczyć od kogoś chociaż jedną kość, włożyć i zobaczyć jak komputer będzie się zachowywał.
  • REKLAMA
  • #14 11489843
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    Piotr160292 napisał:
    To nie jest dobry pomysł. RAM jak już to testuje się sprzetowym testerem, a nie memtestem i innym badziewiem tego typu, bo ten soft jest do niczego i nie zawsze wykrywa uszkodzenia.

Memtest sprawdza błędy kości, nie problemy z elektronika czy szybkością danej kości
    Piotr160292 napisał:
    ak więc lepiej jest podjechać do serwisu i poprosić o sprawdzenie pamięci testerem(z pewności każdy jeden szanujący się serwis posiada taki)

Znajdź mi proszę taki tester w normalnej cenie bo testery te kosztują kilka tysięcy $ i w życiu sie nie zwrócą, taniej i szybciej podmienić kość
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 11494075
    resoto
    Poziom 15  
    niestety nie mam zadnego wolnego dysku
  • #16 11494172
    Piotr160292
    Poziom 38  
    A nie masz możliwości iść do kolegi/sąsiada/podjechać do kogoś z rodziny i podłączyć dysk pod inny komputer?

Dodano po 6 [minuty]:

Bródka napisał:

Memtest sprawdza błędy kości, nie problemy z elektronika czy szybkością danej kości

No to sory, ale chyba powinien w takiej sytuacji wykazać uszkodzenie skoro, komputer ruszył, ale wieszał się w randomowych momentach to było uszkodzenie kości, nie elektroniki/szybkości, a mnie nie wykrył.

Bródka napisał:
    Znajdź mi proszę taki tester w normalnej cenie bo testery te kosztują kilka tysięcy $ i w życiu sie nie zwrócą, taniej i szybciej podmienić kość

O, dobrze, że mnie oświeciłeś, bo nawet nie zdawałem sobie srawy, że to jest tak masakrycznie drogie. W takim układzie faktycznie lepiej wykluczyć RAM poprzez zamianę kości na sprawne.
  • #17 11497104
    resoto
    Poziom 15  
    nie bardzo mam u kogo to spawdzic
  • #18 11497312
    grzemach
    Poziom 21  
    jakiś sklep z komputerami w pobliżu? taniej wyjdzie niż kupowanie w ciemno pamięci
  • #19 11497947
    Piotr160292
    Poziom 38  
    resoto napisał:
    nie bardzo mam u kogo to spawdzic

No nie przesadzaj, że nigdzie w twoim mieście nie ma serwisu komputerowego. Jak podjedziesz i poprosisz żeby wsadzili i sprawdzili te pamięci z pewnością nie odmowią i nawet jeżeli skasują Cię to i tak przypuszczam mniej niż cenę nowych pamięci, którzych już nie oddasz jak je rozpakujesz i jakby nie było nie odsprzedasz po cenie zakupu jak okaże się, że to nie wina pamięci.
  • #20 11508488
    resoto
    Poziom 15  
    ale jesteście pewni że to wina RAMU an nie systemy/dysku ?
  • #21 11508553
    grzemach
    Poziom 21  
    nie, ale jak to inaczej sprawdzić? Trzeba eliminować poszczególne rzeczy. Jeśli nie przetestujesz ramu, może być to wina ramu i systemu (ewentualnie któregoś sterownika).
    Większe prawdopodobieństwo jest, że to będzie ram uszkodzony. Dlatego prosimy abyś przetestował, a w sumie w tym momencie abyś zaniósł do jakiegoś sklepu komputerowego w okolicy aby Ci sprawdzili.

Możesz mieć źle założoną tą pamięć, może być 100000 powodów, ale jeśli mem test nie wykażę błędów - trzeba szukać dalej. Bez sprawdzenia najbardziej prawdopodobnego elementu nie jesteśmy w stanie szukać dalej.
  • #22 11508865
    Piotr160292
    Poziom 38  
    grzemach napisał:
    Bez sprawdzenia najbardziej prawdopodobnego elementu nie jesteśmy w stanie szukać dalej.

Dokładnie... Z reguły tego typu problemy są spowodowane problemami z pamięcią, albo zasilaczem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem po czyszczeniu, który objawia się komunikatami o niskim poziomie baterii CMOS oraz błędami w ustawieniach pamięci CMOS. Po wymianie baterii i załadowaniu domyślnych ustawień BIOS, komputer nie rozpoznaje jednej z kości RAM, co prowadzi do dalszych problemów z uruchamianiem gier. Użytkownicy sugerują sprawdzenie styków pamięci RAM oraz wykonanie testu pamięci za pomocą Memtest86+. W przypadku braku możliwości użycia USB lub płyty, zaleca się skorzystanie z serwisu komputerowego w celu przetestowania pamięci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA