logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat i dane techniczne ładowarki do Nokii 7650 - napięcie, piny

Lokomotion 07 Lis 2006 21:56 1302 3
  • #1 3199651
    Lokomotion
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam potrzebuje schemat ładowarki do noki 7650, ponieważ kumpel zostawił ładowarke na wakacjach :/ a ja mu obiecałem pomóc.
    Prosił bym również o dane techniczne napięcie jakie idzie na telefon oraz opis pinów który plus a który minus.
    Jest to prawdopodobnie okrągła wtyczka, ale gdzie jest minus a gdzie plus :)
  • #2 3200011
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

Urządzenia potocznie zwane ładowarkami w rzeczywistości są albo transformatorami z prostownikiem i kondensatorem filtrującym albo zasilaczami impulsowymi. Powinieneś poszukać modelu tej "ładowarki na internecie". Zapewne będziesz miał podane napięcie i prąd wtórny. Twoje zadanie to skombinować odpowiedni transformator, mostek Graetz'a, kondensator no i wtyczkę.

--
    pozdrawiam
  • #3 3200107
    tomsyty

Poziom 26  
    Ocena: 20
    ... i niestety, człowiek chciałby sam zrobić a kitajce wyprodukują to za ułamek ceny (impulsowe chodzą na Allegro już koło 3zł). Ładowarka jak do każdej Nokii, - zewnątrz, + wewnątrz. Nie widziałem jeszcze żeby jakiś zasilacz do jakiegokolwiek sprzętu miał + na zewnątrz. Logiczne, w końcu zazwyczaj masa=ekran. Na obudowie transformatorowej jest napisane niby 3.7V 355mA, w stanie jałowym to potrafi i 8V mieć. Ale pod obciążeniem powinna mieć tyle, ile na obudowie.
    Konto firmowe:
    Tomasz Jędras (tomsyty)
    Wierzbowa 30a, Lubin, 59-300 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://tomsyty.pl
  • #4 3216077
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

Zapomniałem dodać, że ładowaniem akumulatora w telefonie zajmuje się sam telefon. "Ładowrka" jest tylko źródłem energii.

--
    pozdrawiam
REKLAMA