logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowe zabezpieczenia SIM-lock w telefonach GSM – czy sprzęt do zdejmowania traci sens?

clubs 08 Lis 2006 19:12 1401 6
REKLAMA
  • #1 3202447
    clubs
    Poziom 38  
    Ocena: 406
    Witam

Obserwuje dzisiejszy rynek gsm i sie tak zastanawiam bo pojawia sie coraz wiecej modeli tel. z ktorych nie idzie sciagnac sima przy pomocy sprzetu za to co raz wiecej ludzi zalatwia kody do tel. (po imei)
    Czy rzeczywicie nowe tel. sa tak zabezpieczone czy producenci boxow troszke celowo opozniaja update swoich sprzetow zeby zebrac troszke kasy na kodach lub wyadaja programik i dziala on na zasadzie logow
    Cofajac sie jakies 7 lat wstecz (bo wtedy troszke zajalem sie gsm) nic nie bylo slychac o kodach no moze poza motorola , teraz niedlugo wszyscy beda sprzedawali kody co z tym idzie czy sprzet odejdzie na bok?
    Producenci co raz lepiej zabezpieczaja swoje boxy i napoczatku mowa jest ze jest to nie do zcrakowania pozniej okazuje sie ze mozna to kraknac
    Wiec moze dla nich jest lepiej nie sprzedawac boxow tylko kody
    Przychodzi mi na mysl jak kiedys sie sciagalo sima z dct3 przez wgrywanie partiala i byl potrzeby box (wiadomo kogo) King Gsmu jak go nzywaja zarobil kupe kasy a pzniej okazalo sie ze idzie to zrobic zwyklym m-busem
    to samo bylo z pierwszymi dct4 tez box tzw chinol pozniej unlock f-busem
    no i czas na bb5 do flashowania tylko box teraz sie okazuje ze flashowac mozna tez przez dku2 i pewnie tak samo bedzie z simem w bb5 jak ktos wkoncu zrobi boxa z mozliwoscia odblokowania bb5 to pewnie Dejan pusci
    solucje na zwykly kabelek.
    Wiec wydaje mi sie ze przyszlosc lezy w kodach bo poco inwestowac kupe kasy w box jak ktos kraknie i pusci free.
    A co wy sadzicie?
  • REKLAMA
  • #2 3202477
    kazekk84
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    samym kablem nie wszystko zrobisz, a box zawsze sie przyda, bo jest bardzie uniwersalny i moze obsluzyc wiele telefonow wykorzystujac jeden program, wydaje mi sie tez ze jest o wiele wygodniejszy niz setki kabli dlugich na 2m, tak zeby podlaczyc kazda komorke z kompem.

Dla mnie jest wygodniejsze podpiecie np 3510i do boxa i sciagniecie sima niz wpisawanie pokolei w kalkulatorze marki, typu, operatora, nr imei i co tam jeszcze.
  • REKLAMA
  • #3 3202582
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    te kody to od operatora są nie od producenta
  • REKLAMA
  • #4 3203061
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2089
    A przecież boxy nie są tylko do usuwania simlocków ale tez do naprawy telefonów. Kodami nie wgramy paczki pl. lub też nie zmianimy softu.
    pozdr
  • #5 3203344
    clubs
    Poziom 38  
    Ocena: 406
    tino2003 napisał:
    A przecież boxy nie są tylko do usuwania simlocków ale tez do naprawy telefonów. Kodami nie wgramy paczki pl. lub też nie zmianimy softu.
    pozdr

tak wiadomo tylko ze coraz czesciej pojawia sie taka opcja jak nap. flash przez zwykly kabelek usb
  • REKLAMA
  • #6 3203778
    hard
    Poziom 24  
    Ocena: 18
    Tak to już jest ,co dzisiaj jest możliwe do zrobienia boxem to za niedługo bedzie można zrobić zwykłym kabelkiem.Jednak gdybysmy tak patrzyli na sprawe to nikt by nic nie zarabiał tylko czekał jak wyjdzie coś za free.Trzeba niestety zainwestować w sprzęt aby się odrobił i zarobił.
    Najważniejszą sprawą jest SUPPORT do boxa wtedy oszczedzamy sporo czasu na poszukiwanie darmówek po necie które mogą narobic wiele złego i zepsuć nerwów.
    Ja rónież zajmuje sie GSM od 9 lat i nigdy nie robiłem tego zawodowo ani nie miałem komisu czy sklepu.Od paru jednak lat kupuje juz oryginalny dobrze zabezpieczony sprzęt.
    Czasy kiedy lutowałem sam kabelki czy boxy już mineły ale mozna się było sporo przy tym nauczyć.Wtedy wtyczka do telefonu kosztowała ok 30zł a teraz za to mozna kupić z 5 kabli na Allegro.
  • #7 3208265
    Gogi123
    Poziom 24  
    Ocena: 7
    No tak ale nowe sprzety pracuja na katach i je juz ciezko sklonowac............

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat nowych zabezpieczeń SIM-lock w telefonach GSM oraz roli sprzętu do ich zdejmowania. Obecnie coraz więcej modeli telefonów jest trudnych do odblokowania za pomocą tradycyjnych boxów, co powoduje wzrost popularności kodów od operatorów uzyskiwanych na podstawie IMEI. Boxy pozostają jednak istotne ze względu na ich uniwersalność, możliwość obsługi wielu modeli oraz funkcje naprawcze, takie jak wgrywanie paczek językowych czy zmiana softu, których nie da się wykonać kodami. Zauważono także, że flashowanie telefonów przez zwykły kabel USB staje się coraz bardziej powszechne, co może częściowo zastępować boxy, jednak wsparcie techniczne (support) do boxów jest kluczowe dla efektywnej i bezpiecznej pracy. Wspomniano, że producenci sprzętu zabezpieczają swoje urządzenia, co czasem opóźnia aktualizacje, a także że nowe telefony wykorzystują karty SIM trudne do sklonowania, co komplikuje proces zdejmowania SIM-lock. Przykładem modelu podanego w dyskusji jest Nokia 3510i.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA